Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Major Plateaus of the World

15-MAR-2018 13:38
    GK Questions and Answers on the Major Plateaus of the World

    The Plateau refers to the upland which has at least one side of the very steep slope standing well above the neighbouring surface and whose upper part is extensively flat. The plateaus are storehouse of minerals because it represents the ancient shield of the earth's crust and formed during pre-Cambrian era due to the volcanic eruptions and contains solidified magma.

    1. Which of the following Plateau called as "Roof of the World"?

    A. Columbia – Snake Plateau

    B. Colorado Plateau

    C. Deccan Plateau

    D. Tibetan Plateau

    Ans: D

    Explanation: Tibetan Plateau is called the "Roof of the World" because it stands over 3 miles above sea level and is surrounded by imposing mountain ranges that harbour the world's two highest summits, Mount Everest and K2. Hence, D is the correct option.

    2. Consider the following

    I. It is bordered to the south by the inner Himalayan range, to the north by the Kunlun Mountains.

    II. It hosts species of gray wolf, snow leopard, wild yak, wild donkey, cranes, vultures, hawks, geese, snakes, and water buffalo.

    Which of the above statement (s) is/are correct about Tibetan Plateau?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: The Tibetan Plateau is surrounded by massive mountain ranges. The plateau is bordered to the south by the inner Himalayan range, to the north by the Kunlun Mountains, which separate it from the Tarim Basin, and to the northeast by the Qilian Mountains, which separate the plateau from the Hexi Corridor and Gobi Desert. It hosts species of gray wolf, snow leopard, wild yak, wild donkey, cranes, vultures, hawks, geese, snakes, and water buffalo. Hence, B is the correct option.

    3. The Columbia – Snake Plateau is located which of the following country?

    A. USA

    B. Mexico

    C. Argentina

    D. Peru

    Ans: A

    Explanation: The Columbia Plateau is a geologic and geographic region that lies across parts of the U.S. states of Washington, Oregon, and Idaho. Hence, A is the correct option.

    4. Which of the following Plateau bounded by the Rocky Mountains from north and east, in the west by the Great Basin, and from the south by the Sonoran Desert?

    A. Columbia – Snake Plateau

    B. Colorado Plateau

    C. Deccan Plateau

    D. Tibetan Plateau

    Ans: B

    Explanation: The Colorado Plateau is bounded by the Rocky Mountains (north and east), the Great Basin (west), and the Sonoran Desert (south). It is also dominated by high mountains that are gashed by river canyons or scarred with dry gullies and washes and the beds of intermittent streams. Hence, B is the correct option.

    GK Question and Answers on the Phenomena of El Nino and La Nina

    5. Which of the following Plateau known as ‘Canadian Shield'?

    A. Katanga Plateau

    B. Mascarene Plateau

    C. Laurentian Plateau

    D. Patagonian Plateau

    Ans: C

    Explanation: The Laurentian Plateau is also called Canadian Shield or Bouclier Canadien (French) because it is a large area of exposed Precambrian igneous and high-grade metamorphic rocks (geological shield) that forms the ancient geological core of the North American continent (the North American Craton or Laurentia). Hence, C is the correct option.

    6. Consider the following

    I. It is covered by deserts and xeric shrublands, with pine-oak forests covering the surrounding mountain ranges and forming sky islands on some of the interior ranges.

    II. Famous for World's biggest silver mine i.e. Chihuahua

    Which of the above statement (s) is/are correct about Mexican Plateau?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: The Mexican Plateau is a large arid-to-semiarid plateau that occupies much of northern and central Mexico. It is covered by deserts and xeric shrublands, with pine-oak forests covering the surrounding mountain ranges and forming sky islands on some of the interior ranges. Mexico is the world's biggest silver producing country and Chihuahua is the world biggest silver mine. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Global dimming and Global warming

    7. Which of the following Plateau is famous for Tin reserve?

    A. Altiplano Plateau or Bolivian Plateau

    B. Massif Central

    C. Anatolian Plateau

    D. Spanish Plateau or Iberian Plateau

    Ans: A

    Explanation: Altiplano Plateau or Bolivian Plateau is a series of intermontane basins lying at about 12,000 feet (3,650 metres) above sea level.It is widely known for tin belt as well as the famous silver mine of Potosí. Hence, A is the correct option.

    8. Which of the following Plateau is famous for the best quality wool producing goat i.e. Angora goats?

    A. Pothohar Plateau

    B. Loess Plateau

    C. Spanish Plateau or Iberian Plateau

    D. Anatolian Plateau

    Ans: D

    Explanation: The Anatolian Plateau is the central upland region of the ancient region of Anatolia, today’s Turkey. This region is famous for the best quality wool producing goat i.e. Angora goats. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Islands of the World

    9. Which of the following Plateau is famous for highly erodible soil?

    A. Loess plateau

    B. Pothohar plateau

    C. Bavarian Plateau

    D. Ahaggar Plateau

    Ans: A

    Explanation: The Loess Plateau, also known as the Huangtu Plateau, is located around the Wei River valley and the southern half of the Ordos Loop of the Yellow River in central China. Its soil has been called "most highly erodible soil on the earth" and conservation efforts and land management are a major focus of modern Chinese agriculture. Hence, A is the correct option.

    10. Match the following

         Set I

    a. Pothohar Plateau

    b. Bavarian plateau

    c. Ahaggar Plateau

    d. Massif Central

         Set II

    1. Grapes cultivation

    2. Algeria

    3. Alpine Foreland

    4. Pakistan

    Code:

        a   b   c   d

    A. 1   2   3   4

    B. 1   4   2   3

    C. 4   3   2   1

    D. 3   1   2   4

    Ans: C

    Explanation: The correct matched is given below-

    Pothohar Plateau - Pakistan

    Bavarian plateau - Alpine Foreland

    Ahaggar Plateau - Algeria

    Massif Central - Grapes cultivation

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK