NDA & NA (II) GAT Exam: Geography Questions with Solution - 02

Oct 3, 2017, 16:10 IST

In the NDA & NA (II) 2017 Exam, the question from geography covered key areas such as – solar sytem, world geography, types of rocks, cyclones, etc. For the benefit of the NDA aspirants, Jagran Josh is providing geography questions, answers along with detailed explanation.

NDA & NA (II) GAT Exam: Geography Questions with Solution - 02
NDA & NA (II) GAT Exam: Geography Questions with Solution - 02

In the NDA & NA (II) 2017 Exam, the question from geography covered key areas such as – such as – solar sytem, world geography, types of rocks, cyclones, etc. For the benefit of the NDA aspirants, Jagran Josh is providing geography questions, answers along with detailed explanation.

1. Which one of the following pairs of rivers and tributaries is not correctly matched?

(a) Godavari : Indravati

(b) Ganga : Penganga

(c) Krishna : Bhima

(d) Luni : Sukri

Ans. (b) Ganga: Penganga

Penganga eventhough looks good to be a tributary to Godavari river, it meets with Wainganga river from north to form a conjoined stream or river called Pranhita. It is Pranhita that later joins Godavari as it's tributary.

2. Where is Mekong Delta located?

(a) Thailand

(b) Cambodia

(c) Myanmar

(d) Vietnam

Ans. (d) Vietnam

The Mekong Delta is the region in southwestern Vietnam where the Mekong River approaches and empties into the sea through a network of distributaries. The Mekong delta region encompasses a large portion of southwestern Vietnam of over 40,500 square kms.

3. The Coriolis effect is the result of

(a) Pressure gradient

(b) Earth’s axis of inclination

(c) Earth’s rotation

(d) Earth’s revolution

Ans. (c) Earth's rotation

The invisible force that appears to deflect the wind is the Coriolis force. The Coriolis force applies to movement on rotating objects. It is determined by the mass of the object and the object's rate of rotation. The Coriolis force is perpendicular to the object's axis. The Earth spins on its axis from west to east. The Coriolis force, therefore, acts in a north-south direction. The Coriolis force is zero at the Equator.

4. Which one of the following is not an igneous rock?

(a) Gabbro

(b) Granite

(c) Dolomite

(d) Basalt

Ans. (c) Dolomite

Dolomite is a common rock-forming mineral. It is a calcium magnesium carbonate with a chemical composition of CaMg(CO3)2. It is the primary component of the sedimentary rock known as dolostone and the metamorphic rock known as dolomitic marble. Limestone that contains some dolomite is known as dolomitic limestone.

NDA & NA (II) GAT Exam: Geography Questions with Solution - 01

5. Which one of the following States in India has the largest area under forest cover?

(a) Maharashtra

(b) Chhattisgarh

(c) Madhya Pradesh

(d) Andhra Prades

Ans. (c) Madhya Pradesh

As per the Forest Survey of India’s report released in 2015, the State with largest total forest cover is Madhya Pradesh. It has a forest cover of 77, 462 sq kms.

6. Which one of the following States in India has the longest coastline?

(a) Odisha

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) West Bengal

Ans. (b) Tamil Nadu

Coast line of Indian States are: Gujarat -    1915.29 kms, Andhra Pradesh -    1037 kms, Tamil Nadu -    864.73 kms, Kerala – 560 kms, Maharashtra - 510.31 kms, Odisha - 457.2 kms and West Bengal – 374 kms.

7. Sunrise in eastern Arunachal Pradesh would be about how many hours before the sunrise in western Gujarat?

(a) One hour

(b) Two hours

(c) Three hours

(d) Four hours

Ans. (b) Two hours

Since the longitudinal distance between the eastern most Arunachal Pradesh and the western most Gujarat is around 30 degrees, the delay in sunrise is about 2 hours, as the sun takes four minutes to travel one degree of longitude.

NDA & NA (II) GAT Exam: History Questions with Solution

8. Consider the following States of India in terms of percentage of forest area in relation to the total area of the State:

1. Karnataka

2. Odisha

3. Kerala

4. Andhra Pradesh

Which one of the following is the correct descending order?

(a) 1-2-4-3

(b) 3-1-2-4

(c) 3-2-1-4

(d) 2-3-1-4

Ans. (c) 3-2-1-4

Percentage of forest area in relation to the total area of the State is – Kerala (49.50%), Odisha (32.34%), Karnataka (18.99%) and Andhra Pradesh (15.25%).

9. Consider the following characteristics of a tropical cyclone:

1. A warm sea temperature of > 26 Degree Celcius

2. High relative humidity of atmosphere at a height of > 700 m

3. Atmospheric instability

The above mentioned characteristics are associated with which one of the following cycles of its development?

(a) Formulation and initial stage

(b) Modification stage

(c) Full maturity

(d) Decay

Ans. (a) Formulation and initial stage

A average warm sea temperature of around 26 Degree Celcius, high relative humidity of atmosphere at a height of more than 700 m and an atmospheric instability are conducive factors for the formation of a cyclone.

10. Which one of the following statements about a satellite orbiting around the Earth is correct?

(a) Satellite is kept in orbit by remote control from ground station.

(b) Satellite is kept in orbit by retro-rocket and solar energy keeps it moving around the Earth.

(c) Satellite requires energy from solar panels and solid fuels for orbiting. .

(d) Satellite does not require any energy for orbiting.

Ans. (c) Satellite requires energy from solar panels and solid fuels for orbiting. .

Solar panels mounted on a satellite provides continuous energy supply to satellites in the orbit. Besides, the solid fuels are also used in times of crisis or when a satellite is under the shadow of the Earth.

Best wishes from Jagran Josh!!!!

NDA & NA (II) GAT Exam: General Science Questions with Solution

NDA & NA (II) 2017 GAT Exam: Current Affairs Questions & Solution

Jagran Josh
Jagran Josh

Education Desk

    Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

    ... Read More

    Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

    Trending

    Latest Education News