CTET: Child Developemt Questions-6

Aug 18, 2017 15:02 IST
    CTET: Child Developemt Questions-6
    CTET: Child Developemt Questions-6

    Q1: In order to instil a positive environment in a primary class a teacher should
    (a) wish each child in the morning
    (b) narrate stories with positive endings
    (c) allow them to make groups on their own on the basis of sociometry during group activities.
    (d) not discriminate and set the same goal for every child.

    Q 2: Successful inclusion requires the following except
    (a) involvement of parents
    (b) capacity building
    (c) sensitization
    (d) segregation

    Q 3: IQ scores are generally ________ correlated with academic performance.
    (a) least
    (b) perfectly
    (c) highly
    (d) moderate

    Q 4: An empowering school will promote which of the following qualities the most in its teachers?
    (a) tendency to experiment
    (b) memory
    (c) disciplined nature
    (d) competitive aptitude

     

    CTET February 2016: Quiz set 1

     

    Q 5: A teacher can make problem-solving fun for students by doing all the following except
    (a) providing open ended material
    (b) giving time for free play
    (c) providing endless opportunities for creative thinking
    (d) expecting perfection from the students while they are trying to do things by themselves.

    Q6 : In which stage is the Physical growth is rapid
    (a) Early childhood
    (b) Infancy
    (c) Adolescence
    (d) School age

    Q7: The Stage in which the “Self Initiative Skill” of a child develops when it is let free
    (a) 2-3 years
    (b) First year
    (c) 6th year onwards
    (d) 4-6 years

    Q8: An apparatus to find the span of visual attention is:
    (a) Tachitoscope
    (b) Telescope
    (c) Learning Cards
    (d) Ink Blot Test

    Q9: The two factor theory of intelligence was proposed by
    (a) Spearman
    (b) Wechsler
    (c) Piaget
    (d) Binet

    Q 10: The term that does not coincide with the styles of learning
    (a) Oral learning
    (b) Continuous learning
    (c) Comparative learning
    (d) Rote learning

    CTET September 2016: Quiz Set -3

    Answers:

    1: (d)

    2: (d)

    3: (c)

    4: (d)

    5: (d)

    6: (b)

    7: (a)

    8: (a)

    9: (a)

    10: (d)

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF