GK Questions and Answers on Makar Sankranti

Makar Sankranti 2022: It is celebrated with different names in every state of India. In Karnataka, Kerala, and Andhra Pradesh, it is called Sankranti whereas in Tamil Nadu it is called Pongal. Makar Sankranti is celebrated on the 14th or 15th of the month of January because on this day, the Sun enters Makar Rashi (Capricorn) and leaves Dhanurashi (Sagittarius). The Uttarayan speed of the Sun also starts from the day of Makar Sankranti. This festival is dedicated to the Sun.
Created On: Jan 14, 2022 02:19 IST
Modified On: Feb 15, 2022 17:12 IST
GK Quiz on Makar Sankranti
GK Quiz on Makar Sankranti

Makar Sankranti 2022: This year, Makar Sankranti is celebrated on 14 January and is considered as the transition day of the Sun into the Makar Rashi. Now the sun moves northwards.

India is a land of Unity in diversity that occupies the greater part of South Asia. No doubt India is home to innumerable castes, tribes, sects, religions as well as more than hundreds of minor linguistic groups from several language families unrelated to one another. Also, various festivals are celebrated in India and have their own importance. Let us study about Makar Sankranti festival through this article in the form of a Quiz. It will enhance your knowledge as well as help in the preparation of entrance examinations.

READ| Happy Makar Sankranti 2022: Top 20 Wishes and Messages to share with Near and Dear ones

1. In Andhra Pradesh, Makar Sankranti is known as:
A. Pongal
B. Magh Bihu
C. Pedda Panduga
D. Magha Mela
Ans: C
Explanation: In Andhra Pradesh, Makar Sankranti is known as Pedda Panduga.It is celebrated for three days. Every place in Andhra Pradesh reflects the festive spirit and marks the beginning of the harvesting season in India.

2. In Gujarat, Makar Sankranti is celebrated as:
A. Uttarayan
B. Haldi-Kumkum
C. Magha Saaji
D. Kicheri
Ans. A
Explanation:
In Gujarat, Makar Sankranti is celebrated as Uttarayan which is a major festival and lasts for two days. 14 January is celebrated as Uttarayan and 15 as Vasi-Uttarayan. People of Gujarat fly kites on this auspicious day.

3. Towards which direction, the Sun starts moving on Makar Sankranti?
A. North
B. South
C. East
D. West
Ans. A
Explanation:
The motion of the sun starts moving from south to north which is known as Uttararyan.

4. What is the meaning of Sankranti?
A. Lord Surya
B. Harvesting
C. Transmission of the Sun from one zodiac to another.
D. Capricorn Sun sign
Ans. C
Explanation:
It is primarily a harvest festival that is dedicated to Sun God. It Makar Sankranti marks the beginning of the spring season. ‘Makar’ refers to the Capricorn sun sign and ‘Sakranti’ refers to the transmission of the Sun from one zodiac to another.

5. According to Purana, on the day of Makar Sankranti, Surya god visits his son. Who is the son of Surya?
A. Shani
B. Rahu
C. Makar
D. Dhanu
Ans. A
Explanation:
On the auspicious day of Makar Sankranti, Lord ‘Surya Dev’ visits his son, Lord ‘Shani’, who is considered as the ruling god of Capricorn sun sign.

Solve| GK Questions and Answers on India’s culture and customs

6. In Bihar Makar Sankranti festival is known as:
A. Sakraat
B. Khichdi
C. Both A and B
D. Only A
Ans. C
Explanation:
In Bihar and Jharkhand, the festival is celebrated on 14–15 January. On 14 January, it is celebrated as Makar Sankranti or Sakraat or Khichdi (in local dialects).

7. Ellu Birodhu ritual belongs to which state of India?
A. Karnataka
B. Andhra Pradesh
C. West Bengal
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
Makar Sankranti is the Suggi or harvest festival for the farmers of Karnataka. On this day, girls wear new clothes to visit near and dear ones with a Sankranti offering in a plate and exchange the same with other families. This ritual is called "Ellu Birodhu."

8. In Himalayan region of Darjeeling, the festival Makar Sankranti is known as:
A. Makraat
B. Magey Sakrati
C. Pitha
D. Makar Basiba
Ans. B
Explanation:
In the Himalayan regions of Darjeeling, the festival is as known as Magey Sakrati. It is associated with the worship of Lord Shiva.

9. In which state of India, on Makar Sankranti, do people prepare Makara chaula?
A. Karnataka
B. Himachal
C. Odisha
D. Uttar Pradesh
Ans. C
Explanation:
In Odisha people prepare makara chaula or uncooked newly harvested rice, banana, coconut, jaggery, sesame, rasagola, Khai/Liaa and chhena puddings for naivedya to gods and goddesses.

10. In Assam, Makar Sankranti is celebrated as:
A. Magh Bihu
B. Bhogali Bihu
C. Both A and B
D. Only B
Ans. C
Explanation:
Magh Bihu also called Bhogali Bihu is a harvest festival celebrated in Assam, India, which marks the end of harvesting season in the month of Maagha (January–February). It lasts for a week.

Practice more:

GK Quiz on World Heritage Sites in India

GK Questions and Answers on India and its States

Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Comment (1)

Post Comment

4 + 9 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • Dhananjaypathak Jan 13, 2022
    Mast questions diye hai
    Reply

Related Categories