Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Geography of Africa

09-APR-2018 16:49
    GK Questions and Answers on the Geography of Africa

    Africa is the second largest continent, after Asia. The climate of Africa ranges from tropical to subarctic on the mountain ranges and its highest peaks. Its northern half is primarily desert, or arid, while its central and southern areas contain both savanna plains and dense jungle (rainforest) regions.

    1. Which of the following imaginary line is not passes through Africa?

    A. Tropic of Cancer

    B. Equator

    C. Tropic of Capricorn

    D. International Date line

    Ans: D

    Explanation: The Tropic of Cancer, the Equator and the Tropic of Capricorn passes through Africa. Hence, D is the correct option.

    2. Which African river crosses the equator two times?

    A. Zaire River

    B. Nile River

    C. Senegal

    D. Zambezi

    Ans: A

    Explanation: The Congo River (also known as the Zaire River) is the most voluminous river in Africa. It crosses the equator two times. Hence, A is the correct option.

    3. Which is the longest river in Africa?

    A. Congo River

    B. Orange River

    C. Zambezi River

    D. Nile River

    Ans: D

    Explanation: The Nile River is the longest river in the world is situated in Africa. It originates from the Lake Victoria and drains into the Mediterranean Sea. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Major Plateaus of the World

    4. The equator passes through which of the following African lake?

    A. Tana

    B. Naivasha

    C. Victoria

    D. Chad

    Ans: C

    Explanation: The equator passes through Victoria Lake. Hence, C is the correct option.

    5. How many time zones in Africa?

    A. Four

    B. Five

    C. Six

    D. Seven

    Ans: C

    Explanation: There are six time zones and thirteen standard time zone names to describe them in Africa. The time zone range from UTC/GMT -1 to UTC/GMT + 4. Hence, C is the correct option.

    6. Which of the following is not tribal community of Africa?

    A. Zulu

    B. Maasai

    C. San Bushmen

    D. Lepcha

    Ans: D

    Explanation: There are 3000 distinct ethnic groups, 2000 languages. Zulu, Maasai, San Bushmen, Yoruba, Xhona, Hausa, Himba, Oromo, Kalenjin, and Chaga are the most popular tribes of Africa. Lepcha tribes are found in the India. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Geographical facts of Asia

    7. Which of the following desert is the largest hot desert and the third largest desert in the world after Antarctica and the Arctic?

    A. Sahara Desert

    B. Kalahari Desert

    C. Karoo Desert

    D. Namib Desert

    Ans: A

    Explanation: The Sahara is the largest hot desert and the third largest desert in the world after Antarctica and the Arctic. Hence, A is the correct.

    8. Tugela Falls is the second highest waterfall in the world lies in which country of Africa?

    A. Algeria

    B. South Africa

    C. Sudan

    D. Tunisia

    Ans: B

    Explanation: Tugela Falls is a complex of seasonal waterfalls located in the Drakensberg (Dragon's Mountains) of Royal Natal National Park in KwaZulu-Natal Province, Republic of South Africa. It is also considered as the world's second-tallest waterfall. Hence, B is the correct option.

    9. Which is the highest mountain of Africa?

    A. Mt. Kilimanjaro

    B. Mt. Kenya

    C. Rocky Mountain

    D. Colorado Mountain

    Ans: A

    Explanation: Mount Kilimanjaro is the highest mountain on the African continent. Its summit is 19,340 feet (5,895 meters) above sea level. It is located in Tanzania. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following separate Africa from the Europe?

    A. Suez Canal

    B. Mediterranean Sea

    C. Isthmus of Suez

    D. Sinai Peninsula

    Ans: B

    Explanation: Africa is the largest of the three great southward projections from the largest landmass of the Earth. Separated from Europe by the Mediterranean Sea, it is joined to Asia at its northeast extremity by the Isthmus of Suez.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK