Search

Know about three phases of SSC CGL exam 2016

SSC will hold the CGL Examination, 2016 (Tier-I) on 8th & 22nd May, 2016 for selecting candidates for Tier-II examination for filling up different categories of posts in various Ministries/ Departments/ Organisations.

Feb 27, 2016 17:03 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
Three phases of SSC CGL exam 2016
Three phases of SSC CGL exam 2016

Staff Selection Commission(SSC) will hold the Combined Graduate Level(CGL) Examination, 2016 (Tier-I) on SUNDAY the 8th & 22nd May, 2016 and if necessary, on subsequent Saturdays/Sundays, in different batches, for selecting candidates for Tier-II examination for filling up different categories of posts in various Ministries/ Departments/ Organisations.

Scheme of the Examination for CGL Examination 2016:

The Examination will be conducted in three tiers as indicated below:

Tier -I -- Written Examination (Objective Multiple Choice Type)

Tier -II -- Written Examination (Objective Multiple Choice Type)

Tier -III -- Computer Proficiency Test/ Skill Test (wherever applicable)/ Document Verification

Interview component has been dispensed with. There will, therefore, be no interview.

Note:  The Commission reserves the right to make changes in the scheme of examination such as conduct of Tier-I and Tier-II examination in computer based mode, treating Tier-I examination as only qualifying etc.

Scheme of Examination:

Post

Tier I Examination

Tier II Examination

Proficiency/Skill Test

Total marks

Posts under Pay Band –II

Rs.9300- 34800 other than Statistical Investigator Grade-II.

A. General Intelligence and Reasoning - 50 marks B.Gen.Awareness-50marks C. Quantitative Aptitude – 50 marks

D. English Comprehension - 50 marks

Total Marks - 200 Duration: 02 hours

For VH and candidates suffering from Cerebral Palsy: 2 hours 40 minutes

I. Quantitative Abilities : 200 marks (100

Questions)

Duration: 2 hours

For VH and candidates

suffering from Cerebral

Palsy: 2hours 40 minutes where eligible.

II. English Language &

Comprehension: 200

marks (200 questions). Duration : 2 hours

For VH and candidates

suffering from Cerebral

Palsy: 2 hours 40 minutes wherever eligible.

Total Marks : 400

Computer

Proficiency

Test (CPT)

for post of

Assistant

Section Officer

in CSS only

600

Posts under

Pay Band –I

Rs.5200- 20200

other than

Compiler

Do

Do

Data Entry Skill Test at Speed of 8000 key depression per hour for post of Tax Assistant

600

Statistical

Investigator

Grade-II

do

Paper-I & II as above

400 marks

Paper-III Statistics

200 marks (100

Questions)

--

800

Compiler

Do

Do

--

800

Assistant Audit Officer

Group “B” Gazetted

do

Paper-I & II as above

400 marks

Paper-IV General

Studies(Finance and

Economics):

200 Marks.(Duration: 2 hours)

Total Marks: 600

 

800

Note: There will be negative marking of 0.25 marks for each wrong answer in Tier-I. In Tier-II, there will be negative marking of 0.25 marks in Paper-II and 0.50 marks in Paper-I and Paper-III for each wrong answer.

Combined Graduate Level (Tier-I) Examination: Tier –I of the Combined Graduate level Examination will be common for all categories of posts.

Date of exam

Part

Subject

Max Marks

Total Duration/

Timing for General

Candidates

Total Duration/

Timing for visually

Handicapped and

Cerebral Palsy

candidates

 

 

 

 

08.05.2016 & 22.05.2016

A

General Intelligence &

Reasoning

50

2 Hours

 

10.00 A.M. to 12.00

Noon

 

OR

 

2.00 P.M. to 4.00 P.M.

2 Hours 40 minute

10.00 A.M. to 12.40 PM

 

OR

 

2.00 P.M. to 4.40 P.M

B

General Awareness

50

C

Quantitative Aptitude

50

D

English Comprehension

50

Note: Questions will be of Objective Type Multiple Choice, set in both Hindi and English in respect of Parts A, B and C.

Combined Graduate Level (Tier-II) Examination:

Tier-II of the Combined Graduate Level Examination -2016 will be of Objective Type Multiple Choice and will be conducted over a period of two days. Probable dates for CGL (Tier -II) Exam are 13.08.2016 (Saturday) & 14.08.2016 (Sunday).

Paper

Subject

Max Marks

Number of Question

Duration & Timings

for General

candidates

Duration &

Timings for VH

and Cerebral

Palsy candidates

IV

General Studies (Finance and Economics)

200

To be notifies later

2 Hours

10.00 AM to 12.00 Noon

2 Hours. and 40 Min.

10.00 AM to 12.40 PM

III

Statistics

200

100

2 Hours

2.00 PM to 4.00 PM

2 Hours and 40 Min.

2.00 PM to 4.40 PM

I

Quantitative Abilities

200

100

2 Hours

10.00 AM to 12.00 Noon

2 Hours. and 40 Min.

10.00 AM to 12.40 PM

II

English Language & Comprehension

200

200

2 Hours

2.00 PM to 4.00 PM

2 Hours.  and 40 Min.

2.00 PM to 4.40 PM

Note:

I. Paper-I & II are compulsory for all the categories of posts.
II. Paper-III is only for those candidates who apply for the post of Statistical Investigator Gr. II & Compiler.
III. Paper IV is only for those candidates who apply for the post of Assistant Audit Officer.

Click here to know the Salary of SSC CGL post after 7th pay commission

Click to read the benefits attached with SSC jobs

Click here to read the best posts through SSC CGL for women

Click here SSC CGL paper 2015(held on 19 August)

Related Stories