GK Questions and Answers on Chief Guests of India’s Republic Day Parade

On 26 January, 1950, India's Constitution came into force and became an independent republic. This day is celebrated with full enthusiasm. Every year on the Republic Day parade a foreign leader is invited as a Chief Guest by the Government of India.
Created On: Jan 26, 2021 04:01 IST
Modified On: Jan 26, 2021 04:02 IST
Republic Day Parade Chief Guests Quiz
Republic Day Parade Chief Guests Quiz

Let us solve a quiz based on the Republic Day parade Chief Guests. it will not only enhance your knowledge but also help in the preparation of several competitive examinations.

On 26 January Republic Day is celebrated across the country. Flag hoisting ceremonies and parades by armed forces and school children are held in several parts of India. But the grandest celebration and parades are held at Rajpath in New Delhi. It shows the country's rich cultural heritage and military prowess. The President of India presides the parade. The main objective of the Republic Day Parade is to pay tribute to the martyrs who have sacrificed their lives for the country and to confer bravery awards. 

In memory of all the members of armed forces who sacrificed their lives, the Prime Minister of India first lays wreath at the Amar Jawan Jyoti at the India gate. Then there is 21 gun salute, an unfurling of the National Flag and singing of the National Anthem.

1. Who was the Chief Guest on 26 January, 2020 Republic Day Parade in India?
A. President Cyril Ramaphosa  
B. President Jair Bolsonaro
C. President François Hollande
D Prime Minister Shinzo Abe
Ans. B
Explanation: Prime Minister Narendra Modi invited Brazilian President Jair Bolsonaro as the Chief Guest at India's Republic Day celebrations 2020.

2. Who was the first Chief Guest on the very first Republic Day parade of India in 1950?
A. King Tribhuvan Bir Bikram Shah    
B. King Jigme Dorji Wangchuck
C. President Sukarno
D. King Norodom Sihanouk
Ans. C
Explanation: The Indonesian President Sukarno was the first Chief Guest on the very first Republic Day parade of India.

3. Who was the Chief Guest on 26 January, 1958 Republic Day Parade of India?
A. Marshal Ye Jianying  
B. Minister of Defence Georgy Zhukov  
C. Prime Minister Viggo Kampmann  
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Chinese communist revolutionary leader and politician Marshal Ye Jianying was the Chief Guest of Republic Day celebrations in 1958.

4. How many times Representatives from the United Kingdom have been invited in the Republic Day Parade in India?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6
Ans. C
Explanation: In the Republic Day Parade of India, representatives of the United Kingdom have been invited 5 times.

5, From which of the following countries, Chief Guest of Republic Day Parade 2018 was invited in India?
A. Brunei
B. Indonesia
C. Laos
D. All the above
Ans. D
Explanation: In the 2018 Republic Day Parade, a total of 10 guests were invited from 10 countries including Brunei, Indonesia, Laos, Cambodia, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, and Vietnam.

6. Name the first person who was invited as the Chief Guest of Republic Day Parade in India from Pakistan?
A. Malik Ghulam Muhammad 
B. Mohammed Zahir Shah  
C. Rana Abdul Hamid
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Governor-General Malik Ghulam Muhammad was the first person from Pakistan who attended the Republic Day Parade as the Chief Guest at Rajpath, New Delhi.

5.In 2015 India's Republic Day celebrations who was the Chief Guest?
A. Shinzo Abe
B. Barack Obama
C. Sheikh Mohammed bin Zayed
D. Thongloun Sisoulith
Ans. B
Explanation: In India's Republic Day Parade of 2015, President of United States Barack Obama was the Chief Guest.

6. Who was the Chief Guest in 2019 Republic Day celebrations?
A. Halimah Yacob
B. Prayuth Chan-ocha
C. François Hollande
D. Cyril Ramaphosa  
Ans. D
Explanation: President Cyril Ramaphosa from South Africa was the Chief Guest of 2019 India's Republic Day Parade.

7. In 2000 Republic Day Parade of India, President Olusegun Obasanjo was the Chief Guest. He belongs to which country?
A. Algeria
B. Mauritius
C. Nigeria
D. Brazil
Ans. C
Explanation: Nigerian President Olusegun Obasanjo was the Chief Guest in the Republic Day Parade of 26 January 2000.

8. The second Chief Guest of Republic Day Parade in India in 1951 was....
A. Tribhuvan Bir Bikram Shah    
B. Georgy Zhukov  
C. Prince Philip  
D. Kliment Voroshilov
Ans. A
Explanation: King Tribhuvan Bir Bikram Shah of Nepal was the second Chief Guest of Republic Day Parade in 1951.

9. Who will be the Chief Guest in 2021 Republic Day?

A. Prince Philip

B. François Hollande

C. Halimah Yacob

D.  None of the above.

Ans. D

Explanaton: This year on the Republic Day parade, India will not have a chief guest due to the global situation arising out of the COVID-19 pandemic. In over five decades, this will be the first time that India will not have a foreign head of state as Chief Guest at the Republic Day parade.

These were some of the Chief Guests of the Republic Day Parade celebrations that took place every year on 26 January. 

13 Interesting Facts about Republic Day Parade

List of all Chief Guests on Indian Republic Day Parades (1950–2020)

 

Comment ()

Related Categories