GK Quiz on important days in May 2020

Various festivals, events of national and international importance fall in the month of May and some are celebrated with a particular theme. Let us solve some questions and answers on important days in May 2020
Created On: May 4, 2020 10:25 IST
Modified On: May 14, 2020 11:29 IST
GK Quiz on important days in May 2020
GK Quiz on important days in May 2020

May is the fifth month and consists of 31 days. It is believed that May was named after Maia, a Roman fertility goddess. The month of May begins with the Labour Day or May Day in several countries and is a public holiday. The birthstone of May is Emerald. Taurus and Gemini are the two zodiac signs associated with the May.

1. When is Gujarat foundation Day celebrated?
A. 1 May 
B. 4 May
C. 7 May
D. 13 May
Ans. A
Explanation: Gujarat state was formed on 1 May, 1960. Therefore, on 1 May Gujarat Day is celebrated every year.

2. Which day is celebrated on the first Sunday of May every year in various countries around the world?
A. Coal Miners Day
B. International Firefighter’s Day
C. World Laughter Day
D. World Homeopathy Day
Ans. C
Explanation: In several countries around the world on the first Sunday, World Laughter Day is celebrated. This year it falls on 3 May.

3. International Firefighter’s Day is observed on which date in May?
A. 2 May
B. 4 May
C. 8 May
D. 14 May
Ans. B
Explanation: International Firefighter’s Day (IFFD) is observed on 4 May every year.

4. Which day is observed on the first Tuesday of May?
A. World Athletics Day
B. World Health Day
C. World Haemophilia Day
D. World Asthma Day
Ans. D
Explanation: World Asthma Day is observed every year on the first Tuesday of May to spread awareness and improve asthma care around the world.

5. International Thalassaemia Day is celebrated annually on.....
A. 5 May
B. 8 May
C. 11 May
D. 18 May
Ans. B
Explanation: The International Thalassaemia Day is celebrated annually on 8 May to honour all patients with thalassaemia and for their parents who have never lost hope for life, despite the burden of their disease and also to ensure an improved quality of life to people suffering from thalassaemia across the world.

6. The second Sunday of May is celebrated as.........
A. Mother's Day
B. Father's Day
C. World Earth Day
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Mother's Day is celebrated on the second Sunday of May. This year it falls on 10 May. The day in its modern form was originated in the United States.

7. Which day is celebrated on 11 May?
A. International Nurses Day
B. National Technology Day
C. International Day of Families
D. World Red Cross Day
Ans.B
Explanation: On 11 May, National Technology Day is celebrated to highlight the important role of Science in our daily lives and encourage students to opt science as an option for a career.

8. Which day is observed on the third Friday in May?
A. International Day of Families
B. World Telecommunication Day
C. World Hypertension Day
D. National Endangered Species Day
Ans. D
Explanation: Every year on the third Friday in May National Endangered Species Day is celebrated annually to raise awareness about the importance of wildlife conservation and restoration efforts for all imperilled species.

9. World Hypertension Day is celebrated on which date in May?
A. 13 May
B. 17 May
C. 19 May
D. 23 May
Ans. B
Explanation: World Hypertension Day (WHD) is observed on 17 May every year. This is an initiative of the World Hypertension League (WHL).

10. Anti-Tobacco Day is observed on which date in May?
A. 24 May
B. 27 May
C. 29 May
D. 31 May
Ans. D
Explanation: Anti-Tobacco Day or World No Tobacco Day is observed on 31 May every year across the globe to make people aware and educate them about the harmful effects of tobacco on health which causes cardiovascular diseases, cancer, tooth decay, staining of teeth etc.

So, these are the National and International important Days in May 2020 in the form of questions and answers which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in May 2020

 

Related Categories