GK quiz based on Indian Army and their commands

08-NOV-2017 18:29

    The Indian Army received the present structure after Independence. So far, 30 people have worked as chief of the Indian Army. From 1947 to 1955 four people who worked as Indian Army Chief were called Commander-in-Chief. Since 1955, Commander-in-Chief has been called chief of the Indian Army. In this article, we are giving a GK quiz based on structure of the Indian Army and the information about various commands which is very useful for the students preparing for various examinations.

    logo indian army

    GK quiz based on Indian Army and their commands

    1. In which year Indian army was established?
    A.
    1895
    B. 1900
    C. 1905
    D. 1947
    Ans. A
    2. Number of commands of Indian Army currently employed:
    A.
    8
    B. 5
    C. 6
    D. 7
    Ans. D
    3. Headquarter of Eastern Command of Indian Army:
    A.
    Dimapur
    B. Kolkata
    C. Guwahati
    D. Gangtok
    Ans. B
    4. Headquarter of Northern Command of Indian Army:

    A. Udhamapur
    B. Pathankot
    C. Srinagar
    D. Jammu
    Ans. A
    5. Headquarter of Western Command of Indian Army:
    A.
    Ambala
    B. Patiala
    C. Chandigarh
    D. Jaipur
    Ans. C
    6. Headquarter of Southern Command of Indian Army:
    A.
    Chennai
    B. Mysore
    C. Mumbai
    D. Pune
    Ans. D
    7. Headquarter of South-Western Command of Indian Army:
    A.
    Gwalior
    B. Bhopal
    C. Bikaner
    D. Jaipur
    Ans. D
    8. Headquarter of Training Command of Indian Army:
    A.
    Hyderabad
    B. Shimla
    C. Mathura
    D. Agra
    Ans. B
    9. Smallest unit of Indian Army called:
    A.
    Battalion
    B. Company
    C. Platoon
    D. Section
    Ans. D
    10. Who is the present Chief of Indian Army?
    A.
    Arup Raha
    B. R. K. Dhowan
    C. Dalbir Singh Suhag
    D. Bipin Rawat
    Ans. D
    GK Questions and Answers on Natural Hazards & Disaster Management

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK