Search

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 2 - The Sound of Music

NCERT Solutions for Class 9 English Chapter 2 - The Sound of Music are provided here. Access the step-by-step answers in PDF and refer to them for effective learning.

Apr 28, 2020 20:46 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 2
NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 2

Get NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 2 - The Sound of Music for free PDF download.  We have provided here the answers to all questions given in the second chapter of the latest NCERT book for Class 9 English. All the answers are explained in a step-by-step manner as is suggested by CBSE in the marking scheme for board exams. Thus the NCERT solutions by Jagran Josh form an essential resource to prepare for the school and board examinations and secure high marks. 

Check below the NCERT Solutions for Class 9 English Beehive Chapter 1:

NCERT Solutions

Class 9 English Beehive

Chapter 2 - Sound of Music

Part I - Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It

NCERT Class 9 Beehive Page No. 20

Thinking about the text

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences each.

  1. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?
  2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed?

Answer:

  1. Evelyn was seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music.
  2. Her deafness was first noticed when she was eight years old. But it was confirmed when she was eleven.

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30–40 words).

  1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?
  2. Name the various places and causes for which Evelyn performs.

Answer:

  1. Percussionist Ron Forbes helped Evelyn to continue with music. He began by tuning two large drums to different notes and said, “Don’t listen through your ears, try to sense it some other way.” 
  2. Evelyn performs at regular concerts. She also gives free concerts in prisons and hospitals. She also gives high priority to classes for young musicians.

III. Answer the question in two or three paragraphs (100–150 words).

1. How does Evelyn hear music?

Answer:

Evelyn hears music by sensing the notes in different parts of her body. Ron Forbes, her trainer, turns two drums to different notes and asks her not to listen it through her ears but sense it in some other way. Then, she realizes that she could feel the higher drum from the waist up and the lower drum from the waist down. She learns how to open her mind and body to sounds and vibrations. Repeating the same exercise with Forbes, Evelyn starts discovering that she can sense certain notes in different parts of her body. When she plays the xylophone, she can sense the sound passing up the stick into her fingertips. By leaning against the drums, she can feel the resonances flowing into her body. On a wooden platform, she removes her shoes so that the vibrations pass through her bare feet and up her legs. She says that music pours in through every part of her body. It tingles in the skin, her cheekbones and even in her hair.

Part II - The Shehnai of Bismillah Khan 

NCERT Class 9 Beehive Page No. 25 

Thinking about the text

I. Tick the right answer.

  1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker.’
  2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.
  3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians).
  4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).
  5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada).

Answer: 

  1. The pungi was a ‘reeded noisemaker.’
  2. A barber transformed the pungi into a shehnai.
  3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were professional musicians.
  4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from Ali Bux.
  5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to Afghanistan.

Also Check: CBSE Class 9 English Syllabus 2020-21

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick () in the correct column. Discuss your answers in class.

Bismillah Khan’s feelings about

 Positive

 Negative

 Neutral

 1. teaching children music

 

 

 

2. the film world

 

  

 

3. migrating to the U.S.A.

 

 

 

4. playing at temples

 

 

 

5. getting the Bharat Ratna

 

 

 

6. the banks of the Ganga

 

 

 

7. leaving Benaras and Dumraon

 

 

 

Answer:

Bismillah Khan’s feelings about

 Positive

 Negative

 Neutral

 1. teaching children music

 

 

 

2. the film world

 

  

 

3. migrating to the U.S.A.

 

 

 

4. playing at temples

 

 

 

5. getting the Bharat Ratna

 

 

 

6. the banks of the Ganga

 

 

 

7. leaving Benaras and Dumraon

 

 

 

III. Answer these questions in 30–40 words.

1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi?

Answer:

Aurangzeb banned the playing of musical instrument pungi because it had a shrill and unpleasant sound.

2. How is a shehnai different from a pungi?

Answer:

Shehnai is an improved version of pungi as it has a better tonal quality than pungi. It is a natural hollow stem pipe that is longer and broader than a pungi. It has seven holes on the body of the pipe.

3. Where was the shehnai played traditionally? How did Bismillah Khan change this?

Answer:

The shehnai was traditionally played in royal courts, temples and weddings. Ustaad Bismillah khan changed the tradition by bringing this instrument onto the classical stage.

4. When and how did Bismillah Khan get his big break?

Answer:

Bismillah khan got his big break in 1938 when he played shehnai on radio on the occasion of the opening of the All India Radio in Lucknow. Soon he became an often heard player on radio.

5. Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic?

Answer:

On 15 August 1947, Bismillah Khan played shehnai at the Red Fort. The event was historical because India got Independence from the British rule on that day.

6. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?

Answer:

Bismillah Khan refused to start a shehnai school in the U.S.A. because he did not want to stay away from India. He was really fond of Benaras, the River Ganga and Dumraon.

7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras.

Answer:

The two instances that show Bismillah Khans's love for India and Banaras are:

(i) Bismillah Khan refused one of his student's offer to start a shehnai school in U.S.A. because of his immense love for Benares, River Ganga and Dumraon.

(ii) The second instance is when Khansaab was asked by Shekhar Gupta about moving to Pakistan during the partition, he said that he would never leave Benaras.

Thinking about language

I. Complete the following sentences. Beginning with a to-verb, try to answer the questions in brackets.

  1. The school sports team hopes (What does it hope to do?)
  2. We all want  (What do we all want to do?)
  3. They advised the hearing-impaired child’s mother (What did they advise her to do?)
  4. The authorities permitted us to (What did the authorities  permit us to do?)
  5. A musician decided to (What did the musician decide to do?)

Answer:

  1. The school sports team hopes to win the match.
  2. We all want to be happy.
  3. They advised the hearing-impaired child’s mother to consult a doctor.
  4. The authorities permitted us to start the construction work.
  5. A musician decided to open a music school for children.

II. From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.

  1. the home of royal people (1) ______________ .
  2. the state of being alone (5) ______________ .
  3. a part which is absolutely necessary (2)_________________ .
  4. to do something not done before (5) ________________ .
  5. without much effort (13) ____________ .
  6. quickly and in large quantities (9) _____________ and ______________ .

Answer:

  1. the royal residence
  2. solitude
  3. indispensable
  4. invent
  5. effortlessly
  6. fast and thick

III. Tick the right answer.

  1. When something is revived, it (remains dead/lives again).
  2. When a government bans something, it wants it (stopped/started).
  3. When something is considered auspicious, (welcome it/avoid it).
  4. When we take to something, we find it (boring/interesting).
  5. When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use).
  6. When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time).
  7. When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).

Answer:

  1. When something is revived, it lives again.
  2. When a government bans something, it wants it stopped.
  3. When something is considered auspicious, welcome it.
  4. When we take to something, we find it interesting.
  5. When you appreciate something, you find it good and useful.
  6. When you replicate something, you do it for the second time.
  7. When we come to terms with something, it is no longer upsetting.

You may download all these NCERT Solutions in PDF from the following link:

Download NCERT Solutions for Class 9 English (Beehive) Chapter 2

Also, check below the other related NCERT books and solutions for Class 9:

Class 9 Mathematics NCERT Book

Class 9 Mathematics NCERT Solutions

Class 9 Science NCERT Book

Class 9 Science NCERT Solutions

Class 9 Social Science NCERT Book

Class 9 Social Science NCERT Solutions

Class 9 Mathematics NCERT Exemplar Problems

Class 9 Science NCERT Exemplar Problems

Class 9 Science NCERT Chapter Notes

 

Related Stories