Search

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 - Understanding Marginalisation

NCERT Solutions for Class 8 Civics Chapter 7 - Understanding Marginalisation are provided here in PDF format. Students must refer to the best explained answers provided here to score good marks in their exams.

Jun 16, 2020 23:08 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7
NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7

NCERT Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 7 - Understanding Marginalisation will help you find accurate and simple answers to all the exercise questions given at the end of this chapter. You can easily get access to these questions and answers either in online mode or download them in PDF format. One important thing about these NCERT Solutions is that we have provided answers to the questions given in chapter 7 of the latest edition of Class 8 Civics NCERT Book. Students must read the latest NCERT Solutions to score high marks in exams.

Check NCERT Solutions for Class 8 Civics Chapter 7 - Understanding Marginalisation

1. Write in your own words two or more sentences of what you understand by the word ‘marginalisation’ .

Answer:

Marginalization is the social process of being confined to a lower social standing. It involves people being denied their fundamental rights that results in lowering their social and economical status. It is a situation when a particular social group is forced to live on the fringes rather than in the mainstream.

2. List two reasons why Adivasis are becoming increasingly marginalised.

Answer:

Adivasis are being increasingly marginalised for the following two reasons:

(i) People consider Adivasis as exotic, primitive and backward communities that has led to their marginalisation.

(ii) Changes in forest laws robbed the Adivasis of their natural territory and livelihood due to which they turned into marginal and powerless communities.

3. Write one reason why you think the Constitution’s safeguards to protect minority communities are very important?

Answer:

The Constitution’s safeguards to protect minority communities are necessary to protect the minority communities from being culturally dominated by the majority and becoming marginalized. It aims at protecting India's cultural diversity and promoting equality as well as justice.

4. Re-read the section on Minorities and Marginalisation. What do you understand by the term minority?

Answer:

Minority refers to a community that is numerically small in relation to the rest of the population in terms of race, religion, language or political persuasion. For example, Sikhs are in minority in comparison to Hindus.

Also Read:

NCERT Textbook for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Textbook for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science

5. You are participating in a debate where you have to provide reasons to support the following statement: ‘Muslims are a marginalised community’. Using the data provided in this chapter, list two reasons that you would give.

Answer:

Two reasons to support the statement that Muslims are a marginalised community are:

  • The literacy rate of Muslim population in India is only 57% which is the lowest compared to 63% among Hindus, 67% among Sikhs, 71% among Buddhists, 74% among Christians, and 86% among Jains.
  • They lag behind the other communities even in access to the basic communities. For example, according to the data, only 63.8% of Muslims could get access to electricity in comparison to 65.4% among Hindus, 69.3% among Christians and 91.3% among Sikhs.

6. Imagine that you are watching the Republic Day parade on TV with a friend and she remarks, “Look at these tribal people. They look so exotic. And they seem to be dancing all the time”. List three things that you would tell her about the lives of Adivasis in India.

Answer:

Three things that I would mention about the lives of Adivasis in India are:

(i) Adivasis were hunters and gatherers and lived like nomads. They practised shifting agriculture and also cultivated at a single place.

(ii) They have a deep knowledge of forests. Their deep knowledge of forest made them indispensable to the rulers of various empires during the pre-colonial period in india.

(iii) They have their own languages which have influenced the formation of Indian languages, like bengali.

7. In the storyboard you read about how Helen hopes to make a movie on the Adivasi story. Can you help her by developing a short story on Adivasis?

Answer: 

Students are suggested to attempt this question on their own.

8. Would you agree with the statement that economic marginalisation and social marginalisation are interlinked? Why?

Answer:

Yes, economic marginalisation and social marginalisation are interlinked because:

  • Social marginalisation is based on religion, culture, tradition,  etc. Marginalised sections do not get proper access to jobs, education and health facilities due to which they are unable to become financially stable. This then creates economic marginalisation.
  • Moreover, when there is no economic development the minorities do not develop socially. They remain backward. Thus, they become socially marginalised.

Download all the questions and answers from the following link:

NCERT Solutions for Class 8 Civics Chapter 7 - Understanding Marginalisation

To get NCERT Solutions for all Chapters of Class 8 Social Science, go to the following link:

NCERT Solutions for Class 8 Social Science - History, Geography, Civics

Related Stories