Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Organisations and Conventions related to Biodiversity

12-JAN-2018 13:19
    GK Questions and Answers on the Organisations and Conventions related to Biodiversity

    Conservation of biodiversity is an essential part of the environment. The maintenance of species and ecosystems is a keystone to sustainable development. Hence, United Nations Organization set some international organisation for the conservation of biodiversity through the conventions. 10 GK Questions and Answers on the Organizations and Conventions related to Biodiversity are given below which are beneficial for the aspirants who are preparing for various examinations.

    1. Which of the following convention aimed to bring conservation of biological diversity, the sustainable use of its components, and the fair and equitable sharing?

    A. Convention on Biological Diversity (CBD)

    B. Consultative group for International Agriculture Research (CGIAR)

    C. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)

    D. All of the above

    Ans: A

    2. Consider the following statement (s) related to the Consultative group for International Agriculture Research (CGIAR).

    I. It is a global partnership that unites organizations engaged in research for a food-secured future.

    II. Prime objective is to reducing rural poverty, increasing food security, improving human health and nutrition, and ensuring sustainable management of natural resources.

    Which of the following is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    3. Which of the following organisation acts as the links between biodiversity, conservation and local people's livelihoods?

    A. Consultative group for International Agriculture Research (CGIAR)

    B. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)

    C. Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS)

    D. International Institute for Environment and Development (MED)

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Indian legislations on Environment and Ecology

    4. Which of the following conventions provides the framework for national action and international cooperation for the conservation and wise use of wetlands and their resources?

    A. World Heritage Convention (WHC)

    B. International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture

    C. International Institute for Environment and Development (MED)

    D. Ramsar Convention

    Ans: D

    5. According to which convention, the World's cultural and natural heritage are identify, by drawing up a list of sites whose outstanding values should be preserved for all humanity?

    A. World Heritage Convention (WHC)

    B. International Union for Conservation of nature (IUCN)

    C. International Institute for Environment and Development (MED)

    D. Ramsar Convention

    Ans: A

    6. Consider the following statement (s)

    I. To conserve our vital biodiversity, this is one of the important wheels of life cycle.

    II. It helps the world to find pragmatic solutions to our most pressing environment and development challenges.

    Which of the above statement (s) is/are correct about International Union for Conservation of nature (IUCN)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

    7. Consider the following statement (s)

    I. It helps the world to find pragmatic solutions to our most pressing environment and development challenges.

    II. It covers all aspects of wetland conservation and wise use, recognizing wetlands as ecosystems that are extremely important for biodiversity conservation in general and for the well-being of human communities.

    Which of the above statement (s) is/are correct about International Plant Protection Convention (IPPC)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    8. Match the following

            Set I

    a. Convention on Biological Diversity (CBD)

    b. Consultative group for International Agriculture Research (CGIAR)

    c. International Whaling Commission (IWC)

    d. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)

             Set II

    1. It ensures that international trade in specimens of wild animals and plants does not threaten their survival.

    2. It provides conservation of whale stocks this will help in developing of the whaling industry.

    3. It helps in reducing rural poverty, increasing food security, improving human health and nutrition, and ensuring sustainable management of natural resources.

    4. It was inspired by the world community's growing commitment to sustainable development.

    Code:

         a   b    c    d

    A.  1   2    3    4

    B.  4   3    2    1

    C.  3   2    4    1

    D.  1   4    3    2

    Ans: B

     9. _______is an international treaty to prevent species from becoming endangered or extinct because of international trade.

    A. Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES)

    B. Consultative group for International Agriculture Research (CGIAR)

    C. The International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture

    D. Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS)

    Ans: A

    10. Which of the following is popularly known as the International Seed Treaty?

    A. World Heritage Convention (WHC)

    B. International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (IT PGRFA)

    C. International Institute for Environment and Development (MED)

    D. Convention on Wetlands

    Ans: B

    Above 10 GK Questions and Answers on the Organizations and Conventions related to Biodiversity deals with the International Organization and Conventions related to the Biodiversity in the form of questions and answers.

    GK Questions and Answers on the India’s Wildlife Conservation Projects

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on