Jagran Josh Logo

GK Quiz on 4th International Day of Yoga

20-JUN-2017 12:01
    GK Quiz on International Day of Yoga

    International Day of Yoga is also known as Yoga Day which is observed on 21st June across the world. It is a worldwide event celebrated by the people of all countries through meditation, discussions on the importance of yoga and its benefits on health, debates, meetings etc.

    First time it was celebrated on 21st June by the initiative of PM Narendra Modi speech on 27 December 2014 in the United Nations General Assembly. This proposal was passed by 193 members on 11 December 2014 and Sam Kutesa, the President of UN general Assembly announced to celebrate the International Day of Yoga on 21 June.

    Yoga is beneficial for human being and to spread awareness among people about the importance of yoga in our daily life this event is celebrated on wide scale. Let us study through this article about International Day of Yoga, why it is celebrated, what is the theme of International Yoga Day 2018 etc. in the form of questions and answers.

    1. When first International Yoga Day is observed in India?

    A. 21 June 2014
    B. 21 June 2015
    C. 21 June 2016
    D. None of the above

    Ans. B

    Explanation: In the 90 days, the UN General Assembly passed the proposal of Prime Minister Narendra Modi with full majority to celebrate the Yoga Day. The first International Day of Yoga was celebrated on 21 June, 2015 across the world. This day crores of people did yoga in the world which was itself is a record.

    2. Where the resolution of celebrating International Day of Yoga is passed?

    A. World Health Organization
    B. UN, General Assembly
    C. India, Parliament
    D. None of the above

    Ans. B

    Explanation: In UN General Assembly the resolution of celebrating International Day of Yoga is passed.

    Why International Yoga Day is celebrated on 21st June

    3. Who had introduced yoga first time to the western world in a religion conference Chicago, America?

    A. Swami Vivekananda
    B. Narendra Modi
    C. Maharshi Patanjali
    D. Baba Ramadeva

    Ans. A

    Explanation: In the modern era, Swami Vivekananda, re-introduced the importance of Yoga to the Western world, when he addressed the World Parliament of Religions in Chicago in 1893.

    4. Who is known as Father of Yoga?
    A. Patanjali
    B. Shiva
    C. Brahma
    D. Tirumalai Krishnamacharya

    Ans. B

    Explanation: In Yogi Culture, Lord Shiva does not considered in the form of God but as Adiyogi (first yogi). Lord Shiva is known as the father of yoga. According to the legends of yoga, the first expansion of yoga was done by Shiva among his seven disciples. He gave the knowledge on Guru Purnima day to his seven disciples and said that yoga science is not yoga or some practice, but it is the mechanism of the whole human system.

    5. Which Veda mentions about the elements of yoga?

    A. Athar Veda
    B. Rig veda
    C. Sam Veda
    D. Yajur Veda

    Ans. B

    Explanation: In the  Rig Veda elements of yoga are mentioned.

    6. In 2018, which city host PM Narendra Modi’s International Yoga celebration?

    A. New Delhi, Rajpath
    B. Chandigarh
    C. Dehradun, Uttarakhand
    D. Allahabad, UP

    Ans. C

    Explanationa: On 21 June, 2018, Prime Minister Narendra Modi will participate in the program of International Day of Yoga in Dehradun, Uttarakhand.

    What is PM 2.5 and PM10 and how they affect health?

    7. Which International Day of Yoga event created a Guinness world Record?

    A. 21 June, 2015
    B. 21 June, 2014
    C. 21 June, 2016
    D. None of the above

    Ans. A

    Explanation: The International Day of Yoga program held on 21 June 2015 created a Guinness World Record.

    8. What is the theme of 4th International Day of Yoga 2018?

    A. Connect the Youth
    B. Yoga for mind
    C. Yoga for Peace
    D. Yoga for soul

    Ans. C

    Explanation: The theme of the International Day of Yoga 2018 is 'Yoga for Peace'.

    9. What do you understand by the term Doga?

    A. Doga is a not a form of yoga.
    B. Doga is a kind of yoga by using dogs as props
    C. Doga is related with dogs
    D. All the above options are wrong

    Ans. B

    Explanation: Doga is a type of yoga by using dogs as a prop.

    10. Celebration of International Yoga in India is done by which ministry?

    A. Ministry of Ayush
    B. Ministry of Civil Aviation
    C. Ministry of Communication
    D. Ministry of Human Resource and Development

    Ans. A

    Explanation: The event of International Day of Yoga in India is organized by the Ministry of AYUSH.

    How pre-Aryan symbol ‘Swastika’ is older than 11000 years?

    What is Green Muffler and how it is related with pollution

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK