CBSE Class 10th Social Science Important MCQs of History: Important for Term 1 Exam

CBSE 10th History important MCQs of all the chapters are given in the article below. The mentioned MCQs are from all the chapters of ‘India and the Contemporary World-II’. These questions are important for CBSE Class 10 Term 1 Exam 2021-22.

CBSE Class 10 History MCQs
CBSE Class 10 History MCQs

CBSE 10th History MCQs are important for the last-minute preparation for the exam. The given MCQs are from all 5 chapters of the History Book ‘India and the Contemporary World- II’. The mentioned MCQs are taken from the NCERT textbook and CBSE Social Science Sample Papers.

Note: Before practicing with the MCQs given below, go through the CBSE Class 10 Social Science Term 1 Syllabus 2021-22 to avoid reading any irrelevant content for the Term 1 exam.

Important MCQs of Chapter 1 (The Rise of Nationalism in Europe)

Q1- Who formed the secret society called ‘Young Italy’.

  • Metternich
  • Mazzini
  • Johann Gottfried Herder
  • Otto Von Bismarck

Ans- The correct answer is Mazzini.

CBSE 10th Social Science Important MCQs of Civics (All the Chapters)

Q2- Which of the following aspect signifies the image of ‘Germania’

  • Auterity and Asceticism
  • Heroism and Justice
  • Revenge and Vengeance
  • Folk and Cultural Tradition

Ans- The correct answer is Heroism and Justice.

Q3- Which sentence best explains the Utopian Society?

  • A society where everyone is equal
  • A society with a comprehensive constitution
  • An idealist society which can never be achieved
  • A democratic society

Ans- The correct answer is- An idealist society which can never be achieved.

Check more MCQs of Chapter 1 (The Rise Of Nationalism in Europe)

Important MCQs of Chapter 2 (Nationalism in India)

Q1- Why Gandhiji called off the Non-Cooperation Movement?

  • Increasing pressure of the British government
  • Round Table conferences
  • Gandhiji’s arrest
  • The Chauri Chaura Incident

Ans- The correct answer is- The Chauri Chaura Incident.

Q2- Why Satyagraha was organised in Champaran in 1916?

  • To oppose high land revenue
  • To protest against the oppression of mill workers
  • To oppose the plantation system
  • To oppose the British Laws

Ans- The correct answer is- To oppose the Plantation System.

Q3- Why Dalits were ignored by Congress for a long time?

  • Because of Socialism
  • Fear from Dr. B.R. Ambedkar
  • Because of Industrialists
  • Fear of offending the Sanatanis

Ans- The correct answer is- The fear of offending the Sanatanis.

Complete list of Important MCQs of Chapter 2 (Nationalism in India)

Important MCQs of Chapter 3 (The Making of a Global World)

Q1- - Which of the group of powers were collectively known as the Axis power during the 2nd World War.

  • France, Japan, Italy
  • Japan, Germany, Turkey
  • Austria, Germany, Italy
  • Germany, Italy, Japan

Ans- The correct answer is- Germany, Italy, Japan.

Q2- Why the World Bank was set up?

  • To finance post-war construction
  • With the purpose of financing rehabilitation of refugees
  • To Finance Industrial Development
  • To help third world countries

Ans- The correct answer is- ‘To Finance the Post-War Construction'

CBSE Class 10 Social Science Important MCQs for Economics- All Chapters

Q3- Identify the correct response out of the following:

  • The Silk Route helped in commercial and cultural exchange
  • The silk route was acting as a link between different countries
  • The Silk route acted as a route for westbound Silk cargos from China
  • All of the Above

Ans- The correct answer is all of the above. All the above-given options are correct.

Check important MCQs of Chapter 3 (The Making of a Global World) 

Important MCQs of Chapter 4 (The Age of Industrialisation)

Q1- Mark the European Managing Agency from the given options.

  • Andrew Yule
  • Elgin Mill
  • Tata Iron and Steel Company
  • Birla Industries

Ans- The correct answer is- Andrew Yule.

Q2- Identify the trade from which the early entrepreneurs make a fortune.

  • Trade-in tea
  • China Trade
  • Textiles Trade
  • Industries

Ans- The correct answer is- China Trade

Q3- Where First Indian Jute Mill was set up?

  • Bombay
  • Bengal
  • Madras
  • Bihar

Ans- The correct answer is Bengal.

Find MCQs of Chapter 4 (The Age of Industrialisation) here

Important MCQs of Chapter 5 (Print Culture and the Modern World)

Q1- The condition for which of the revolution was created by the Print Culture.

  • Russian Revolution
  • French Revolution
  • American Revolution
  • Glorious Revolution

Ans- The correct answer is the French Revolution.

Q2- Marcopolo bought back the knowledge of woodblock printing to Italy from which place?

  • Japan
  • India
  • Sri Lanka
  • China

Ans- The correct answer is China. 

Q3- Which of the following movement was led by Martin Luther’s writings and ideas?

  • Renaissance movement
  • Intellectual Movement
  • Reformation Movement
  • Counter-Reformation Movement

Ans- The correct answer is- The Reformation Movement. 

Click to find more MCQs of Chapter 5 (Print Culture and the Modern World)

Jagran Play
खेलें हर किस्म के रोमांच से भरपूर गेम्स सिर्फ़ जागरण प्ले पर
Jagran PlayJagran PlayJagran PlayJagran Play