CTET February 2016: Quiz Set -10

Feb 16, 2016 15:02 IST

    CTET Exam (21st Feb 2016)
    Mock Test (Environmental studies)

    Q1. Boiled rice can be preserved for a longer duration in a refrigerator because
    1.Moisture in rice is reduced at low temperature
    2.Refrigerators contain some preservative in the atmosphere
    3.Some beneficial microbes are added at low temperature
    4.Microorganisms become inactive at low temperature
    Answer: 4

    Q2. How can be Malaria detected?  
    1.By testing the blood for the presence of eggs of mosquito in RBCs
    2.By testing the blood for the presence of Plasmodium in RBCs
    3.By testing the blood for the presence of ruptured liver cells in blood
    4.By testing the blood for the presence of larvae of mosquito in blood
    Answer:2

    Q3. Expand BOD.
    1.Biochemical Oxygen Demand
    2.Biological Oxygen Decomposition
    3.Biogas Operation Demand
    4.Biological Oxygen Demand
    Answer:1

    Q4. Select amongst the following which is usually not an important environmental pollutant.
    1.Sulphur dioxide
    2.Carbon Monoxide
    3.Hydrocarbons
    4.Carbon Dioxide
    Answer:4

    Q5. Name the pollutant produced when nitrogen oxide, oxygen and waste hydrocarbons combine.
    1.Acid rain
    2.PAN and Ozone
    3.Smog
    4.Sulphuric acid
    Answer:2

    Q6. Name a rich source of energy which never causes atmospheric pollution.
    1.Nuclear energy
    2.Coal
    3.Solar energy
    4.Atomic energy
    Answer:3

    Q7. What will happen if water pollution continues at its current rate?
    1.It will eventually make oxygen molecule unavailable to water plants
    2.It will eventually water cycle
    3.It will prevent precipitation
    4.It will not provide nitrate molecules to the water plants
    Answer:1

    Q8. What term is given to the method of converting sewage water onto clean drinking water?
    1.Reverse Osmosis
    2.Diffusion
    3.Imbibition
    4.Cyclosis
    Answer:1

    Q9. What is DDT?
    1.Biodegradable pollutant
    2.Bioacid
    3.Antibiotics
    4.Non biodegradable pollutant
    Answer:4

    Q10. Which of the following act as pollution indicators?
    1.Black rocks
    2.Lichens
    3.Eucalyptus trees
    4.Mushrooms
    Answer:2

    CTET February 2016: Quiz Set -7

    CTET February 2016: Pedagogy note

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF