Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS SO Preliminary Examination Study Material: Static GA Questions

Dec 18, 2017 19:03 IST
    IBPS SO Preliminary Examination Study Material: Static GA Questions
    IBPS SO Preliminary Examination Study Material: Static GA Questions

    There will be 50 questions in IBPS SO Prelims Examination for the post of Rajbhasha Adhikari and Law Officer. Attempt the below quiz and strengthen your preparation for the exam.

     1.What is India’s ranking on the World Economic Forum’s (WEF) Human Capital Index 2017?

    a)      77th

    b)      87th

    c)       111th

    d)      103rd

    e)      None of the above

     Ans: Option (d)


    2. Which of the following countries recently approved yoga as a sports activity?

    a)      Saudi Arabia

    b)      Kuwait

    c)       Qatar

    d)      Oman

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    3. The key Policy rate at which commercial banks park surplus funds with Reserve Bank of India(RBI)?

    a)      Cash Reserve Ratio (CRR)

    b)      Statutory Liquidity Ratio (SLR)

    c)       Bank Rate

    d)      Repo rate

    e)      Reserve Repo rate

    Ans: Option (e)

    RBI Assistant or Bank PO: Which one to go for?

    4. According to the report of Interbrand best Indian brands , which of the following is the India’s most valuable brand, followed by Reliance and Airtel?

    a)      Tata Group

    b)      Life Insurance Corporation (LIC)

    c)       State Bank of India (SBI)

    d)      HDFC Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    5. Name the wholly-owned subsidiary of stock exchange major BSE  which has recently  received approval from the securities market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) on the framework for listing of debt securities

    a)      India International Exchange (India INX)

    b)      Multi Commodity Exchange of India Ltd (MCX)

    c)       OTC Exchange Of India

    d)      Inter-connected Stock Exchange Ltd. 

    e)      United Stock Exchange of India

    Ans: Option (a)

    6. Who among the following has been recently appointed as executive director (ED) in the Reserve   bank of India?

    a)      Uma Shankar

    b)      BP Kanungo

    c)       NS Vishwanathan

    d)      Usha Thorat

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    10 Great Qualities a PSU Bank Employee should possess

    7. As per the released by Global investment bank Nomura, which of the following statement is NOT true?

    a)      Global investment bank Nomura has predicted India's economy to register a 7.5 per cent growth rate in 2018, saying it is on the cusp of a cyclical recovery.

    b)      Given the base effects, Nomura expects the growth in the first half of 2018 to be at 7.8 per cent, higher than the 7.1 per cent of the second half of 2017.

    c)       Global investment bank Nomura has predicted India's economy to register a 7.3 per cent growth rate in 2018, saying it is on the cusp of a cyclical recovery.

    d)      Further out, the bank said, it is expected a growth of 7.3 per cent in 2019.

    e)      All are true.

    Ans: Option (c)

    8. The central bank of India declares a list of D-SIBs (banks too big to fail) every year. In the term D-SIB, the letter ‘D’ stands for-

    a)      Doing

    b)      Doable

    c)       Dependencies

    d)      Domestic

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

     IBPS RRB Office Assistant vs IBPS Clerk: Which one to opt for?

    9. According to the report of United Nation named ‘World Economic Situation Prospects’, GDP growth for India is projected to accelerate to…..per cent in 2018.

    a)      6.7

    b)      7.3

    c)       7.2

    d)      6.8

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    10.Which of the following banks recently received the approval of Reserved Bank of India (RBI) to operate as Scheduled Commercial Bank? This bank's name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934.

    a)      AU Small Finance Bank

    b)      Aditya Birla Nuvo.

    c)       Airtel M Commerce Services.

    d)      Cholamandalam Distribution Services

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

    NABARD Assistant Manager Grade ‘A’ Exam: Previous Year Question Paper

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF