Search

GK Questions and Answers on Cyclones

Do you know about cyclones, formation, types and effects? Let us solve a quiz based on cyclones that will enhance knowledge and also help in the preparation of several competitive examinations.
May 19, 2020 17:10 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Cyclones
GK Quiz on Cyclones

Amphan cyclone on 20 May, 2020, will likely to move north-northeastwards across the northwest Bay of Bengal and cross Hatiya Islands (Bangladesh) close to Sundarbans as a very severe Cyclonic Storm with maximum sustained wind speed of 155-165 kmph gusting to 180 kmph as per IMD.

1. Which of the following statement is/are true for cyclones?
A. Cyclones are centres of low pressure surrounded by closed isobars and having increasing pressure outwards.
B. Cyclones range in shape from circulars, elliptical to 'V' shaped.
C. Cyclones have an immense influence on the climate and weather.
D. All the above are correct.
Ans. D
Explanation: Cyclones are centres of low pressure surrounded by closed isobars and having increasing pressure outwards. From the outside, it has closed air circulation towards the Central low pressure in such a way that air blow inward in anticlockwise in the North Hemisphere and clockwise in the South Hemisphere. They range in shape from circulars, elliptical to 'V' shaped. They have an immense influence on the climate and weather.

2. Temperate cyclones are also termed as......
A. Extra-Tropical Cyclones
B. Wave Cyclones
C. Depressions
D. All the above
Ans. D
Explanation: Temperate cyclones are also termed as Extra-Tropical Cyclone, Wave Cyclones, simply Depressions, Low or Troughs. These may be circular, elliptical or V-shaped.

3. Which of the following statement is/are correct about Tropical Cyclone?
A. These Cyclones developed in the regions lying between the Tropic of Cancer and Capricorn.
B. Tropical Cyclones usually develop in summer season in the vicinity of Inter-Tropical Convergence Zone over arm ocean surface.
C. The source of energy of the tropical cyclones is the latent heat of condensation.
D. All the above are correct.
Ans. D
Explanation: Cyclones developed in the regions lying between the Tropic of Cancer and Capricorn. They usually develop in summer season in the vicinity of Inter-Tropical Convergence Zone over the warm ocean surface. The source of energy of the tropical cyclones is the latent heat of condensation.

4. How many types of cyclones are there?
A. 2
B. 3
C. 4
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Cyclones are of two types namely Temperate Cyclones and Tropical Cyclones.

What is Cyclone Amphan and how it got its name?

5. Which term for Cyclone is applied in the China Sea and the Pacific Ocean?
A. Hurricane
B. Typhoon
C. Tornadoes
D. None of the above
Ans. B
Explanation: Cyclones are given by various names in different regions of the world. The term typhoon is applied in the western Pacific and China Sea.

6. Which term is applied for the cyclone distributed in the Indian Ocean?
A. Hurricanes
B. Tornadoes
C. Typhoons
D. Tropical Cyclone
Ans. D
Explanation: The distribution region of tropical cyclone is the Indian Ocean.

7. It is a ..... when the maximum sustained wind speed is more than 63 km/h.
A. Tropical depression
B. Tropical Storm
C. Typhoon
D. Hurricane
Ans. B
Explanation: Depending upon the maximum sustained wind, tropical cyclones will be designated as follows:- When the maximum sustained speed is less than 63 km/h it is known as a tropical depression and when the maximum sustained speed is more than 63 km/h then it is known as a tropical storm. 

8. Which category mentioned the Hurricane with the utmost sustained wind speeds of 210-249 km/h?
A. Category 1
B. Category 2
C. Category 3
D. Category 4
Ans. D
Explanation: In fact, the strength of the hurricane also varies from Category 1to 5 according to the Saffir-Simpson Hurricane Wind Scale. Category 4- Mentioned the Hurricane with the utmost sustained wind speeds of 210-249 km/h.

9. In which of the following parts of tropical cyclone wind speed attains maximum value which is typically 15 to 30 Km from the centre of the storm?
A. Eye
B. Eyewall
C. Warm core
D. None of the above
Ans. B
Explanation: Tropical cyclone wind field may be divided into three regions and in the second region that is the eyewall, wind speed attains their maximum value which is typically 15 to 30 Km from the centre of the storm.

10. What causes tropical cyclone to rotate?
A. Tension Force
B. Gravitational Force
C. Frictional Force
D. Coriolis Force
Ans. D
Explanation: Coriolis force deflects the air which is drawn into the surface low-pressure centre and causes cyclonic rotation.

So these are the questions and answers with explanation on cyclones and its types which will be helpful in the preparation of several competitive examinations.

What is a Tropical Cyclone, how is it formed and its effects?

 

Related Categories