CTET: Child Developemt Questions-4

Aug 17, 2017 18:10 IST
    CTET: Child Developemt Questions-4
    CTET: Child Developemt Questions-4

    Q1: The process whereby the genetic factors limit an individual's responsiveness to the environment is known as
    (a) Discontinuity
    (b) Differentiation
    (c) Range of reaction
    (d) Canalization

    Q2: The term 'Mnemonics' is linked with
    (a) Memory
    (b) Amnesia
    (c) Cognitive behaviour
    (d) Anaemia

    Q3: What is the most important contribution of Frobel to education?
    (a) Public high school
    (b) Latin School
    (c) Vocational school
    (d) Kindergarten

    CTET February 2016: Quiz set 1

    Q4: 'Gang age' period is related to
    (a) Infancy
    (b) Preadolescent
    (c) Teen age
    (d) Adult

    Q5: If any child in your class always isolates from the rest of the class, you would...
    (a) Ask the child to be normal by taking example of his classmates
    (b) Try to understand the underlying clause
    (c) Leave the child alone so that the child comes out of his own
    (d) Inform the management that his presence may affect other students of the class.

    Q6: Which of the followings is not an example of a child is genius ?
    (a) Interest in encyclopaedia and dictionaries
    (b) Uneasy relationships with peers.
    (c) Early development of a sense of time
    (d) Easy retention of facts

    Q7: What is developed by the frequent use of brain storming method?
    (a) Creativity
    (b) Intelligence
    (c) Perception
    (d) Memory

    Q8:  Physical growth is most rapid in which stage?
    (a) Early childhood
    (b) Infancy
    (c) Adolescence
    (d) School age

    Q9: The two factor theory of intelligence was proposed by
    (a) Spearman
    (b) Wechsler
    (c) Piaget
    (d) Binet

    Q10: "Child should be treated as child." Is quotation of which thinker?
    (a) Roussoue
    (b) Wechsler
    (c) Binet
    (d) Gagne


    CTET September 2016: Quiz Set -3

    Answers:
    1: (c)
    2:(a)
    3: (d)
    4: (b)
    5: (b)
    6: (b)
    7: (b)
    8: (b)
    9: (a)
    10: (b)

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF