Search

CBSE 10th Science Board Exam 2020: Important MCQs from Chapter 3 Metals and Non-Metals

Important MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 3 - Metals and Non-Metals are provided here to prepare for the objective type questions for Board Exam 2020.

Dec 23, 2019 10:21 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 10 Science MCQs Chapter 3 Metals and Non Metals
CBSE Class 10 Science MCQs Chapter 3 Metals and Non Metals

Important MCQs on Metals and Non-Metals of Class 10 are provided with answers. These multiple choice type questions are perfect to brush up the fundamental concepts to answer the objective type questions in CBSE Class 10 Science Exam 2020. This will also help you get familiarized with the different ways the MCQs can be asked in the exam. Answers of all questions are also provided with detailed explanation which makes it easy to understand the concepts and logics used.

MCQs from CBSE Class 10 Science Chapter 3: Metals and Non-Metals

1. The non-metal which is liquid at room temperature is:

a) Mercury

b) Bromine

c) Carbon

d) Helium

Answer: (b) Bromine

Explanation: Bomine is the only non-metal which exists as a liquid at room temperature.

2. The number of protons in an atom of an element A is 19 then, the number of electron in its ion A+ is:

a) 18

b) 19

c) 20

d) 21

Answer: (a) 18

Explanation: In the neutral atom of an element,

3. Bauxite is an ore of

a) Iron

b) Aluminium

c) Mercury

d) Copper

Answer: (b) Aluminium

Explanation: Bauxite is a commercial ore of aluminium which consists largely of hydrated aluminium oxide, Al2O3.2H2O. 

4. The metal which is liquid at room temperature is

a) Bromine

b) Mercury

c) Iodine

d) Potassium

Answer: (b) Mercury

Explanation: Mercury is the only metal which exists as a liquid at room temperature.

5. The sulphide ores are converted into oxides by heating strongly in the presence of excess air. This process is known as

a) Roasting

b) Smelting

c) Calcination

d) Refining

Answer: (a) Roasting

Explanation: The process of heating the sulphide ore strongly in the presence of air to convert it into metal oxide, is known as roasting.

6. In electrolytic refining, the cathode is made up of

a) Pure metal

b) Impure metal

c) Alloy

d) Metallic salt

Answer: (a) Pure metal

Explanation: In electrolytic refining of a metal, the cathode is made up of pure metal whereas the anode is made up of impure metal.

7. In the given reaction, Al2O3 + NaOH   →  ……X……   +  H2O

What is element X?

a) NaAlO2

b) Na3Al

c) Na2O3

d) NaAl2O3

Answer: (a) NaAlO2

Explanation: Aluminium oxide is amphoteric in nature, i.e., it reacts with acids as well as bases to form salt and water.

Here, aluminium oxide behaves as an acid as it reacts with NaOH, a base and forms sodium aluminate (NaAlO2) and water:

                                   Al2O3 + NaOH   →  2NaAlO2+  H2O

8. Which of the following represent the correct order of decreasing reactivity?

a) Mg > Al > Zn > Fe

b) Mg > Zn > Al > Fe

c) Al > Zn > Fe > Mg

d) Mg > Fe > Zn > Al

Answer: (a) Mg > Al > Zn > Fe

Explanation: The decreasing order of the reactivity of the common metals is given below:

            Li, K, Na, Ba, Ca, Mg , Al, Mn, Zn, Fe, Ni, Sn, Pb, [H], Cu,Hg, Ag, Au,Pt 

9. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be

(a) Ca

(b) C

(c) Si

(d) Fe

Answer: (a) Ca

Explanation:                         

Calcium reacts with oxygen to give calcium oxide (CaO) which is having a high melting point and dissolves in water to  form calcium hydroxide (Ca(OH)2)along with the release of large amount of thermal energy.

10. Which of the following pairs will give displacement reactions?

(a) NaCl solution and copper metal

(b) MgCl2 solution and aluminium metal

(c) FeSO4 solution and silver metal

(d) AgNO3 solution and copper metal

Answer: (d) AgNO3 solution and copper metal

Explanation: Copper (Cu) being more reactive than silver (Ag), displaces silver from silver nitrate (AgNO3) to form copper nitrate

                                                                 2AgNO3 + Cu  →  Cu(NO3)2+  2Ag

11. Which among the following is the most abundant metal found in the earth’s crust?

(a) Magnesium

(b) Aluminium

(c) Oxygen

(d) Iron

Answer: (b) Aluminium

Explanation: Aluminium is the most abundant metal found in the earth’s crust.

12. Which of the following pairs of reactants will go undergo a displacement reaction?

(a) CuSO4 + Fe 

(b) ZnSO4 + Fe

(c) MgSO4 + Fe

(d) Ca(SO4)2 + Fe

Answer: (a) CuSO4 + Fe

Explanation: As per the reactivity series of metals, iron is more reactive than copper metal so it can displace copper from copper sulphate solution and form iron (II) sulphate and copper:                     

13. Galvanisation is a method of protecting steel and iron from rusting by coating them with a thin layer of

(a) Copper

(b) Aluminum

(c) Zinc

(d) Bauxite

Answer: (c) Zinc

Explanation: In this method a thin layer of zinc metal is deposited over the surface of steel or iron objects, which does not corrode on exposure to damp air and prevents the coated metals from rusting.

14. Which of the following alloys contains a non-metal as one of its constituents?

(a) Steel

(b) Brass

(c) Amalgam

(d) Bronze

Answer: (a) Steel

Explanation: Stainless steel is an alloy of iron (a metal) and carbon (a non metal).

15. An element X is soft and can be cut with the help of a knife. It is very reactive to air and cannot be kept open in the air. It reacts vigorously with water. Identify the element from the following:

(a) Mg

(b) Na

(c) P

(d) Ca

Answer: (b) Na

Explanation: Na is a metal which is soft enough to be cut with a knife. It is so reactive that it reacts vigorously with air or moisture and catches fire when kept in open. So to prevent it from coming in contact with oxygen and moisture, it is kept in kerosene.

MCQs on other chapters of class 10 can be checked from the following links:

Important MCQs from Chapter 1 Chemical Reactions & Equations

Important MCQs from Chapter 2 Acids, Bases and Salts

Important MCQs from Chapter 3 Metals and Non-Metals

Important MCQs from Chapter 4 Carbon and its Compounds

Important MCQs from Chapter 5 Periodic Classification of Elements

MCQs on remaining chapters can be availed from the following link:

CBSE Class 10 Science Important MCQs: All Chapters

Jagran Josh brings all important resources and study material which are helpful for students to make effective preparations for the board exams. Here below, we are providing the links to some important articles for class 10 students which will help them to study and revise their course in the most effective manner which will ultimately help them ton secure high marks in exams. Click on the following links to explore important articles for CBSE Class 10 Board Exam 2020.

CBSE Class 10 Science Exam Pattern 2020 with Important Preparation Tips

CBSE Class 10 Science Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Science Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10 Physics Important Diagrams

CBSE Class 10 Biology Important Diagrams

CBSE Class 10 Chemistry Important Reactions

Related Stories