Current Affairs Questions asked in 64th BPSC Prelims Exam 2018

The 64th BPSC Prelims Exam 2018 was conducted by the Bihar Public Service Commission on December 16, 2018 in the noon session. This year, around 4 lakhs aspirants appeared for the exam, competing for 1465 notified seats.

Dec 18, 2018 20:50 IST
Current Affairs Questions asked in 64th BPSC Prelims Exam 2018

The 64th BPSC Prelims Exam 2018 was conducted by the Bihar Public Service Commission on December 16, 2018 in the noon session. This year, around 4 lakhs aspirants appeared for the exam, competing for 1465 notified seats.

Here is the set of Current Affairs Questions of National and International importance which have been asked in 64th BPSC Prelims Exam 2018:

1. Defence Minister of India Smt. Nirmala Sitharaman made a three-day visit to which nation in the first week of October 2018?
(A) Russia
(B) Kazakhstan
(C) Ukraine
(D) China
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: B

2. The Parliament of which of the following nations dismissed the honorary citizenship of Aung San Suu Kyi in October 2018?
(A) USA
(B) United Kingdom
(C) Norway
(D) Canada
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D

3. With which nation, India has Signed an agreement Mobilize four City' in September 2018?
(A) Sweden
(B) Germany
(C) Japan
(D) France
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D

4.
Where did Foreign Minister Smt. Sushma Swaraj inaugurate 'Panini Language Laboratory' in August 2018?
(A) Sri Lanka
(B) South Africa
(C) Mauritius
(D) Indonesia
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C


5. Which nation enacted 'Human Organ Transplantation Law' for migrants from Indian origin in August 2018?
(A) United Kingdom
(B) Canada
(C) USA
(D) Singapore
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A

6. Emmerson Mnangagwa was elected as the President of which country in presidential election held in November 2017?
(A) Uganda
(B) Kenya
(C) Zimbabwe
(D) Ghana
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C

7. On 20th July, 2018, which nation ended emergency after two years?
(A) Iraq
(B) Syria
(C) Turkey
(D) Yemen
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C


8. Which of the following nations declared emergency due to polio outbreak in June 2018?
(A) Papua New Guinea
(B) Fiji
(C) Philippines
(D) Mali
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A

9. For how many times, India won the Cricket Asia Cup on 29th September, 2018 defeating Bangladesh?
(A) Six times
(B) Seven times
(C) Eight times
(D) Nine times
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: B

10. Which of the following is the correct order of medals won by India in the 18th Asian Games, 2018 (Jakarta)?
    Gold     Silver     Bronze     Total
(A) 15         21         33         69
(B) 15         32         22         69
(C) 15         30         24         69
(D) 15         24         30         69
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D


11. Which is the first Indian airline company that used biofuel as ATF in August 2018?
(A) Jet Airways
(B) Vistara
(C) Air India
(D) SpiceJet
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D


12. In June 2018, how much amount the World Bank has approved for 'Atal Bhujal Yojana', an ambitious scheme of India?
(A) Rs.5,000 crore
(B) Rs.6,000 crore
(C) Rs.7,000 crore
(D) Rs.8,000 crore
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: B

13. According to the report of IIT, Kharagpur study group, continuous low rainfall for how many years was the cause of fall of the Indus Valley Civilization?
(A) 600 years
(B) 700 years
(C) 800 years
(D) 900 years
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D


14.
According to Indian Forest Status Report released February 2018, how much area in of India is covered by forests?
(A) 23.00%
(B) 23-40%
(C) 24.00%
(D) 24-40%
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D

15. In January 2018, which Indian State allowed people to establish a humanitarian relationship with trees, i.e., brother-sister?
(A) Assam
(B) Sikkim
(C) Nagaland
(D) Manipur
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: B

16. Which district achieved the first position as per 'Swachh Survekshan Grameen, 2018?
(A) Gaya-Bihar
(B) Tuticorin—Tamil Nadu
(C) Satara-Maharashtra
(D) Meerut-UP
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C

17.
Which scheme was recognized as world's largest insurance scheme launched in India in September 2018?
(A) Pradhan Mantri Jan Aarogya Yojana
(B) Pradhan Mantri Jan Swasthya Yojana
(C) Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana  
(D) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A


18. In which of the following institutes was the first Indian Railway University established in September 2018?
(A) Indian National Rail Academy-Vadodara
(B) Indian Railway School Pune
(C) Indian National Rail Research Institute-Mysore
(D) Indian Rail Coach Institute -Kapurthala
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: E

19. JIMEX 2018 relates to
(A) Japan-India Joint Military Exhibition
(B) Japan-India Maritime Exercise
(C) Japan-India Joint Motor vehicle Exhibition
(D) Japan-India Joint Missile Programme
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: B

20.
In which city/State was air pollution control system 'VAYU' installed in September 2018?
(A) Chennai
(B) Amritsar
(C) Delhi
(D) Varanasi
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C

21. Under which of the following, Shri Nitish Chief Minister Umar launched more than 750 development schemes at Khagaria and Begusarai districts on 6th January, 2018?
(A) Vikas Yatra
(B) Vikas Survekshan Yatra
(C) Nav-Srijan Yojana, 2018
(D) Vikas Samiksha Yatra
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D

22. In which city, Deputy Chief Minister Shri Sushil Modi inaugurated Bihar's first 'Start-up Hub' on 16th March, 2018?
(A) Motihari
(B) Munger
(C) Patna
(D) Arrah
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C

23. On 22nd March, 2018 who unveiled the book, Neel Ke Dhabbe on the occasion of 106th Bihar Day in Patna?
(A) Vice President Shri Venkaiah Naidu  
(B) Prime Minister Shri Narendra Modi
(C) Home Minister Shri Rajnath Singh
(D) Speaker Smt. Mahajan Sumitra
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A

24. The capacity of India's most powerful electric locomotive engine made in Madhepura Locomotive Factory is
(A) 9000 HP
(B) 10000 HP
(C) 11000 HP
(D) 12000 HP  
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D


25. On 10th April, 2018, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed 'Swachhagrahis National Convention' in
(A) Motihari
(B) Patna
(C) Kishanganj
(D) Katihar
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A


26. In which airport, NDMA conducted a mock drill based on CBRN emergency in April 2018?
(A) IGI - New Delhi
(B) LNJP - Patna
(C) CSI - Mumbai
(D) DABH - Indore
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: B

27.
According to a report, what is the rank of Patna city among 20 cities as per availability of 4G signals between December 2017 to February 2018?
(A) First
(B) Second
(C) Nineteenth
(D) Twentieth
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A

28. In which city of Bihar, Sulabh International launched cheapest drinking water project 'Sulabh Jal'?
(A) Patna
(B) Bhagalpur
(C) Darbhanga
(D) Purnea
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C

29.
Which of the following is not true about Bihar's Mukhyamantri Kanya Utthan Yojana?
(A) Proposed annual expenditure for the scheme is Rs.7,221 crore
(B) Education, Health and Social Welfare trio departments ran the scheme
(C) Every girl child will receive total Rs.60,000 from her birth to graduation level education
(D) At the time of a girl child's birth, her family receives Rs.2,000
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: C

30. By how many districts of Bihar was Patna district bounded till July 2018?
(A) 7
(B) 8
(C) 9
(D) 10
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: D

31. At present, who is the Governor of the Reserve Bank of India?
(A) Urjit Patel
(B) Raghuram Rajan
(C) Shanta Kumar
(D) Lalita D. Gupte
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: E

32. Which one of the following was not included in the intended objectives of the Union Budget, 2017-18?
(A) Transform India
(B) Clean India
(C) Educate India
(D) Energize India
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A

33. Who among the following is the CEO of the NITI Aayog?
(A) Amitabh Kant
(B) S. S. Mundra
(C) Cyrus Mistry
(D) Soumya Kanti Ghosh
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A

34. In Bihar, during April-June 2018, which sector attracted the highest FDI equity inflow?
(A) Service sector
(B) Steel industry
(C) Processing industry in agriculture
(D) Cement industry
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: A


35. What is the percentage of population in Bihar State employed in agriculture sector in 2017-18?
(A) 65
(B) 67
(C) 68
(D) 70
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: E

36. What was the economic growth rate of the State of Bihar during the year 2016-17?
(A) 6-3 percent
(B) 7.3 percent
(C) 8.3 percent
(D) 9.3 percent
(E) None of the above/More than one of the above

ANSWER: E

Loading...