Search

CBSE 10th Social Science Board exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (Chapter 4- Gender, Religion and Caste)

CBSE 10th Social Science Board Exam is scheduled on 18th March 2020. Go through the important questions & answers of Civics chapter 4 (Gender, Religion, and Caste). The mentioned questions are from the NCERT textbook as well as CBSE class 10 Sample Paper.

 

Mar 16, 2020 18:21 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE 10 Civics Chapter 4
CBSE 10 Civics Chapter 4

Students preparing for CBSE class 10 Social Science Board Exam 2020 must check the important set of questions and answers. The given questions are from Chapter 4 (Gender, Religion, and Caste) of Civics. These important questions are taken from the NCERT textbook as well as the latest CBSE Sample Paper. Check the questions and prepare well for CBSE Class 10 Board Exam 2020.

Q1- What are the different aspects of life in which women are discriminated against or disadvantaged in India?

Ans- The aspects in which women are discriminated are:

  • Adequate education. The literacy rate among women is just 54%
  • Female foeticide still exists in India
  • Most of the labour done by women is still unpaid

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important MCQs of Civics (All the Chapters)

Q2- What is the reason that the Indian constitution gives all individuals and communities freedom to profess, practice and propagate any religion.

Ans- The freedom to profess any religion exists in India because India is a secular country.

Q3- Why the representation of women in Indian Parliament is still low as compared to the European countries.

Ans- The representation of women in the Indian Parliament is still low because there are no legally imposed quotas or reservation policies at the central level.

CBSE 10th Social Science Board exam 2020: Important MCQs of Civics (Chapter 4- Gender, Religion, and Caste)

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Check Important Questions & Answers of Civics (All Chapters)

Q4- Give any two constitutional provisions that make India a secular state.

Ans- The two constitutional provisions that make India a secular state are:

  • The constitution provides individuals and communities the freedom to profess or practice any religion or to not follow any
  • The constitution does not allow discrimination on the grounds of religion

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important Questions & Answers of History - All Chapters

CBSE 10th Social Science Board Exam 2020: Important MCQs of History (All the Chapters)

Q5- Mention two reasons to say that caste alone cannot determine the election results in India.

Ans- The two reasons are:

  • No Parliamentary Constituency has one single caste majority
  • No party gets all the votes of one single caste

Q6- In India women have reserved seats in:

  • State Legislative Assemblies
  • Lok Sabha
  • Cabinets
  • Panchayati Raj Bodies

Ans- In Panchayati Raj Bodies women have reserved seats.

 Q7- Explain how caste inequalities still continue in India.

Ans- The inequalities still exist as the people still prefer marrying in their own caste. Education is still not accessible to lower caste students. An economic system is still connected to the caste of a person.

CBSE Class 10 Social Science Syllabus for Board Exam 2020

Q8- Which of the following statement about India’s Constitution is wrong?

  • Gives Official status to one religion
  • Prohibiting discrimination on the grounds of religion
  • Provides individuals to freedom to profess any religion
  • Ensure equality of citizens within religious communities

Ans- Gives official status to only one religion.

Q9- Discuss the status of women representation in India’s legislative body.

Ans- India is still at the bottom when it comes to the representation of women in legislative bodies. The representation of women is less than 10% Lok Sabha and only 5% in State Assemblies.

CBSE Class 10 Social Science Previous Years' Question Papers (2012-2019)

Q10- Women face disadvantages, oppression, and discrimination even today. Assess this statement by giving three suitable arguments.

Ans- The three suitable arguments are given below:

  • The proportion of women in the highly paid and valued jabs is still very less
  • Female foeticide still exists because of the preference of son over daughters
  • Women face harassment, domestic, physical and mental violence inside as well as outside their homes

Related Stories