GK Question and Answers on the System of Transport in India

01-AUG-2017 11:55

    A well planned and coordinated system of transport plays an important role in sustained economic growth of a country. Presently, the Indian transport system comprises of rail, road, coastal shipping, air transport, etc. The Ministry of Shipping and the Ministry of Road Transport and Highways are responsible for the formation and implementation of policies and programmes for the development of various modes of transport. Here, we are giving 10 GK Question and Answers on the System of Transport in India for enhancing the general knowledge of the readers.

    System of Transport in India

    1.  Which of the following is not the management category of roads in India?

    A. National Highways

    B. State Highways

    C. Border Roads

    D. District Highways

    Ans: D

    2.  Which organisation constructs and manages the Border Road?

    A. Border Road Development Board

    B. National Highways Authority of India

    C. State Government where Border lies

    D. Defence Ministry

    Ans: A

    3. Match the following

    a. NH 1              1. Delhi to Amritsar

    b. NH 1A            2. Jalandhar to Uri

    c. NH 2              3. Agra to Mumbai

    d. NH 7              4. Varanasi to Kanyakumari

    Code:

           a          b        c        d

    A.    4          3       2         1

    B.    4          1       3         2

    C.    1          2        3        4

    D.    1          4        2        3

    Ans: C

    GK Question and Answers on Mineral Resources in India            

    4. Which among the following national highways are collectively called as the Grand Trunk Road?

    A. NH 1 and NH 2

    B. NH 2 and NH 5

    C. NH 4 and NH1

    D. NH 7 and NH 1

    Ans: A

    5. Which national highway is called as ‘lifeline of Myanmar’?

    A. NH 37

    B. NH 27

    C. NH 29

    D. NH 39

    Ans: D

    6.  Find out the odd one:

    A. Broad Gauge

    B. Long Gauge

    C. Narrow Gauge

    D. Meter Gauge

    Ans: B

    GK Questions and Answers on the Power Projects in India

    7. When Indian Railways was nationalised?

    A. 1948

    B. 1949

    C. 1950

    D. 1951

    Ans: C

    8. India’s first Aeroplane Post Service was started between:

    A. Allahabad to Naini

    B. Allahabad to Bombay (Now Mumbai)

    C. Allahabad to Calcutta (Now Kolkata)

    D. Allahabad to Delhi

    Ans: A

    9. Match the following

    a. Indira Gandhi International Airport              1. Delhi

    b. Dabolim International Airport                      2. Goa

    c. Raja Sansi International Airport                   3. Amritsar

    d. Sardar Vallabhbhai Patel                            4. Ahmedabad

    Code:

           a          b        c        d

    A.    4          3        2        1

    B.    4          1        3        2

    C.    1          2        3        4

    D.    1          4        2        3

    Ans: C        

    10. Which of the following was the first India’s Steam Engine?

    A. Deshbandhu

    B. Gandhi

    C. Vayudoot

    D.  Sethu Samundram

    Ans: A

    In the above GK Question and Answers on the System of Transport in India will concretise the knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK