Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

UPSC CDS (II) 2017 Exam: English Answer Key – Passage Questions

Dec 12, 2017 11:30 IST
    UPSC CDS (II) 2017 Exam: English Answer Key – Passage Questions
    UPSC CDS (II) 2017 Exam: English Answer Key – Passage Questions

    The Union Public Service Commission (UPSC) conducted the Combined Defence Services (CDS) (II) Examination 2017 on 19 November 2017. The Exam consisted of three papers – General Knowledge, English and Elementary Mathematics.

    For the benefit of CDS aspirants, Jagran Josh is providing answers along with detailed explanation to the Passage Questions asked in the CDS (II) 2017 Exam. They are as given below.

    Directions:

    After each passage, you will find some items based on the passage. First, read a passage and answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
                                                                                                                       Passage-1
    For many years, ship captains navigating the waters of Antarctica have been intrigued by sightings of emerald icebergs. Scientists have now explained their mystery. Their icebergs are turned upside down. Icebergs are blocks of ice that have broken off huge slabs of frozen snow called ice shelves. Their green appearance results from seawater that has frozen at the bottom over hundreds of years. The frozen sea water has dissolved organic matter which gives it a yellow tone and the fresh water ‘ice shelf’ above has a blue tinge. When the iceberg turns upside down, it appears green through the visual mix of yellow with the blue from below.

    1) What is the meaning of ‘intrigued’?

    (a) Surprised
    (b) Fascinated
    (c) Muffled
    (d) Repulsed

    Answer. (b) Fascinated

    The dictionary meaning of the word intrigued is which is something arouses the curiousity and interest. The the word ‘surprised’ also has the similar meaning but it doesn’t motivate or propel someone to know about something. In the given passage, the ship captains were intrigued by sightings of emerald icebergs as they are unusual to find.

    2) What are ice shelves?

    (a) They are huge pieces of chunks of ice
    (b) They are frozen sea water
    (c) They are pieces of ice which look like shelves
    (d) They are huge pieces of ice which are very old

    Answer. (a) They are huge pieces of chunks of ice

    The sentence – “Icebergs are blocks of ice that have broken off huge slabs of frozen snow called ice shelves” helps in answering the question.

    3) What are icebergs?

    (a) Huge chunks of ice floating on water
    (b) Frozen sea water
    (c) Green ice
    (d) Green yellow water below and blue above

    Answer. (a) Huge chunks of ice floating on water

    The sentence – “Icebergs are blocks of ice that have broken off huge slabs of frozen snow called ice shelves” helps in answering the question.

    4) When the iceberg turns upside down, it appears

    (a) green
    (b) yellow
    (c) blue
    (d) white

    Answer. (a) green

    The sentence – “When the iceberg turns upside down, it appears green through the visual mix of yellow with the blue from below” helps in answering the question.

    CDS (II) 2017 Exam: Current Affairs Questions & Answers
                                                                                                                                         Passage-2
    In its simple form, science has helped man to protect himself from Nature and to overcome natural obstacles to movement. But with the advance of science, a situation has arisen in which Nature need to be protected from man. He has used Nature’s own gifts, not only of metal but even the human brain, to attack Nature. Forests are being destroyed not only to satisfy the need but to provide luxuries. The evil effects of deforestation are already making themselves clearly felt by climatic changes and soil erosion. Man has at last begun to learn that he has to protect if he wants Nature to protect him.

    5) The use of science in its simple form has helped man to

    (a) do such things as building shelter and make carts, boats, etc.
    (b) make bombs and missiles
    (c) build factories using machinery
    (d) make planes

    Answer. (a) do such things as building shelter and make carts, boats, etc.

    The sentence – “In its simple form, science has helped man to protect himself from Nature and to overcome natural obstacles to movement” helps in answering the question. From the given one can infer that the man has built carts and boats to overcome natural obstacles to movement.

    6) Nature now needs to be protected from man because

    (a) nature has become weak
    (b) man is rapidly destroying Nature
    (c) man is cruel to animals
    (d) man has become irrational

    Answer. (b) man is rapidly destroying Nature

    “But with the advance of science, a situation has arisen in which Nature need to be protected from man. He has used Nature’s own gifts, not only of metal but even the human brain, to attack Nature” help in answering the given question. Though the option (d) – “man has become irrational” seems a probable answer, one can eliminate it since it is a too generalized statement.

    7) Forests are being destroyed in order to

    (a) provide land for agriculture
    (b) provide wood for fuel
    (c) kill dangerous animals
    (d) provide necessities as well as needless comforts and pleasures

    Answer. (d) provide necessities as well as needless comforts and pleasures

    It is a straight and simple question to answer. The sentence – “Forests are being destroyed not only to satisfy the need but to provide luxuries” helps us in answering the question.

    8) The evil effect of destroying Nature instead of using it is seen in

    (a) the fall in production of our factories
    (b) the fall in our standard of living
    (c) the unfavorable changes in climate
    (d) the frequent occurrence of epidemics

    The question can be answered by using the sentence – “The evil effects of deforestation are already making themselves clearly felt by climatic changes and soil erosion.”

    9) Climatic changes and soil erosion are results of

    (a) scientific developments
    (b) nuclear explosion
    (c) natural calamity
    (d) deforestation

    Answer. (d) deforestation

    It is a direct question and can be answered with the help of the sentence – “Forests are being destroyed not only to satisfy the need but to provide luxuries.”

    CDS (II) 2017 Exam: Indian History Questions & Answers

    CDS (II) 2017 Exam: Solved Geography Questions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF