Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

IBPS SO Preliminary Examination Study Material: Static GK Quiz

Dec 13, 2017 17:07 IST
    IBPS SO Preliminary Examination Study Material: Static GK Quiz
    IBPS SO Preliminary Examination Study Material: Static GK Quiz

    There will be 150 questions carrying 125 marks in IBPS SO Preliminary examination for the post of Law Officer and Rajbhasha Adhikari.  To help you prepare better, here is quiz on General awareness quiz for the exam.

    1.       World Aids Day is observed every year on

    a)      December 11

    b)      December 1

    c)       December 21

    d)      December 31

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    2.       Which bank of the following banks continues to be India's most trusted and popular bank among the top 500 global brands according to a survey by Brand Finance, a business valuation and strategic consultancy firm?

    a)      Bank of Baroda

    b)      ICICI Bank

    c)       State Bank of India (SBI)

    d)      HDFC Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    3.       Which of the following rate is decided by Reserve Bank of India (RBI)?

    a)      Interest rate on savings deposits

    b)      Interest rates on foreign currency non-resident (banking) term deposits

    c)       Inflation rate

    d)      GDP growth rate

    e)      Key Policy rates

    Ans: Option (c)

    4.       Propelled by the vision of mainstreaming crypto-currencies, 'Coinome' the first crypto currency platform in India has been launched recently. The platform is  Headquartered in

    a)      New Delhi

    b)      Mumbai

    c)       Bangalore

    d)      Lucknow

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     Career opportunities in Banking Sector: Job Titles and Description

    5.       Name the public sector bank which recently launched digital Supply Chain Finance solution which aims to accelerate working capital loan opportunities for the small and medium enterprises and large corporate clients.

    a)      Bank of Baroda

    b)      Punjab National Bank

    c)       State Bank of India

    d)      Allahabad Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (a)


    RBI Assistant Mains Exam 2017: General Awareness Quiz

    6.       New York-based credit rating agency Standard & Poor (S&P) retained India's ratings at BBB-. While reaffirming a stable outlook for India recently. According to the agency which of the following statements is NOT true?

    a)      As per statement released by Standard & Poor (S&P), Stable outlook reflects growth will remain strong over the next four years.

    b)      S&P lauded Prime Minister Narendra Modi's insolvency and bankruptcy code and NPA resolution framework to deal with mounting bad loans of PSU banks.

    c)       The ratings agency complemented country's biggest tax reform Goods and Service Tax (GST) for simplifying indirect taxes.

    d)      Public Sector Bank recapitalisation to spur new lending within the economy, it said.

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     RBI Assistant or Bank PO: Which one to go for?

    7.       Which of the following banks recently launched an instant international payment services using Ripple’s enterprise block chain technology solution for retail and corporate customers?

    a)      State Bank of India

    b)      Standard Chartered Bank

    c)       Axis Bank

    d)      ICICI Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)


    Bank Exam Study Material: What is Small Finance Banks (SFBs)?

    8.       In a major boost to the asset reconstruction companies (ARCs) the Reserve Bank of India (RBI) relaxed norms capping their shareholdings at ………. per cent in the borrower firm under reconstruction, provided their net-owned funds are maintained at Rs 100 crore.

    a)      25

    b)      26

    c)       27

    d)      28

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    9.       The committee on Comprehensive Financial Services for Small Businesses and Low Income Households set up by Reserve bank of India (RBI) was headed by-

    a)      Shri S. Karuppasamy

    b)      Dr. Nachiket Mor

    c)       Dr. Deepali Pant Joshi

    d)      Dr. Prakash Bakshi

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

     GA Questions asked in IBPS RRB Officer Scale I Exam 2017

    10.   An economic situation, in which inflation and economic recession occure simultaneously and remain unchecked for a period of time is called

    a)      Creeping Inflation

    b)      Hyperinflation

    c)       Galloping Inflation

    d)      Stagflation

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    NABARD Assistant Manager Grade ‘A’ Exam: Previous Year Question Paper

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on

    Register to view Complete PDF