1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Maharashtra PCS Prelims 2014:Paper I:Solution

Feb 10, 2014 14:45 IST

    Maharashtra Public Servcie Commission conducted Maharashtra PCS Prelims Exam 2014 on 2 February 2014 at various centers of Maharashtra. The Paper I has 100 questions coming from various sections of General Studies.  Jagranjosh presents the solution of the Maharashtra PCS 2014 . Some answers are not provided by us due to the lack of the authenticity of the source of information.

    Click here for the detail break up of the questions from each section of General Studies.

    1. Which of the following plays were written by Harshavardhan?
     (i) Priyadarsika (ii) Ratanavali (iii) Nagananda
     (1) (i) only
     (2) (i) and (ii) only
     (3) (ii) and (iii) only
     (4) All the three
     Answer: (4)
    2. Who has rejected the 'Safety Valve Theory' about the foundation of the Congress calling it the ‘myth’?
    (1) A.O. Hume
    (2) A. R. Desai
    (3) Tarachand
    (4) Bipan Chandra
     Answer: (4)

    3. He was given the title of Nizam-ul-Mulk. He was made the Governor of the Deccan. He founded the Asaf Jahi dynasty. His successors are called the Nizams of Hyderabad. Identify him:
    (1) Chin Quilich Khan
    (2) Murshid Quli Khan
    (3) Saadat Khan
    (4) Husain Ali Khan
     Answer: (1)

    4. The Maratha power suffered from certain basic weaknesses which led to its downfall. Which of the following was not one among them?
    (1) The nature of their political system the Marathas alienated the sympathies of other people.
    (2) Their raids into the territories of other rulers made new enemies.
    (3) The levies charged by them added to the oppression of the common people, particularly peasants and traders.
    (4) None of the above
     Answer: (2)

    5. Which of the following statements are true about Ajatashatru?
    (a) His name was also Kunika,
    (b) He was the last ruler of the Haryanka dynasty.
    (c) The first Budhist council was held at Rajgruh during his regime.
    (d) He integrated Lichhavi kingdom into Magadh.
    (1) (a), (b) and (d)
    (2) (a), (c) and (d)
    (3) (a), (b) and (c)
    (4) (b), (c) and (d)
     Answer: (2)

    6. Arrange the following British trading centre’s in their chronological order. Choose the correct answer option.
    (i) Calcutta
    (ii) Surat
    (iii) Madras
    (iv) Bombay
     (1) (i), (ii), (iii), (iv)
    (2) (iv), (i), (iii), (ii)
    (3) (ii). (iii), (iv), (i)
    (4) (ii), (iii), (i), (iv)
     Answer: (3)

    7. Who, among the following revolutionaries, was an atheist and a socialist in approach?
    (1) Damodar Chaphekar
    (2) Vinayak Damodar Savarkar
    (3) Arabindo Ghosh
    (4) Bhagat Singh
     Answer: (4)
     
    8. Which one of the following statements about the Faizpur Session of Congress is not true?
    (1) It was the first Session of Congress held in the rural area.
    (2) It was attended by about 40,000 peasants.
    (3) Dhanajinana Choudhari and Sane Guruji played an important role in organizing this session.
    (4) Shankarrao Deo presided over this session.
     Answer: (4)

    9. The early nationalists provided the firm foundation to the 20th century freedom movement through:
    (1) Politics of petitions
    (2) Constitutional means
    (3) Agitational way
    (4) Economic critique of colonialism
     Answer: (*)

    10. Read statements (A) and (B) and choose appropriate option from the answer options:
    (A) Megasthenes mentions seven castes into which the Indian society was divided.
    (B) Megasthenes confused castes with professions.
     (1) Both (A) and (B) are true, and (B) is the correct explanation of (A).
    (2) Both (A) and (B) are true, but (B) is not the correct explanation of (A).
    (3) (A) is true, but (B) is false.
    (4) (A) is false, but (B) is true.
     Answer: (1)

    11. Match the pairs. (Choose the correct answer option).
          List-I                List-II
    (a) Adil shahi                   (i) Bidar
    (b) Nizam shahi       (ii) Golconda
    (c) Imad shahi                   (iii) Vijapur
    (d) Qutub Shahi     (iv) Ahemadnagar
    (e) Barid Shahi      (v) Berar
                    
          (a)     (b)        (c)     (d)     (e)         
     (1) (iii)     (v)       (ii)     (iv)     (i)         
     (2) (v)     (iv)       (i)     (i)     (iii)         
     (3) (iii)     (iv)      (v)     (ii)     (i)         
     (4) (v)     (iv)      (ii)     (iii)     (i)
     Answer: (3)

    12. The most outstanding Rajput ruler in the post Aurangzeb period was Sawai Raja Jai Singh of Amber. He built the beautiful city of Jaipur, He also erected astronomical observatories at five places. At how many of the following places he did not erect these?
    (a) Banaras     
    (b) Ujjain
    (c) Mathura
    (d) Udaipur
    (e) Allahabad
     (1) One
    (2) Two
    (3) Three
    (4) Four
     Answer: (2)

    13. Who among the following strongly opposed the interference of the Ulemas in the affairs of the state?
    (i) Balban
    (iii) Muhammad-bin-Tughlaq
    (ii) Alauddin Khilji
    (iv) Firoze Shah Tughlaq

     (1) (i) and (ii)
    (3) (iii) and (iv)
    (2) (ii) and (iii)
    (4) (iv) and (i)
     Answer: (2)

    14. The princely states that were unwilling to join the Indian Union until July 1947 included:
    (a) Baroda     
    (b) Travancore     
    (c) Bikaner     
    (d) Bhopal
    (1) All the above     
    (2) (a), (c)     
    (3) (b), (c)     
    (4) (b), (d)
     Answer: (4)

    15. The Great Mughals included Babar, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan and Aurangzeb in that chronological order. The Mughal emperors who came to the throne after the death of Aurangzeb are called the Later Mughals. Arrange the following four Later Mughals in their chronoiogical order.
    (a) Ahmad Shah     
    (b) Bahadur Shah
    (c) Jahandar Shah
    (d) Mohammad Shah
     (1) Ahmad Shah, Bahadur Shah, Jahandar Shah, Mohammad Shah
    (2) Bahadur Shah, Jahandar Shah, Mohammad Shah, Ahmad Shah
    (3) Bahadur Shah, Mohammad Shah, Jahandar Shah, Ahmad Shah
    (4) Iahandar Shah, Mohammad Shah, Bahadur Shah, Ahmad Shah
     Answer: (2)
     
    16. The Ganga Plains accomodate__________percent of population of India.
    (1) 13     
    (2) 23     
    (3) 33     
    (4) 43
     Answer: (3)

    17. Consider the following two statements:
    (A) There are deserts between 100 and 200 latitudes in both the hemispheres
    (B) Between 100 and 200 latitudes evaporation exceeds precipitation
     (1) Both (A) and (B) are true and (B) is the reason for (A)
    (2) Both (A) and (B) are true but (B) is not the reason for (A)
    (3) Only (A) is true
    (4) Only (B) is true
     Answer: (1)

    18. Which of the following statements is in correct?
    (a) Chauth: Tax realized by Marathas from the areas outside their domain-equal to one fourth of the revenue paid to the Mughal Empire.
    (b) Sardeshmukhi: Tax realized by the Marathas equal to one tenth of the land revenue.
    (c) Misl: Political unit among the Rajputs, each loyal to its own particular leader.
     (1) Only (a)
    (2) (b) and (c)
    (3) Only (c)
    (4) None
     Answer: (3)

    19. Match the following:
          Column A                  Column B
    (a) Hawaiian Type   (i) Erupt with great force
    (b) Strombolian      (ii)     Most violent
    (c) Vulcanian         (iii)     Erupt quietly
    (d) Peleean Type   (iv)     Erupt continuously
          (a)     (b)     (c)     (d)         
    (1) (iv)     (iii)     (ii)     (i)         
    (2) (iii)     (iv)     (i)     (li)         
    (3)  (i)     (ii)     (iv)     (iii)         
    (4)  (ii)     (i)     (iii)     (iv)         
     Answer: (2)

    20. Match the following:
          Column A               Column B
    (a) Gulf of Tonkin     (i) Arctic Ocean
    (b) Parsian Gulf        (ii) China Sea
    (c) Gulf of Aquaba    (iii) Indian Ocean
    (e) Gulf of Ob          (iv) Red sea
           (a)    (b)   (c)   (d)         
    (1)   (ii)   (iii)   (iv)   (i)         
    (2)   (iii)  (ii)    (i)    (iv)         
    (3)   (ii)   (i)    (iv)   (iii)         
    (4)   (iv)  (iii)   (ii)    (i)
    Answer: (1)

    21. Match the following pairs and choose the correct option from those given below:
          Tribes            States
    (a) Angami    (i)  Zarkhand
    (b) Kota        (ii) Assam
    (c) Munda    (iii) Nilgiri mountain (Tamil Nadu)
    (d) Chutiya  (iv)  Nagaland  
           (a)   (b)  (c)  (d)
    (1)   (iv)  (iii)  (i)   (ii)
    (2)   (iii)  (ii)  (iv)  (i)
    (3)   (iv)  (i)   (iii)  (ii)        
    (4)   (i)  (iii)  (iv)   (ii)
    Answer: (1)

    22. Teej a Hindu festival is dedicated to which Goddess?
    (1) Lakshmi
    (2) Saraswati
    (3) Parvati
    (4) Durga
    Answer: (3)

    23. Tea is made from young leaves of the tea plant. Chinese were the earliest tea drinkers in the world. The British first discovered the Assam tea in 1829 in the forests of North-East India. The popular brands in the world are:
    (a) Large leaved China tea
    (b) Small leaved Assam tea
     (1) Only (a) is correct
    (2) Only (b) is correct
    (3) Both (a) and (b) are correct
    (4) Neither (a) nor (b) is correct
    Answer: (*)

    24. Consider the following two statements:
    (a) Tropical Evergreen forests: Scattered distribution of one particular species of tree ego Rosewood.
    (b) Tropical Deciduous Forests: They have fewer species but they are found in close proximity ego Teak.
    Now state whether:
    (1) Only (a) is true
    (2) Only (b) is true
    (3) Both (a) and (b) are true
    (4) Neither (a) nor (b) is true
    Answer: (*)

    25. Newly developed 'Ennore' port near Chennai is the________the largest port in the country and ______the largest port on the eastern coast.
    (1) 6 and 12
    (2) 8 and 20
    (3) 12 and 6
    (4) 4 and 9
    Answer: (3)

    26. Arrange the following States in descending order of their forest area, according to forest survey report 2009:
    (a) Arunachal Pradesh
    (b) Maharashtra
    (c) Madhya Pradesh
    (d) Chattisgarh
     (1) (c), (d), (a), (b)
     (2) (a), (e), (d), (b)
     (3) (d), (c), (b), (a)
     (4) (c), (a), (d), (b)
    Answer: (4)

    27. Which of the following hills connect Eastern and Western Ghats?
    (1) Biligiri
    (2) Nilgiri
    (3) Nimgiri
    (4) Nallamala
    Answer: (2)

    28. Match the following and choose the correct option from those given below:
         Shifting Cultivation     State
    (a) Jhum                 (i)     Chattisgarh
    (b) Podu                (ii)     Keral
    (c) Ponam               (iii)     Assam
    (d) Dahiya               (iv)     Andhra Pradesh
          (a)     (b)     (c)     (d)         
    (1) (iii)     (i)      (iv)     (ii)         
    (2) (ii)     (iii)     (iv)     (i)         
    (3) (iii)    (iv)     (ii)      (i)         
    (4) (iv)     (ii)     (i)     (iii)
    Answer: (3)

    29. Match the following and choose the correct option from those given below:
          River          Water fall
    (a) Sharavati              (i) Gokak
    (b) Kaveri             (ii) Chulia
    (e) Ghatprabha      (iii) Shivsamudram
    (d) Chambal            (iv) Girsappa
           (a)     (b)     (e)     (d)         
    (1) (iv)     (iii)     (i)     (ii)         
    (2) (ii)      (i)      (iii)    (iv)         
    (3) (iv)     (ii)     (iii)     (i)         
    (4) (iii)     (iv)     (ii)     (i)
    Answer: (1)

    30. Which of the following factors determine diurnal and seasonal variation in intensity and amount of solar radiation?
    (a) Inclination of the axis of the earth.
    (b) Length of the day.
    (c) Extent of clouds
    (d) Angle of inclination of the Sun's rays
     (1) (a) and (b)
    (2) (b) and (c)
    (3) (c) and (d)
    (4) All the above
    Answer: (4)

    31. Accumulation of mercury into human body leads to_________ disease.
    (1) Itai-itai
    (3) Minamata
    (2) Methaemoglobinaemia
    (4) Polio
    Answer: (3)

    32. The continuous increase in concentration of a toxicant at successive trophic levels in food chain is:
    (1) Biodegradation
    (2) Biomagnification
    (3) Bioaccumulation
    (4) Bioremediation
    Answer: (2)

    33. The main gas responsible for ozone depletion is:
    (1) Carbon dioxide
    (2) Nitrogen dioxide
    (3) Methane
    (4) Chloro fluro carbon
    Answer: (4)

    34. Heterotrophic organisms, chiefly bacteria and fungi that breakdown the complex compounds of dead protoplasm and release simple usable substances for other organisms are:
    (1) Autotrophs
    (2) Decomposers     
    (3) Consumers
    (4) Omnivorous
    Answer: (2)

    35. The First National Park established in India was
    (1) Jim Corbett
    (2) Sanjay Gandhi
    (3) Cir
    (4) Kanha
    Answer: (1)

    36. Which of the following is considered as a land mark year in the history of legislative action in India for environment concerns during which National Committee for Environment Planning and Co-ordination (NCEPC) was set up?
    (1) 1973
    (2) 1971
    (3) 1972
    (4) 1974
    Answer: (3)

    37. Kidneys are helping to maintain pH balance by which of the following?
    (1) Adding hydrogen ions to filtrate
    (2) Removal of hydrogen ions from blood
    (3) Dissolving calcium and sodium ions in blood
    (4) Removing carbonate ions from blood
    Answer: (2)

    38. One of the worst natural disasters of the World was the cyclone struck in Bangladesh. As many as 3,00,000 people, lost their lives, it is said. When did the disaster struck Bangladesh, then East Pakistan?
    (1) 1970
    (2) 1960
    (3) 1950
    (4) 1940
    Answer: (1)

    39. Silicon Valley, California, United States is one of the greatest science parks in the world today as it contains hundreds of high-tech information technology industries. Which of the following two statements about the Silicon Valley is correct?
    (A) Silicon Valley was once called the "Valley of Heart's Delight",
    (B) It was so called because hundreds and thousands of varieties of flowers bloomed therein.
    (1) Only (A)
    (2) Only (B)
    (3) Both (A) and (B)
    (4) Neither (A) nor (B)
    Answer: (3)

    40. Human development report of 2011 presented Multidimensional Poverty Index (MPI) estimates of 109 countries. What proportion of population according to this report, in these countries experience multidimensional poverty?
    (1) 1/2
    (2) 1/3
    (3) 1/4
    (4) 1/5
    Answer: (2)

    41. What are the core values of development as described by Amartya Sen and Goulet D? Choose the correct option given below:
    (1) Sustenance, self esteem, freedom, capabilities, entitlement
    (2) Health, nutrition, education, capabilities, entitlement
    (3) Food, clothing, shelter, drinking water, sanitation
    (4) Increase in national income, per capita income, basic needs, freedom, education
    Answer: (1)

    42. The June 2012, Rio + 20 conference on sustainable development advocated the" green economy" model. In whose book the term 'green economy' was coined?
    (1) Amartya Sen, D. Friedman, Samuelsan
    (2) D. Pearce, A. Markandya, E. Barbier
    (3) I. Quadeer, W. Berry, N. Hatekar
    (4) D. Greenberg, J Taylor, Schmidth
    Answer: (2)

    43. The velocity of radio waves is _________
    (1) Greater than velocity of light
    (2) As that of velocity of light
    (3) Less than velocity of light
    (4) Exactly double the velocity of light
    Answer: (2)

    44. According to 2011 census how many cities in India have more than 1 million populations?
    (1) 52
    (2) 53
    (3) 54
    (4) 55
    Answer: (2)

    45. Land reforms promote triple revolution. Choose the correct option from the following:
    (1) Cultural. Political, Technological
    (2) Political, Social, Commercial
    (3) Economic, Political, Cultural
    (4) None of these
    Answer: (*)

    46. As per the 2011 census what was the rate of improvement in female literacy during 2001 to 2011?
    (1) 53.7 % to 65.5 %
    (2) 54.1% to 67.2 %
    (3) 52.3 % to 64.4 %
    (4) 55.3 % to 63.2 %
    Answer: (1)

    47. In plants, which enzyme is found in largest quantity?
    (1) Beta galactosidase
    (2) RuBP carboxylase
    (3) Enterokinase
    (4) Heterokinase
    Answer: (2)

    48. The end product of aerobic respiration is:
    (1) CO2+CO
    (2) CO2+NO
    (3) CO2+O2
    (4) CO2+H2O
    Answer: (4)

    49. The long term objective of population policy 2000 is to achieve stable population. During which of the following years this objective is targeted to be achieved?
    (1) 2015
    (2) 2025
    (3) 2035
    (4) 2045
    Answer: (4)

    50. Choose from the following options what the "Malthusian Population Trap" is related to:
    (1) Population growth and positive checks
    (2) Population growth and preventive checks
    (3) Population growth and development
    (4) Population growth and fertility
    Answer: (1)

    51. What are the advantages of Microwave oven having microwave frequency of 2.45 GHz?
    (a) There are no flames         
    (b) Destruction of nutrients is less         
    (c) There is a physical change in foods     
    (d) Sterilization effected
    (1) (a), (b) and (d)     
    (2) (a), (b) and (c)
    (3) (b), (e) and (d)     
    (4) (c) and (d)
    Answer: (1)

    52. Raman effect is due to:
    (1) Inelastic collision of photon with e
    (2) Elastic collision of photon with e:
    (3) Inelastic collision of photon with molecule
    (4) Elastic collision of photon with molecule
    Answer: (*)

    53. If a heavy load is pulled along a smooth horizontal surface, then the force acting on the load may be:
    (a) The applied force in the horizontal direction.
    (b) The force of gravity acting on the load vertically downwards.
    (c) The force of friction acting in the horizontal direction opposite the motion.
    (d) Reaction force due to the horizontal surface.
    Which of the above statements are true?
    (1) (a) and (b)
    (2) (a), (b), (c) and (d)
    (3) (b), (c) and (d)
    (4) (a), (b) and (c)
    Answer: (*)

    54. The allotropes of carbon are:
    (a) Carbon halides
    (b) Diamond
    (c) Fullerenes
    (d) Graphite
    (e) Chaoite
    (1) All above
    (2) (b), (c), (d)
    (3) (a), (b), (c)     
    (4) (a), (b), (d)
    Answer: (1)

    55. Oxygen occurs in nature in_____isotopic forms.
    (1) 2
    (2) 3
    (3) 4
    (4) 1
    Answer: (2)

    56. Choose correct statements from the following:
    (a) Sound waves travel faster in solids than in gases.
    (b) Sound waves travel fastest through vacuum
    (c) Sound waves are longitudinal waves
    (d) Sound waves travel slower in gases than in liquids.
    (1) (a), (c) and (d) only
    (2) (a) and (b) only
    (3) (c) and (d) only
    (4) (b) and (d) only
    Answer: (1)

    57. Which Botanist introduced the 'Binomial' nomenclature to the plants?
    (1) Bessey
    (2) Bentham and Hooker
    (3) Carolus Linnaeus
    (4) Theophrastus
    Answer: (3)

    58. Which animal tissue synthesizes stores and metabolizes fat?
    (1) Epithelial tissue
    (2) Adipose tissue
    (3) Connective tissue     
    (4) Muscle tissue
    Answer: (2)

    59. Viruses are:
    (1) Unicellular Organisms
    (2) Cellular without cell wall
    (3) Multicellular Organisms
    (4) Non-cellular Organisms
    Answer: (4)

    60. Spot the odd one out?
    (1) Humerus
    (2) Femur
    (3) Radius
    (4) Scapula
    Answer: (2)

    61. Which of the following are essential whorls of the flowers?
    (1) Sepal and Tepal
    (2) Sepal and Patal
    (3) Androecium and Gynoecium
    (4) Calyx and Stamens
    Answer: (3)

    62. Urea is transported by:
    (1) Plasma + Blood
    (2) Blood + O2
    (3) RBC + CO2
    (4) WBC + Saliva
    Answer: (1)

    63. Which of the following statements are true? The guidelines for ''the use of chemical additives in food processing" by Food Protection Committee in publication 398 include:
    (a) Use of antioxidants to maintain nutritional value.
    (b) Use of anti microbial agents and inert gases for food stability.
    (c) Use of colouring and flavouring agents to enhance the attractiveness.
    (d) Use of buffers in food processing.
    (1) All are true     
    (2) (a), (b), (c) are true
    (3) (a) and (d) are ture     
    (4) All are false
    Answer: (*)

    64. Which of the following statements is true?
    (a) Indigo-blue is a natural dye.         
    (b) Alizarin is a synthetic dye.
    (1) Both true     
    (2) (a) true, (b) false
    (3) (a) false, (b) true     
    (4) Both false
    Answer: (1)

    65. Upon hydrolysis, sucrose yields equimolar mixture of:
    (1) Glucose and ribose
    (2) Fructose and ribose
    (3) Glucose and fructose
    (4) Lactose and maltose
    Answer: (3)

    66. The composition of cement is:
    (1) CaO-SiO2-Al2O3
    (2) CaO-Al2O3-MgO
    (3) SiO2-Al2O3-AlCl5
    (4) CaO-SiO2-AICI3
    Answer: (1)

    67. What is not a mixture?
    (1) Water
    (2) Air
    (3) Soil
    (4) Chalk
    Answer: (4)

    68. The fundamental requirements for nitrogen fixation are:
    (a) Nitrogenase     
    (b) Ferredoxin
    (c) ATP     
    (d) Aerobic conditions
    (1) All the above
    (2) (a), (b), (c)
    (3) (a), (b), (d)     
    (4) (a), (c), (d)
    Answer: (2)

    69. In DNA, thymine always pairs with_______
    (1) Adenine
    (2) Cytosine
    (3) Guanine
    (4) Thymine
    Answer: (1)

    70. In protein synthesis, which RNA plays an improtant role?
    (1) m RNA
    (2) t RNA
    (3) i RNA
    (4) r RNA
    Answer: (1)

    71. Under Article 22 of the Constitution of India, with the exception of certain provisions stated there in, what is the maximum period for detention of a person under preventive detention?
    (1) 2 months
    (2) 3 months
    (3) 4 months
    (4) 6 months
    Answer: (*)

    72. Which of the following statutory provisions will you view as the most effective instrument of rural socio-economic distributive justice in the independent India?
    (1) Forest Rights Act
    (2) Agricultural Tenancy Act
    (3) Agricultural Land Ceiling Act
    (4) Debt Relief Act
    Answer: (*)

    73. Which one of the following amendments to the Constitutions of India sought to curb political defection?
    (1) 42nd
    (2) 52nd
    (3) 62nd
    (4) 70nd
    Answer: (2)

    74. Which of the following two statements is correct?
    (a) The soda commonly used in the kitchen for making tasty crispy pokodas is baking soda. The baking soda is a sodium carbonate.
    (b) Washing soda is usually used as a cleaning agent for domestic purposes and in glass, soap, paper industries. The washing soda is sodium hydrogen carbonate.
    (1) Only (a)     
    (2) Only (b)
    (3) Both (a) and (b)     
    (4) Neither (a) nor (b)
    Answer: (4)

    75. The Chairman and Members of the National Human Rights Commission are appointed on the recommendations of a committee consisting of:
    (a) Speaker of the Lok Sabha
    (b) Deputy Chairman of the Rajya Sabha
    (c) Leader of the Opposition in the Lok Sabha
    (d) Leader of the Opposition in the Rajya Sabha
    (e) Prime Minister
    (f) Union Home Minister
    Select the correct answer from the codes given below:
    (1) (a), (c), (e) and (f)     
    (2) (a), (c) and (e)
    (3) (a), (c), (d) and (e)     
    (4) (a), (b), (c), (d), (e) and (f)
    Answer: (4)

    76. Consider the following two statements:
    (a) Our stomach produces hydrochloric acid. It helps in digestion of food. During indigestion the stomach produces too much acid causing pain and irritation.
    (b) Magnesium hydroxide (milk of magnesia) is often used in the above condition which is an analgesic?
    Which is a completely correct statement?
    (1) Only (a)
    (2) Only (b)
    (3) Both (a) and (b)
    (4) Neither (a) nor (b)
    Answer: (1)

    77. Which one of the following cases prompted the Parliament to enact 24th Constitutional Amendment Act?
    (1) Golaknath case
    (2) Minerva Mills case
    (3) Kesavananda Bharati case
    (4) Shankari Prasad case
    Answer: (1)

    78. Some naturally occurring acids are given below with their sources.
    Indentify the incorrect pair:
    (a) Vinegar-Acetic acid                  (b) Oranges-Citric acid
    (c) Tamarind-Tartaric acid             (d) Tomatoes-Oxalic acid
    (e) Sour milk (curds)-Lactic acid    (f) Lemons-Citric acids
    (g) Ant sting-Methanoic acid         (h) Nettle sting-Sulphuric acid
    (1) (c)
    (2) (d)
    (3) (g)
    (4) (h)
    Answer: (4)

    79. Consider the following statements:
    (a) Bill pending in the Rajya Sabha which has not been passed by the Lok Sabha shall lapse on dissolution of the Lok Sabha.
    (b) A Bill pending in Parliament shall lapse by reason of Prorogation of the houses.
    Which of the statement/s given above is/are correct?
    (1) Only (a)
    (2) Neither (a) nor (b)
    (3) Both (a) and (b)
    (4) Only (b)
    Answer: (2)

    80. Which of the following non-violent movements led by Mahatma Gandhi against the British Raj, you would rank as the most effective to mobilize the masses?
    (1) Quit India Movement
    (2) Swadesi use and Boycott of foreign goods Movement
    (3) Civil Disobedience Movement
    (4) Fasting
    Answer: (*)

    81. What is the correct chronological order in which the following states of the Indian Union were created or granted full statehood?
    (a) Nagaland
    (b) Andhra Pradesh
    (c) Haryana
    (d) Maharashtra
    Select the correct answer using the codes given below:
    (1) (a), (b), (c) and (d)
    (2) (a), (b), (d) and (c)
    (3) (b), (a), (d) and (c)
    (4) (b), (d), (a) and (c)
    Answer: (4)

    82. Under the Citizenship Act 1955, by which of the following ways can a person become a citizen of India?
    (a) By incorporation of territory     
    (b) By descent     
    (c) By birth
    (d) By nationalization     
    (e) By registration
    Select the correct answer using the codes given below:     
    (1) (b), (c), (d) and (e)     
    (2) (a), (b), (c) and (d)     
    (3) (a), (c), (d) and (e)     
    (4) (a), (b), (c) and (e)     
    Answer: (4)

    83. Which state of India has negative population growth rate as per census 2011?
    (1) Goa
    (2) Tripura
    (3) Nagaland  
    (4) Arunachal Pradesh
    Answer: (3)

    84. In which year 'Bharat Ratna', the India's highest civilian award was instituted and how many persons have beeen honoured with this award so far?
    (1) 1952, 67
    (2) 1954, 41
    (3) 1969, 45
    (4) 1972, 41
    Answer: (2)

    85. Consider the following statements about 'Jaymala Shiledar'.
    (1) Born in Indore and obtained Degree of 'Sangeet Alankar' with First Rank.
    (b) Honoured with 'Padma Bhushan' and 'Sangeet Natak Academy' award.
    Which of the above statements is/are correct?
    (1) (a) only
    (2) (b) only
    (3) (a) and (b) both correct
    (4) Neither (a) nor (b)
    Answer: (*)

    86. In the Legislative Assembly the official work is carried out in which language?
    (1) Marathi
    (2) Marathi or Hindi
    (3) Marathi or English
    (4) Marathi, Hindi or English
    Answer: (4)

    87. Which drug has been banned by the Union Government on June 26, 2013?
    (1) Analgin
    (2) Paracetamol  
    (3) Proctolol
    (4) Vicks    
    Answer: (1)
     
    88. Which of the following statements are correct?
    (a) So as to prevent oxygenated blood from mixing with deoxygenated blood birds and mammals have four chambered hearts.
    (b) Amphibians and some reptiles tolerate some mixing of oxygenated and deoxygenated blood and therefore have three chambered hearts.
    (c) Fishes have only two chambered hearts as her blood is pumped to gills to get oxygenated which then passes to the rest of the body.
    (1) (a) and (b)
    (2) (b) and (c)
    (3) (a) and (c)
    (4) (a), (b) and (c)
    Answer: (4)

    89. Which one of the following pairs is not correctly matched?
    (a) Agni V - Intercontinental Range Missile.
    (b) Trishul - Supersonic Cruise Missile.
    (c) Shourya - Hypersonic Cruise Missile
    (d) Dhanush - Short Range Missile.
    (1) (a) and (d)
    (2) (b) and (c)
    (3) Only (d)
    (4) Only (b)
    Answer: (4)

    90. Consider the following statements about the Forest Research Institute (India).
    (a) It was founded as the 'British Imperial Forest School' in 1906.
    (b) It was reestablished as the Imperial Forest Research Institute in 1947.
    (c) It is located in Dehradun (Uttarakhand).
    (d) It was declared as deemed university in 1991.
    Which of the above statements is/are correct?
    (1) (a) and (c) only
    (2) (b) and (c) only
    (3) (c) and (d) only
    (4) (a), (c) and (d) only
    Answer: (3)

    91. Match the list II A" with list "B" with reference to Sahitya Academy Awards:
           List-A                 List-B
         (Person)                         (Award year)
    (a) Shyam Manohar         (i) 2011
    (b) Vasant Dahake         (ii) 2009
    (c) Ashok Kelkar         (iii) 2010
    (d) Manik Godghate         (iv) 2008
          (a)     (b)     (c)     (d)         
    (1) (i)     (ii)     (iii)     (iv)         
    (2) (iv)     (ii)     (iii)     (i)         
    (3) (iii)     (i)     (ii)     (iv)         
    (4) (ii)     (iii)     (i)     (iv)
    Answer: (2)

    92. Within what period is the Government entitled to reply an unstarred question generally?
    (1) Within a week
    (2) Within fifteen days
    (3) Within a month
    (4) Within three months
    Answer: (2)

    93. Match list-I with List-Il and select the correct codes given below:
          List-I                                   List-II
    (Planned power projects)     (Capacity in MW)
    (a) Chutka                              (i) 9564
    (b) Jaitapur                           (ii) 1400
    (c) Mithi Virdi (Viradi)              (iii) 3300
    (d) Kovvada                   (iv) 6600
          (a)     (b)     (c)     (d)
    (1) (ii)     (iii)     (iv)     (i)
    (2) (i)     (ii)     (iii)     (iv)
    (3) (iii)     (iv)     (i)     (ii)
    (4) (iv)     (i)     (ii)     (iii)
    Answer: (1)

    94. Which one of the following convicted RJD (Rashatriya Janta Dal) Chief Lalu Prasad Yadav in a fodder scam?
    (1) Jharkhand High Court
    (2) Supreme Court of India
    (3) Special CBI Court
    (4) Patna High Court        
    Answer: (3)

    95. Give the correct chronological sequence of the missions undertaken to Mars by the six countries or agencies given below:
    (a) America                             (b) Russia
    (c) China                                (d) Japan
    (e) European Space Agency     (f) Bharat
    (1) America, Russia, China, Japan, Bharat, European Space Agency.
    (2) Russia, America, Japan, European Space Agency, China, Bharat
    (3) Russia, Japan, America, China, European Space Agency, Bharat.
    (4) America, Russia, Japan, China, European Space Agency, Bharat,
    Answer: (2)

    96. Consider the following two statements about Arvind Kejriwal, the new chief Minister of Delhi and the leader of Aam Aadmi Party:
    (a) He is an alumni of IIT Kanpur.
    (b) In the recent elections held in Delhi his party won 29 of the 70 seats.
    Options:
    (1) Only (a) is right
    (2) Only (b) is right
    (3) Both (a) and (b) are right
    (4) Neither (a) nor (b) is right
    Answer: (4)

    97. Arrange in chronological order the chairmen of Atomic Energy Commission of India?
    (a) Homi Bhabha     
    (b) Raja Ramanna
    (c) H.N. Sethna     
    (d) Vikram Sarabhai
    (1) (a), (d), (e), (b)     
    (2) (a), (c), (b), (d)
    (3) (b), (a), (d), (c)
    (4) (b), (c), (a), (d)
    Answer: (1)

    98. Which one of the following news agencies is the oldest in the world?
    (1) Reuters (England)
    (2) Agence France - Presse (France) (AFP)
    (3) Deutsche Presse - Agentur (OPA)
    (4) Telegraph Agency of the Soviet Union (TASS), Russia
    Answer: (2)

    99. The first country to legalize production and trade of marijuana is:
    (1) Cambodia
    (2) Srilanka
    (3) Syria
    (4) Uruguay
    Answer: (4)

    100. The versatile actor Farooq Sheikh passed away recently at the age of 65. He died of heart attack. He acted well in Shatranj Ke Khilari, Noorie, Umrao Jaan, Chasme Baddoor, Katha, and Bazaar. Consider the following two statements about him.
    (a) In "Ji Mantriji" he performed the role of a Secretary to the Government wonderfully well.
    (b) He suffered the heart attack at Dubai.
    Options:
    (1) Only (a) is right
    (2) Only (b) is right
    (3) Both (a) and (b) are right
    (4) Neither (a) nor (b) is right
    Answer: (2)

    Get more questions imoprtant for all exams and share your experiences at of Myjosh

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF