Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

CDS (II) 2017 Exam: Solved Geography Questions

Nov 28, 2017 18:39 IST
    CDS (II) 2017 Exam: Geography Questions & Answers
    CDS (II) 2017 Exam: Geography Questions & Answers

    The Union Public Service Commission (UPSC) conducted the Combined Defence Services (CDS) (II) Examination 2017 on 19 November 2017. The Exam consisted of three papers – General Knowledge, English and Elementary Mathematics.

    For the benefit CDS aspirants, we are providing geography questions that were asked in the CDS (II) 2017 Exam along with answers and detailed explanations.

    1. Most ozone gas (about 90%) is located in the atmospheric layer of

    (a) ionosphere
    (b) troposphere
    (c) stratosphere
    (d) mesosphere

    Answer. (c) stratosphere

    A portion of the stratosphere with a higher concentration of ozone, from two to eight ppm, is called as the ozone layer.

    2. Which of the following lakes is/are situated in Ladakh?

    1. Tso Kar
    2. Pangong Tso
    3. Tsomgo
    4. Tso Moriri
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 1 only
    (b) 2 and 3
    (c) 1, 2 and 4
    (d) 2 and 4 only

    Answer. (c) 1, 2 and 4

    The Tso Kar or Tsho kar, known for its size and depth, is a fluctuating salt lake situated in the Rupshu Plateau and valley in the southern part of Ladakh in Jammu and Kashmir.
    Pangong Tso is an endorheic lake in the Himalayas situated at a height of about 4,350 m in the Ladakh Region.
    Tsomgo Lake is a glacial lake in Sikkim. It is located near the capital Gangtok.
    Tso Moriri is a lake in the Ladakhi part of the Changthang Plateau in Jammu and Kashmir.

    3. Arrange the following Tiger Reserves of India from North to South :

    1. Dudhwa
    2. Panna
    3. Pench
    4. Indravati
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 4, 3, 2, 1
    (b) 2, 1, 4, 3,
    (c) 1, 2, 3, 4
    (d) 1, 3, 2, 4

    Answer. (c) 1, 2, 3, 4

    The Dudhwa Tiger Reserve is a protected area in Uttar Pradesh that stretches mainly across the Lakhimpur Kheri and Bahraich districts and comprises the Dudhwa National Park, Kishanpur Wildlife Sanctuary and Katarniaghat Wildlife Sanctuary.
    Panna National Park was declared as one of the Tiger reserves of India in 1994/95 and placed under the protection of Project Tiger. It is located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh.
    Pench National Park or Tiger Reserve is one of the premier tiger reserves of India and the only one to straddle across two states - Madhya Pradesh and Maharashtra.
    Indravati  Tiger Reserve is located in Chhattisgarh. It is one of the three Tiger Reserves in the state other being Undanti-Sitandadi and Achanakmar. Indravati National Park is located in Dantewada district of Chhattisgarh.

    CDS (II) 2017 Exam: Indian History Questions & Answers

    4. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I                     List-II
    (Lake)                     (Type of Lake)
    A. Bhimtal                 1. Lagoon
    B. Ashtamudi                 2. Landslide
    C. Gohna                 3. Tectonic
    D. Lonar                 4. Crater
    Code :
    (a) A B C D
          3 1 2 4
    (b) A B C D
          3 2 1 4
    (c) A B C D
          4 2 1 3
    (d) A B C D
          4 1 2 3

    Answer. (a) A-3, B-1, C-2, D-4

    Bhimtal Lake is located in the town of Bhimtal in Uttarakhand. It is the largest lake in Kumaon region, known as the "lake district of India".
    Ashtamudi Lake is located in the Kollam District of Kerala. It is the most visited backwater and lake in the state. It possesses a unique wetland ecosystem and a large palm-shaped water body, second only in size to the Vembanad estuary ecosystem of the state.
    Gohna lake is located in Uttarakhand. It was formed due to landslides.
    Lonar Lake is a notified National Geo-heritage Monument. It is located at Lonar in Buldhana district, Maharashtra. It was created by a meteor impact during the Pleistocene Epoch  and it is the only known hyper velocity impact crater in basaltic rock anywhere on Earth.

    5. Which of the following statements is/are correct?

    1. Himalayan rivers have their origin in the snow-covered areas, hence , are dry in winter season.
    2. Rivers of the Peninsular Plateau have reached maturity.
    3. Himalayan rivers depict all the three stages of normal cycle of erosion.
    Select the correct answer using the code given below.
    (a) 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer. (a) 2 only

    The Indian Drainage System can be divided into two broad categories on the basis of origin i.e. Himalayan Rivers and Peninsular Rivers. Himalayan rivers are perennial and come from high altitude with high speed, and have large and deep courses. Indus, Ganga, and Brahmaputra is the main rivers of the Himalaya Rivers System. Peninsular Rivers are broad, stable and flow through shallow valleys. Narmada, Tapi, Godavari, Krishna, Cauvery and Mahanadi is the main Peninsular Rivers.

    Some of the differences between these two types of rivers are –

    • While Himalayan rivers are perennial in nature, peninsular rivers are seasonal in nature and are heavily dependent upon rainfall.
    • While Himalayan rivers are young and cause much erosion and have great flow of water, peninsular rivers are mature and create much less erosion and also have weaker flow of water. Himalayan rivers are meandering, whereas peninsular rivers are straight.
    • Himalayan rivers create great plains suitable for agriculture, urbanization, and industrialization. Hence, these are some of the most densely populated areas in the country.
    • Compared to the peninsular rivers, the Himalayan rivers are much longer and deeper than peninsular rivers.

    6. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I                         List-II
    (Strait)                       (Countries)
    A. Bass Strait              1. UK and France
    B. Davis Strait             2. Australia and Tasmania
    C. Dover Strait            3. USA and Cuba
    D. Florida Strait           4. Canada and Greenland
    Code :
    (a) A B C D
          2 4 1 3
    (b) A B C D
          2 1 4 3
    (c) A B C D
          3 4 1 2
    (d) A B C D
          3 1 4 2

    Answer. (a) A-2, B-4, C-1, D-3

    CDS (II) 2017 Exam: Indian Polity Questions & Answers

    7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

    List-I                     List-II
    (Pass)                     (Place)
    A. Zoji La                 1. Himachal Pradesh
    B. Shipki La                 2. Uttarakhand
    C. Lipulekh                 3. Jammu and Kashmir
    D. Nathu La                 4. Sikkim
    Code :
    (a) A B C D
          4 2 1 3
    (b) A B C D
          4 1 2 3
    (c) A B C D
          3 1 2 4
    (d) A B C D
          3 2 1 4

    Answer. (d) A-3, B-2, C-1, D-4

    Important Passes in India

    Zoji La (Pass)-It is in the Zaskar range of Jammu & Kashmir. The road route from Srinagar to Leh goes through this pass. It has been created by the Indus River.
    Banihal Pass-It is in Jammu & Kashmir. The National Highway NO.1 A that links Srinagar to Jammu goes through it. It has been created by the Indus River.
    Shipki La (Pass)-It is in Himachal Pradesh. The road from Shimla to Tibet goes through this pass. The Satluj River flows through this pass.
    Bara-Lacha Pass-It is also in Himachal Pradesh. It links Mandi and Leh by road.
    Rohtang Pass-It is also in Himachal Pradesh. It cuts through the Pir Panjal range. It links Manali and Leh by road.
    Mana Pass-It is in Uttarakhand. The land route to the Kailash and the Manasarovar passes through it.
    Niti Pass-It is also in Uttarakhand. The road to the Kailash and the Manasarovar passes through it.
    Nathu La (Pass)-It is in Sikkim. It gives way to Tibet from Darjeeling and Chumbi valley.
    Jalep La (Pass)-It is also in Sikkim and gives way to Bhutan.  The Tista River has created this pass.

    8. Which one of the following tribal groups is dominantly found in the Blue Mountains?

    (a) Lambadas
    (b) Gonds
    (c) Jarawas
    (d) Todas

    Answer. (d) Todas

    Badaga, Toda, Kota and Kurumba tribes are some of the prominent tribes in the Niligiri Mountains or Blue Mountains.

    9. Who among the following geographers is related to 'primate city' concept?

    (a) August Losch
    (b) Mark Jefferson
    (c) Griffith Taylor
    (d) W. Christaller

    Answer. (b) Mark Jefferson

    A primate city is the largest city in its country or region, disproportionately larger than any others in the urban hierarchy. A 'primate city distribution' is a rank-size distribution that has one very large city with many much smaller cities and towns, and no intermediate-sized urban centres - a King effect, visible as an outlier on an otherwise linear graph, when the rest of the data fit a power law or stretched exponential function. The 'law of the primate city' was first proposed by the geographer Mark Jefferson in 1939. He defines a primate city as being "at least twice as large as the next largest city and more than twice as significant. A primate city is number one in its country in most aspects, like politics, economy, media, culture and universities.

    10. Which one of the following islands is the largest?

    (a) Borneo
    (b) Madagascar
    (c) New Guinea
    (d) Sumatra

    Answer. (c) New Guinea

    List of the Major Islands of the World

    1. Greenland
    Location: North Atlantic (Danish)     
    Area (sq. km): 2,175,597

    2. New Guinea
    Location: Southwest Pacific (West Papua [Irian Jaya], Indonesia, western part; Papua New Guinea, eastern part)    
    Area (sq. km): 800,311

    3. Borneo
    Location: West mid-Pacific (Indonesian, south part; Brunei and Malaysian, north part)        
    Area (sq. km): 744,108

    4. Madagascar
    Location: Indian Ocean (Malagasy Republic)       
    Area (sq. km): 587,931

    5. Baffin
    Location: North Atlantic (Canadian)
    Area (sq. km): 507,451

    6. Sumatra

    Location: Northeast Indian Ocean (Indonesian)   
    Area (sq. km): 473,605

    7. Honshu
    Location: Sea of Japan–Pacific (Japanese)
    Area (sq. km): 230,966

    8. Great Britain
    Location: Off coast of North-West Europe (England, Scotland, and Wales)   
    Area (sq. km): 229,979

    9. Victoria
    Location: Arctic Ocean (Canadian)   
    Area (sq. km): 217,291

    10. Ellesmere
    Location: Arctic Ocean (Canadian)   
    Area (sq. km): 196,236

    CDS (II) 2017 Exam: Current Affairs Questions & Answers

    CDS Exam Previous Year Question Papers (2014-2017) with Answers

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF