Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: General Awareness

May 8, 2018 17:47 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we have solved 25 questions of General Awareness asked in SSC CGL 2016 tier-1 exam. This exam was held from 27thAugust to 11thSeptember, 2016. This solved question paper will give you a glimpse of the question type and their domains.

    In this section, majority of questions were aasked from Economics, Indian Politics, Chemistry, and Biology. The level of questions were moderate, if you are familiar with these. So, we would recommend you to focus more on these topics. Please go through all of them for a clear picture of this exam-

    Question 1. Trickle down theory ignores the impact of economic growth on

    a. Investment

    b. Savings

    c. Income distribution

    d. Consumption

    Ans. c.

    Explanation: Trickle-down theory is an economic theory that favours reducing taxes on businesses and the wealthy in society to stimulate business investment in the short term. This theory does not focus on the income distribution.

    Question 2. The Comptroller and Auditor General of India does not audit the receipts and expenditure of

    a. Central Government

    b. Local Bodies

    c. State Government

    d. Government Companies

    Ans. b.

    Explanation: CAG is responsible for auditing the receipts & expenditure from the consolidated fund of government companies and of the states & union territories.

    Question 3. In which year did the kakori conspiracy case take place?

    a.1925

    b.1924

    c.1926

    d.1927

    Ans. a.

    Explanation: The kakori conspiracy was a train robbery that took place between kakori and near Lucknow, on 9 August 1925.

    Question 4.The Tai Mahal is called 'A dream in marble'. which monument is called as 'The Dream in stones’?

    a. The Rang Mahal

    b. The Panch Mahal

    c. The Red Fort

    d. The Bahai temple

    Ans. b.

    Explanation: Panch Mahal is palace located at Fatehpur Sikri, Uttar Pradesh and it is also known as ”The Dream of stones”.

    Question 5. Sex-ratio in India is measured as

    a. Number of males per thousand females

    b. Number of females per thousand males

    c. Number of males per hundred males

    d. Number of females per hundred males

    Ans. b.

    Explanation: In India, as far as the census is concerned, sex ratio is calculated as the ratio of number of females per a thousand males.

    Question 6. Companion cells are unique to

    a. Bryophytes

    b.Pteridophytes

    c. Angiosperms

    d.Gymnosperms

    Ans.d.

    Explanation: Gymnosperms are unique to companion cells.

    Question 7.Which one of the following is an insulator?

    a. Copper

    b. Wood

    c. Mercury

    d. Aluminium

    Ans. b.

    Explanation: In wood, an electric current cannot flow thoroughly from one end to other. Hence, it is known as insulator.

    Question 8. Bubbles of air rise up through liquids due to-

    a. Surface tension and adherence

    b. Viscosity and buoyancy.

    c. Air current over the liquid and buoyancy

    d. Up thrust and surface tension

    Ans. b.

    Explanation: Air bubbles rise in the water due to viscosity (bubbles are less viscous than the liquid) and buoyancy (Air bubbles are lightier than the liquid).

    Question 9. Zeolite is

    a. Hydrated ferric oxide

    b. Hydrated sodium aluminium silicate

    c. Sodium hexameta phosphate

    d. Sodium tetra borate

    Ans. b.

    Explanation: Zeolites are any of a large group of minerals consisting of hydrated aluminosilicates of sodium, potassium, calcium, and barium.

    Question 10. The boiling point of liquids vary as

    a. Pressure varies

    b. Temperature varies

    c. Volume varies

    d. Density varies

    Ans. a.

    Explanation: The boiling point is directly proportional to the atmospheric pressure.

    Question 11. The largest source of the pollution in the world is

    a. Herbicides and insecticides

    b. Automobile exhausts

    c. Sewage and garbage

    d. Industrial effluents

    Ans. c.

    Explanation: Sewage and garbage are considered the largest source of pollution in the world and a few components  of these remain for decades undegraded.

    Question 12. Which among the following states, the literacy rate is highest?

    a. Orissa

    b. Punjab

    c. Maharashtra

    d. Mizoram

    Ans. d.

    Explanation: According to the 2011 census, literacy level is 91.58 percent in Mizoram, which stands second among the most literate states in the nation.

    Question 13. The minimum number of members that must be present to hold the meeting of the Lok Sabha is

    a. One-fourth of the total membership

    b. One-tenth of the total membership

    c. Fifty percent strength of the Lok Sabha

    d. At least hundred members

    Ans. b.

    Explanation: The quorum for this House is 10% of the total membership.

    Question 14. India's population growth is characterized by

    a. An increase in rate of death

    b. An increase in the ratio of females

    c. An increase in the birth rate and declining death rate

    d. Increasing number of old people

    Ans. c.

    Explanation: The population growth is measured as the ratio of the birth rate to the death rate. In India, the birth rate is much higher than the death rate and thus, we can see that the population in India has grown up exponentially in the last few decades.

    Question 15. What will you call a system of taxation under which the poorer sections are taxed at higher rates than the richer sections?

    a. Progressive tax

    b. Proportional tax

    c. Regressive tax

    d. Degressive tax

    Ans. c.

    Explanation: A regressive tax is a tax that takes a larger percentage of income from low-income earners than from high-income earners. A regressive tax is generally a tax that is applied uniformly to all situations, regardless of the payer.

    Question 16. The most important function of an interest group is to

    a. Form the govermment

    b. Alter government policies to its liking

    c. Build up public opinion

    d. Contest elections

    Ans. b.

    Explanation: An interest group is a bunch of people having expertise & influence in the political issues. The important function of an interest group is to alter government policies to its likings.

    Question 17. Which among the following is not correctly paired?

    a. Shivaji-Afzal Khan

    b. Nurjahan-Mahabat Khan

    c. Akbar-Rana Pratap

    d. Babar-Bairam Khan

    Ans. d.

    Explanation: The pairing shows the enemity between them as they had fought war against each other.

    Question 18. which of the following desert is rich in gold reserves?

    a. Arabian

    b.Thar

    c. Mongolian

    d. Atacama

    Ans. d.

    Explanation: The Atacama Desert is rich in metallic mineral resources such as copper, gold, silver and iron.

    Question 19. Lacrymal glands are situated in the

    a. Palms

    b. Buccal cavity

    c. Eye orbit

    d. Stomach

    Ans. c.

    Explanation: The lacrimal glands are paired, almond-shaped exocrine glands, one for each eye, that secrete the aqueous layer of the tear film. 

    Question 20. The most extensive use of molasses after fermentation is for producing

    a. Methanol

    b. Sugar

    c. Ethanol

    d. Sugarcane

    Ans. c.

    Explanation: Ethyl Alcohol or Ethanol Production from Molasses by Fermentation. Sugar industries produce molasses from the sugar cane processing. 

    Question 21. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by

    a. Oxides of nitrogen and sulphur

    b. Oxides of nitrogen and phosphorous

    c. Oxides of carbon and nitrogen

    d. Oxides of nitrogen and methane

    Ans. a.

    Explanation: The main cause of acid rain is the industrial burning of coal and other fossil fuels, the waste gases from which contain sulphur and nitrogen oxides which combine with atmospheric water to form acids.

    Question 22. The dispute over Siachin Glacier is between

    a. India and China

    b. India and Afghanistan

    c. India and Pakistan

    d. India and Nepal

    Ans. c.

    Explanation: Siachin glacier is a military conflict between India and Pakistan over the disputed Siachen Glacier region in Kashmir.

    Question 23. Who wrote the famous line: 'A thing of beauty is a joy forever’?

    a. John Keats

    b. V.S. Naipaul

    c. Sir Richard Burton

    d. Larry Collins

    Ans. a.

    Explanation: Endymion is a poem by John Keats first published in 1818. It begins with the line "A thing of beauty is a joy for ever".

    Question 24. Who was the first lady Governor of an Indian State?

    a. Mrs. Sucheta Kripalani

    b. Miss Padmaja Naidu

    c. Mrs. Tarkeswari Sinha

    d. Mrs. Sarojini Naidu

    Ans. a.

    Explanation: Sarojini Naidu was the first female to become the governor of an Indian state. She governed Uttar Pradesh from 15 August 1947 to 2 March 1949.

    Question 25. Which of the following is an application protocol?

    a. HTTP

    b. TCP

    c. IP

    d. UDP

    Ans. a.

    Explanation: HTTP stands for ‘Hypertext transfer protocol’ and it is an application protocol for distributed, information systems.

    Online Quiz

    SSC CGL 2016 tier-1 exam solved question paper: General Intelligence & Reasoning

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: Quantitative Aptitude

    SSC CGL solved question paper Tier-I exam 2016: English Language & Comprehension

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF