1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

CMAT Quantitative Aptitude Practice Questions Set-6

Jan 5, 2016 12:00 IST

    CMAT Quantitative Aptitude Practice questions Set-6: This practice set has 10 questions with their answers covering topics from the areas of Quantitative Aptitude. This Practice set includes the Questions as per the CMAT Exam pattern and syllabus.

    1. ½ and ¼ quantities of alcohol are there in two similar bottles.They are filled with water to make the bottle full. What is the ratio of water to alcohol in the new mixture?

    (a) 3:5

    (b) 5:3

    (c) 4:4

    (d) 3:2

    2. A shop keeper bought a washing machine at 20% discount and sold at 15% profit for Rs.4416. What is the original price he bought the TV?

    (a) Rs. 4416

    (b) Rs. 3600

    (c) Rs. 5200

    (d) Rs. 4800

    3. How long a train of length 300 m running at 240 kmph will take to cross a motor van moving in the same direction at 24 kmph?

    (a) 5 seconds

    (b) 6  seconds

    (c) 2  seconds

    (d) 10 seconds

    4. There is a large terrace of size 48ft × 56ft.The floor of the terrace is to be paved with square tiles of the same dimension. Find out the minimum number of tiles required?

    (a) 32

    (b) 42

    (c) 48

    (d) 36

    5. PQ and RS are parallel straight lines of lengths 9 cm and 6 cm respectively.PS and QR intersect at a point O such that PO=15 cm, then OS equals:

    (a) 7 cm

    (b) 8 cm

    (c) 9 cm

    (d) 10 cm

    6. What is the probability that there are 53 Wednesdays,if a leap year is chosen at random?

    (a) 1/7

    (b) 1/14

    (c) 2/7

    (d) 2/14

    7. Find the value of:

    (a) 4

    (b) 7

    (c) 3

    (d) 1

    8.

    (a) xyz

    (b) x+y+z

    (c) 1

    (d)

    Directions (25 - 28) – Study the following table carefully and answer the questions given below:

    Number of tickets sold in a week for five cricket tournaments in six different cities

    (Number in thousands)

    Cities|Matches

    T1

    T2

    T3

    T4

    T5

    Mumbai

    20

    15

    35

    26

    18

    Delhi

    17

    19

    21

    25

    28

    Kolkata

    32

    24

    19

    21

    17

    Chennai

    18

    21

    32

    28

    34

    Bengaluru

    16

    34

    26

    29

    22

    Mohali

    15

    27

    20

    35

    26

    9. The number of tickets of T2 sold in Bengaluru is approximately what percentage of the total number of tickets of the same tournament sold in all the cities together?

    (a) 15%

    (b) 18%

    (c) 20%

    (d) 24%

    10. What is the difference between the number of tickets of T2 sold in Mohali and the number of tickets of T4 sold in Kolkata?

    (a) 7000

    (b) 14000

    (c) 6000

    (d) 10000

     

    Question Answer
    1. a
    2. d
    3. a
    4. b
    5. d
    6. c
    7. d
    8. c
    9. d
    10. c


     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF