Search

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important MCQs of Civics (Chapter 7- Outcomes of Democracy)

CBSE 10th Social Science important MCQs of Civics chapter 7 (Outcomes of Democracy) are given here. Go through the questions and prepare well for the CBSE class 10 board exam 2020.

Mar 17, 2020 16:31 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE 10 Civics Chapter 7 MCQ
CBSE 10 Civics Chapter 7 MCQ

CBSE Class 10 Social Science Board Exam 2020 is scheduled on 18th March. Go through the important MCQs of civics chapter 7 (Outcomes of Democracy). The given questions are taken from the NCERT textbook and the latest CBSE sample paper. Go through these questions and prepare well for the CBSE class 10 board exam 2020.

Q1- What democracies ensure regarding the decision making?

  • Decisions that are taken by the head of the country
  • The process of transparency
  • Decisions are taken by the council of ministers
  • Restricted popular participation in the decision making

Ans- The correct answer is- The process of transparency

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important MCQs of Civics (All the Chapters)

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (All Chapters)

Q2- If a government is providing its citizens a right and means to examine the process of decision, then it is:

  • A responsible government
  • An accountable government
  • A stable government
  • A transparent government

Ans- The correct answer is An accountable government.

 Q3- Which of the following statements is not true about democracy?

  • It brings improvement in the quality of decision making
  • It allows room to correct mistakes
  • Decision making is much faster and quicker
  • It worries about the majorities and public opinion

Ans- The correct answer is- Decision Making is much faster and quicker.

Q4- On which of the following Economic growth depends?

  • Territory or area of the country
  • Global Scenario
  • Size of the country’s population
  • Cooperation among the various nations

Ans- The correct answer is- Cooperation among various nations.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers of History - All Chapters

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important MCQs of History (All the Chapters)

Q5-  Which country tops in the inequality of income?

  • South Africa
  • Russia
  • UK
  • Hungary

And- The correct answer is South Africa.

Q6- The basic outcome of democracy is:

  • Military Outcome
  • Political, Social and Economic Outcome
  • Elimination of Poverty
  • Restricted and limited welfare policies

Ans- The correct answer is- Political, Social and Economic Outcomes.

Q7- A democratic government is:

  • A responsive government
  • An accountable government
  • A legitimate government
  • All of the above

Ans- The correct answer is- All of the above.

Q8- When democracy was introduced in India?

  • 1950
  • 1952
  • 1949
  • 1947

Ans- The correct answer is - 1950

CBSE Class 10 Social Science Syllabus for Board Exam 2020

Q9- If in a democracy, a citizen has a right and means to examine the process the decision making, it is known as

  • Transparency
  • Dictatorship
  • Equality
  • Legitimacy

Ans- The correct answer is- Transparency

Q10- A democratic government is much better than non-democratic because:

  • Overwhelming support for the idea all over the world
  • Legitimate form of government
  • It ensures faster growth
  • Leads to just distribution of goods and services

Ans- The correct answer is- it is a legitimate form of government.

Related Stories