Search

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important MCQs of Civics (Chapter 6- Political Parties)

Check CBSE 10th Civics important MCQs of Chapter 6 (Political Parties). The given questions are taken from the NCERT textbook and the latest CBSE Sample paper. These questions are expected in the CBSE class 10 Board exam 2020.

 

Mar 17, 2020 11:23 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE 10 Civics Chapter 6 MCQ
CBSE 10 Civics Chapter 6 MCQ

CBSE 10th Social Science board exam 2020 is scheduled for 18th March. The question paper of class 10 social science consists of MCQs from all the chapters. Go through the important questions from Civics chapter 6 (Political Parties). The mentioned MCQs are taken from the NCERT textbook and the latest CBSE Sample paper. Check the following questions important for the CBSE class 10 board exam 2020.

Q1- Who is the founder of the Bahujan Samaj Party?

  • Sahu Maharaj
  • Jyotiba Phule
  • B.R. Ambedkar
  • Kanshi Ram

Ans- The correct answer is- Kanshi Ram.

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important MCQs of Civics (All the Chapters)

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (All Chapters)

Q2- Identify the guiding philosophy of the Bhartiya Janta Party.

  • Bahujan Samaj
  • Revolutionary democracy
  • Integral Humanism
  • Modernity

Ans- The correct answer is- Modernity.

Q3- Which political party believes in Marxism-Leninism?

  • Communist Party of India
  • Nationalist Congress Party
  • Dravida Munnetra Kazhagam (DMK)
  • Bahujan Samaj Party

Ans- The correct answer is- Communist Party of India

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers of History - All Chapters

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important MCQs of History (All the Chapters)

Q4- Which party is the oldest political party in India?

  • Indian National Congress (INC)
  • Bahujan Samaj Party
  • Bhartiya Janta Party
  • Communist Party

Ans- The correct answer is- Indian National Congress (INC)

Q5- Which country has an example of a Multi-Party System?

  • India
  • United Kingdom
  • USA
  • China

Ans- The correct answer is- India.

Q6- Which is a recognized political party?

  • A party that is present in only one of the federal units
  • A party that is based on regional and communal diversities
  • A party that is recognized by the ‘Election Commission’ with all the privileges and facilities
  • A party that is present in several and all units of the federation

Ans- The correct answer is- A party that is recognized by the ‘Election Commission’ with all the privileges and facilities

CBSE Class 10 Social Science Syllabus for Board Exam 2020

Q7- What does the term ‘Partisan’ mean?

  • The affair of the state or the science of the governance
  • A group of people who come together to promote common beliefs
  • A person who is strongly committed to the party
  • The ruling party which runs the government

Ans - The correct answer is- A person who is strongly committed to the party.

Q8- How many parties are required in any democratic system to compete in elections in order to come to power?

  • Al least two parties
  • Less than two parties
  • More than two parties
  • At least three parties

Ans- The correct answer is- Al least two parties.

Q9- Pick the country where the two-party system exists.

  • United Kingdom
  • China
  • India
  • Pakistan

Ans- The correct answer is- United Kingdom.

CBSE Class 10 Social Science Previous Years' Question Papers (2012-2019)

Q10- How many numbers of parties are registered with The Election Commission of India?

  • More than 750 parties
  • Less than 750 parties
  • 705 parties
  • 750 Parties

Ans- The correct answer is- More than 750 Parties. 

Related Stories