CBSE Class 12 History Answer Key 2024 and Question Papers, Download PDF All SETs

Mar 28, 2024, 14:24 IST

CBSE Class 12 History Answer Key 2024: In this article, students will get the answer key of CBSE 12th History board paper 2024. Students can check their answers and assess their performance in the exam.

Get here CBSE Class 12 History Paper Answer Key 2024
Get here CBSE Class 12 History Paper Answer Key 2024

CBSE Class 12 History Exam 2024: On the fourth last day of the CBSE Class 12 board examination (2023–24), the History paper was conducted from 10:30 a.m. to 1:30 p.m. This exam was very crucial for humanities students in terms of affecting their overall results as a core subject. This paper had five sections from A to E with varied levels of difficulty and length of answers. The final section was for a map-based question that students attempted well. 

Here, the students will get the latest CBSE 12th History question paper PDF along with the provisional answer key designed by an internal team of Jagran Josh. All the sets of question papers will be made available for free download. Check the answer key and evaluate your answers.

CBSE Class 12 History Exam 2024 Highlights

The Class 12 History paper for CBSE students was a major exam that they attempted well. As per the sources, the exam paper was moderate, and students felt relaxed after seeing the question paper. For more highlights and other details, check out the information below:

Board

Central Board of Secondary Education (CBSE)

Subject

History

Subject Code

027

Class 

12

Maximum Marks

100

Marks Distribution

Theory: 80

Practical: 20

Total Number of Sections in Question Paper

5

Theory Exam Day

Thursday

Theory Exam Date

March 28, 2024

Theory Exam Timings

10:30 a.m. to 1:30 p.m.

Difficulty Level

Moderate

How was the CBSE 12th History Paper?

Check the CBSE Class 12 History Paper Analysis 2024: Exam Review, Student Feedback and Expert View

CBSE Class 12 History Paper Pattern 2024

The CBSE History paper for Class 12 was divided into five sections that asked for answers in a definite word count. Section A was one-word or choice-based, and Section B asked to write answers in 60 to 80 words, which increased to 300 to 350 in Section C. Section D questions were from a source-based category. Section E was map-based. Check out the complete paper design in the table below:

Sections

Question Number and Types

A

Questions 1 to 21 are MCQs of 1 mark each.

B

Question no. 22 to 27 are Short Answer Type Questions, carrying 3 marks each.

C

Question no 28 to 30 are Long Answer Type Questions, carrying 8 marks each.

D

Question no.31 to 33 are Source based questions with three sub questions and are of 4 marks each

E

Question no. 34 is Map based, carrying 5 marks that includes the identification and location of significant test items.

CBSE Class 12 History Question Paper 2024 PDF

Students and experts need question papers to check and evaluate the exam's difficulty. CBSE does provide the question papers but after a certain period after the result announcement. No worries, now you can download the CBSE Class 12 History question paper PDF 2024 (all sets) just after the exam completion from the link below:

Download CBSE Class 12 History Question Paper PDF 2024 (All Sets)

CBSE Class 12 History Answer Key 2024

To evaluate the solutions and predict their score, the CBSE 12th students can check the Class 12 History provisional answer key here. The answer key provided below is for objective questions but not for subjective or opinion-based questions, as it varies from person to person. 

SECTION A

1. Which one of the following is the correct statement regarding Harappan Culture? 

(A) Most of the Harappan sites were located in semi-arid lands.

(B) Irrigation was probably not required for agriculture at the Harappan sites.

(C) No trace of canals have been found at the Harappan sites.

(D) The Iron tipped Ploughshare was used at the Harappan sites.

Answer: (A) Most of the Harappan sites were located in semi-arid lands.

2. Who among the following was an ex-army official and worked as Director General of Archaeological Survey of India (ASI)?

(A) John Marshal

(B) Alexander Cunningham

(C) R..D. Bannerjee

(D) REM. Wheeler

Answer: (D) REM. Wheeler

3. Which one of the following is not a true statement regarding Harappan Script ?

(A) This script remains undeciphered till date.

(B) This script was written from left to right.

(C) It was not alphabetic.

(D) It has too many signs between 375 and 400

Answer: (B) This script was written from left to right.

4. Identify the following picture from the given options:

(A) Sultan Jahan Begum

(B) Shahjahan Begum

(C) Jahanara Begum

(D) Ruksar Begum

Answer: (B) Shahjahan Begum

5. Write the appropriate option from the given in your answer sheet.
The practice of __________means a man having several wives.

(A) Exogamy

(C) Polygyny

(B) Endogamy

(D) Polyandry

Answer: (C) Polygyny

6. Arrange the following in chronological order and choose the correct option from the following:
I. Rule of Ashoka
II. Invasion of Alexander
III. Rule of Gupta dynasty
IV. Rise of Chalukyas in Karnataka
Options:

(A) I, III, II and IV

(B) IV, II, I and III

(C) II, I, III and IV

(D) III, IV, II and I

Answer: (C) II, I, III and IV

7. Given below are two statements marked as Assertion (A) and Reason (R). Read them carefully and choose the correct option from the given options.
Assertion (A): In the Eighth Century, the Kailashnath Temple was carved out of mountain.
Reason (R): King Ashoka had given the directive to create artificial caves by cutting into the mountains to resemble temples.
Options:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is untrue.
(D) (A) is untrue, but (R) is true.

Answer: (C) (A) is true, but (R) is untrue.

8. Identify the medieval globe-trotter with the help of the following information:

  • Before he set-off for India he made pilgrimage trips to Mecca before 1332-33 C.E.
  • The Delhi Sultan Muhammad Bin Tughlaq made him Qazi or the judge of Delhi.


Options:

(A) Abd-al-Razzak

(C) Ibn Batuta

(B) Al-Biruni

(D) Seydi Ali Reis

Answer: (C) Ibn Batuta

9. Who among the following Sikh Gurus compiled 'Adi Granth Sahib'?

(A) Guru Nanak Dev ji

(B) Guru Arjun Dev ji

(C) Guru Hargobind Sahib ji

(D) Guru Gobind Singh ji

Answer: (B) Guru Arjun Dev ji

10. Choose the correct option regarding Virashaiva tradition from the following:

(A) This tradition emerged in Karnataka.

(B) They are the followers of Vishnu.

(C) They believed in the theory of rebirth.

Atul Rawal
Atul Rawal

Executive

Meet Atul, he is a Master of Science in the field of biotechnology. He has a counting experience in the field of Ed-tech and is proficient in content writing. Atul is a creative person and likes to color his ideas on canvas. He is a graduate of the University of Delhi in Biochemistry. Constant learning is one of his traits and he is devoted to the school section of Jagran Josh. His belief is to help students in all possible ways. He can be reached at atul.rawal@jagrannewmedia.com

... Read More

Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

Trending

Latest Education News