Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Student Movements in India

20-FEB-2018 17:47
    GK Questions and Answers on the Student Movements in India

    The student mass mobilisation played a major role during the Indian national movement. Since then, the students of India have been “arousing their social, political and economic consciousness”. In this article, we are giving repository of 10 Multiple Choice Questions related to the Student Movements in India with an explanation which will be helpful for the aspirants of the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.

    1. Who was the founder of Student’s scientific and historic society?

    A. Dadabhai Naoroji

    B. Motilal Nehru

    C. Jawaharlal Nehru

    D. Subash Chandra Bose

    Ans: A

    Explanation: The student’s scientific and historic society was founded by Dadabhai Naoroji in 1848 as a discussion forum. A is the correct option.

    2. Where was the first student strike organised during British rule?

    A. NIIT, Calicut

    B. King Edward Medical College, Lahore

    C. Women Sanskrit College, Pattambi

    D. Patna University, Bihar

    Ans: B

    Explanation: The student strike at King Edward Medical College Lahore was the first student strike regarding academic discrimination between the English people and Indians. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following national movement during British India gave a revolutionary outlook such as boycott colleges as well as British Goods, Student clubs?

    A. Non-Cooperation Movement

    B. Quit India Movement

    C. Swadeshi Movement

    D. Rowlatt Satyagraha

    Ans: C

    Explanation: Swadeshi Movement organised the student movement in India and gave a revolutionary outlook such as boycott colleges as well as British Goods, Student clubs. C is the correct option.

    4. When did 'All India College Students Conference was organised?

    A. 1909 AD

    B. 1910 AD

    C. 1911 AD

    D. 1912 AD

    Ans: D

    Explanation: In 1912, All India College students Conference of Ahmedabad nailed the student commitment to work for the freedom of the India. D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Environmental Movements in India

    5.  What was slogan given in All India College Students Conference?

    A. Charka Swaraj first, and education after

    B. Swaraj is our birth right

    C. Education for all

    D. School chalo, padhai karo

    Ans: A

    Explanation: In 1912, All India College students Conference of Ahmedabad nailed the student commitment to work for the freedom of the India and gives moto of ‘Charka Swaraj first, and education after”. A is the correct option.

    6. When was Hindu Students Federation founded?

    A. 1933 AD

    B. 1934 AD

    C. 1936 AD

    D. 1937 AD

    Ans: C

    Explanation: The Hindu Students Federation (HSF) was started in 1936 with the ideology of RSS. This wing of student directly appeals to the sentiments of Hindu youth from its inception. C is the correct option.

    7. In which year All India Muslim Students Federation (AIMSF) was founded by the Muslim League?

    A. 1935 AD

    B. 1936 AD

    C. 1937 AD

    D. 1938 AD

    Ans: C

    Explanation: All India Muslim Students Federation (AIMSF) founded by the Muslim League in 1937 to address the grievances of Muslim students and wanted a support for separate state for Muslims from the Muslim student wing.

    8. Which of the following student organisation founded after splitting with Congress in 1948 AD?

    A. Young Socialist League

    B. Akhila Bharathiya Vidyarthi Parishad (ABVP)

    C. National Students Union of India (NSUI)

    D. India Student Congress Federation (AISCF)

    Ans: A

    Explanation: The Young Socialist League was founded after splitting with Congress in 1948. A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Cooperative Movements in India

    9. Which of the following is not correctly matched?

    A. Naxalite Movement: started by the Communist Party of India in 1959

    B. Dashauli Gram Swaraj Sangh (DGSS): Chandi Prasad Bhatt

    C. Student Federation of India (SFI): Founded by the CPI (M) in 1970

    D. Chhatra Sangharsh Samiti: Lalu Prasad and Sushi Modi

    Ans: A

    Explanation: Naxalite Movement was started by Charu Majumdar, Kanu Sanyal, and Jangal Santhal in 1967.Dashauli Gram Swaraj Sangh (DGSS) was started by Chandi Prasad.Student Federation of India (SFI) was founded by the CPI (M) in 1970. During the anti-emergency movement, the ABVP and the Socialists first time join hands and formed the Chhatra Sangharsh Samiti. Lau Prasad was elected as president and Sushi Modi was elected as general secretary. Hence, A is the correct option.

    10. Which of the following student movement was the creative resistance of the professional college students against globalization?

    A. Women student's movements

    B. Cyber activist student movements

    C. Anti-Mandal Student Agitation

    D. Chipko Movement

    Ans: B

    Explanation: Cyber activist student movement was started by the engineering students of NIIT Calicut against the monopoly of the Micro Soft corporations in the software industry. It is also known as ‘free software movement’. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on