Search

CBSE 10th Maths Important MCQs from Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Detailed Solutions

Get MCQs on Class 10 Maths Chapter 8 - Introduction to Trigonometry with answers in PDF.

Jan 24, 2020 12:18 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE 10th Maths Important MCQs from Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Detailed Solutions
CBSE 10th Maths Important MCQs from Chapter 8 Introduction to Trigonometry with Detailed Solutions

MCQ questions for class 10 Maths Chapter 8- Introduction to Trigonometry are provided here. All these MCQs are provided with answers and are important for CBSE Class 10 Maths Exam which will be conducted on 12th March, 2020. All the questions are also available in PDF. Practice with these questions to revise the important concepts and score good marks in the CBSE Class 10 Maths Exam 2020.

Check below solved MCQs from Class 10 Maths Chapter 8Introduction to Trigonometry:

1. (sin30° + cos30°) – (sin 60° + cos60°)

(A) – 1

(B) 0

(C) 1

(D) 2

Answer: (B)

Explanation: According to question

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

2. Value of tan30°/cot60° is:

(A) 1/√2

(B) 1/√3

 (C) √3

(D) 1

Answer: (D)

Explanation:

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

3. sec2θ – 1 = ?

(A) tan2θ

(B) tan2θ + 1

(C) cot2θ – 1

(D) cos2θ

Answer:  (A)

Explanation: From trigonometric identity

1+ tan2θ = sec2θ

⇒sec2θ – 1 = tan2θ

4. The value of sin θ and cos (90° – θ)

(A) Are same

(B) Are different

(C) No relation

(D) Information insufficient

Answer: (A)

Explanation: Since from trigonometric identities,

cos(90° – θ) = sin θ

So, both represents the same value.

5. If cos A = 4/5, then tan A = ?

(A) 3/5

(B) 3/4

(C) 4/3

(D) 4/5

Answer: (B)

Explanation: From trigonometric identity

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

6. The value of the expression [cosec (75° + θ) – sec (15° - θ) – tan (55° + θ) + cot (35° - θ)] is

(A) 1

(B) −1

(C) 0

(D) 1/2

Answer: (C)

Explanation: Since

cosec (75° + θ) – sec (15° - θ) – tan (55° + θ) + cot (35° - θ)

= cosec (75° + θ) – cosec [90° - (15° - θ)] – tan (55° + θ) + tan [90° - (35° - θ)]

= cosec (75° + θ) – cosec (75° + θ) – tan (55° + θ) + tan (55° + θ)

= 0

7. Given that: SinA = a/b, then cosA = ?

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

(C) b/a

(D) a/b

Answer:(B)

Explanation: We have

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

8. The value of (tan1° tan2° tan3° ... tan89°) is

(A) 0

(B) 1

(C) 2

(D)1/2

Answer: (B)

Explanation: This can be written as,

(tan1° tan2° tan3° ... tan89°)

(tan1° tan2° tan3° ....... tan44° tan45° tan46° ..... tan87°tan88°tan89°)

= [tan1° tan2° tan3° ....... tan44° tan45° tan (90 – 44)° ..... tan(90° - 3) tan (90° - 2) tan (90° - 1)]

= (tan1° tan2° tan3° ....... tan44° tan45° cot 44° ..... cot3° cot2° cot 1°)

= 1

Since tan and cot are reciprocals of each other, so they cancel each other.

9. If sin A + sin2 A = 1, then cos2 A + cos4 A = ?

(A) 1

(B) 0

(C) 2

(D) 4

Answer: (A)

Explanation: We have

sin A + sin 2 A = 1

⇒ sin A = 1 – sin2 A

⇒ sin A = cos2 A               ......(i)

Squaring both sides

⇒sin2A = cos4A               ......(ii)

From equations (i) and (ii), we have

cos2A + cos4A = sin A + sin2A = 1

10. If sin A = 1/2 and cos B = 1/2, then A + B = ?

(A) 00

(B) 300

(C) 600

(D) 900

Answer: (D)

Explanation: Since

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

(A) 3

(B) 2

(C) 1

(D) 0

Answer: (B)

Explanation: Using trigonometric properties, we have:

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

12. If cos9α = sin α and 9α < 90°, then the value of tan 5α is

(A) √3

(B) 1/√3

(C) 0

(D) 1

Answer: (D)

Explanation: Since

cos9α = sinα

⇒ sin (90° - 9α) = sinα

⇒ (90° - 9α) = α

⇒ α = 9°

Therefore,

tan 5α = tan 5 (9°)

= tan45°

= 1

13. If a pole 6m high casts a shadow 2√3 m long on the ground, then the sun’s elevation is

(A) 60°

(B) 45°

(C) 30°

(D)90°

Answer: (A)

Explanation: Given condition can be represented as follows:

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

14. If cos (A + B) = 0, then sin (A – B) is reduced to:

(A) cos A

(B) cos 2B

(C) sin A

(D) sin 2B

Answer: (B)

Explanation: Since

cos (A + B) = 0

⇒ cos (A + B) = cos90°

⇒ (A + B) = 90°

⇒ A = 90° - B

This implies

sin (A – B) = sin (90° - B - B)

⇒ sin (A – B) = sin (90° - 2B)

sin (A – B) = cos 2B

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

(A) 2/3

(B) 1/3

(C) 1/2

(D) 3/4

Answer:(C)

Explanation: This can be solved as,

mcq questions for cbse class 10 maths introduction to trigonometry pdf

All the above MCQ questions can also be downloaded in PDF from the following link: 

Also check below MCQs from other chapters of CBSE Class 10 Maths:

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 1

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 2

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 3

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 4

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 5

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 6

Important MCQs from Class 10 Maths Chapter 7

MCQs on remaining chapters will be provided here soon.

Important Articles for the Preparations of Class 10 Maths Exam 2020:

We have prepared some articles which will help the class 10 students in preparations of their Maths exam by summarising all important resources at one place. Students can check following links to explore the important articles to prepare in effective manner and perform well in the exam:

CBSE Class 10 Maths Exam Pattern 2020 with Blueprint & Marking Scheme

CBSE Class 10 Maths Important Questions and Answers for Board Exam 2020

CBSE Class 10 Maths Solved Previous Year Question Papers

CBSE Class 10th Maths Chapter-wise Important Formulas, Theorems & Properties

Related Stories