Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Questions for Prelims: 4 to 8 December 2017

Dec 8, 2017 17:28 IST
    IAS Questions for Prelims 4 to 8 December 2017
    IAS Questions for Prelims 4 to 8 December 2017

    Importance of current affairs has significantly risen in IAS Exam in the last few years. So, it is very important to cover all the important topics of national and international and international importance. The IAS aspirants should not ignore to study such important questions before IAS Prelims Exam 2018.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Recently, the Union Cabinet has approved setting up of National Nutrition Mission. Consider the following statements regarding this:
    1. The National Nutrition Mission will work as an apex body which will monitor, supervise, fix the target and guide the nutrition-related interventions across the Ministries.
    2. The National Nutrition Mission through its targets will strive to reduce the level of stunting, under-nutrition, anaemia and low birth weight babies.
    3. Under the NNM, all the States and districts will be covered in a phased manner i.e. 315 districts in 2017-18, 235 districts in 2018-19 and remaining districts in 2019-20.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Recently, the Union Cabinet has approved setting up of National Nutrition Mission, an apex body which will work as an apex body which will monitor, supervise, fix the target and guide the nutrition-related interventions across the Ministries.

    The National Nutrition Mission will strive to reduce the level of stunting, under-nutrition, anaemia and low birth weight babies. It will create synergy, ensure better monitoring, issue alerts for timely action, and encourage States/UTs to perform, guide and supervise the line Ministries and States/UTs to achieve the targeted goals.

    2. Recently, BIMSTEC Member States discussed draft text of Coastal Shipping Agreement. Consider the following statements regarding this:
    1. BIMSTEC Member states to discuss modalities for promoting coastal shipping in the region in a meeting organised in Delhi recently.
    2. The objective of Coastal Shipping Agreement is to facilitate coastal shipping in the region, thereby giving a boost to trade between the member countries.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The Member States of BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) to discuss modalities for promoting coastal shipping in the region in a meeting organised in Delhi recently. In this first meeting of the Working Group on 27th and 28th of November, member countries discussed the draft text of BIMSTEC Coastal Shipping Agreement drafted by the Ministry of Shipping, Government of India.

    The objective of the above agreement is to facilitate coastal shipping in the region, thereby giving a boost to trade between the member countries. The agreement would apply to coastal shipping that is shipping within 20 nautical miles of the coastline. The requirements for movement of vessels in this part of the sea are different from standard requirements of deep sea shipping. Coastal ship movements require smaller vessels and the lesser draft, and the, therefore, involve lower costs. Once the agreement is ratified by the member countries and becomes operational, a lot of cargo movement between the member countries can be done through the cost-effective, environment-friendly and faster coastal shipping route.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: September 2017

    3. Recently, India has been re-elected to the Council of the IMO under Category “B” at the 30th session of the Assembly of the IMO held in London on 01 December 2017. Here, IMO stands for:
    a. International Meteorological Organisation
    b. International Maritime Organisation
    c. International Marine Organisation
    d. Independent Monitoring Organization

    Answer: b

    Explanation:

    India has been re-elected to the Council of the International Maritime Organization [IMO] under Category “B” at the 30th session of the Assembly of the IMO held in London on 01 December 2017. The IMO Council consists of 40 member countries. In Categories “A” and “B” there are 10 members each and in Cateogary “C” 20 members, who are elected by the IMO Assembly. IMO Council plays a crucial role to play in deciding various important matters within the mandate of the IMO, in relation to the global shipping industry, including its work programme strategy and budget.

    Unlike in the past where India was re-elected to the IMO Council un-opposed, this time, for the 10 seats under Category “B” two new entrants, i.e. UAE, a non-member of the IMO Council so far and Australia, presently a member of the IMO Council under Category “C” had filed their nomination and this had necessitated holding of the election. India, however, emerged a winner in the keenly contested election.

    4. Recently, India and Italy have signed a MoU for enhanced cooperation in the health sector. Consider the following statements regarding this:
    1. The objective of this MoU is to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries in the field of health.
    2. Under this MoU, Nutritional aspects of food intake, including malnutrition (over-nutrition and under-nutrition) in the light of the SDG2 and organization of nutritional services have been covered.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Recently, India and Italy signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector. The objective of this MoU is to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries in the field of health by pooling technical, scientific, financial and human resources with the ultimate goal of upgrading the quality and reach of human, material and infrastructural resources involved in health care, medical education & training, and research in both countries.

    5. Which country has recently launched its own cryptocurrency, called the “Petro,” which will be backed by the country’s vast natural resource reserves?
    a. Brazil
    b. Venezuela
    c. Argentina
    d. Peru

    Answer: b

    Explanation:

    Cryptocurrencies are classified as a subset of digital currencies and are also classified as a subset of alternative currencies and virtual currencies. A cryptocurrency is a digital asset designed to work as a medium of exchange using cryptography to secure the transactions, to control the creation of additional units, and to verify the transfer of assets.

    Venezuelan has recently announced to launch the “petro” backed by oil reserves to shore up a collapsed economy. Venezuela will create a cryptocurrency backed by oil, gas, gold and diamond reserves. The petro would help Venezuela advance in issues of monetary sovereignty, to make financial transactions and overcome the financial blockade.

    6. In terms of its Framework Agreement, with ratification by Guinea as the 15th country, which of the following organisations to become a treaty-based international intergovernmental organization recently?
    a. International Solar Alliance (ISA)
    b. International Maritime Organization (IMO)
    c. Universal Postal Union
    d. International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)

    Answer: a

    Explanation:

    With the ratification by Guinea as the 15th country on 6th November 2017, the International Solar Alliance (ISA) will become a treaty-based international intergovernmental organization tomorrow in terms of its Framework Agreement on 6th December 2017. The ISA, headquartered in India, has its Secretariat located in the campus of National Institute of Solar Energy, Gwalpahari, Gurgaon, Haryana.

    The ISA is an Indian initiative, jointly launched by the Prime Minister of India, Narendra Modi and the President of France on 30th November 2015 in Paris, on the sidelines of COP-21, the UN Climate Conference. It aims at addressing obstacles to deployment at the scale of solar energy through better harmonization and aggregation of demand from solar rich countries lying fully or partially between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricorn. As of date, 46 countries have signed and 19 countries have ratified the Framework Agreement of ISA.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    7. The Government to Government Umbrella Agreement between the Government of India and the Government of which of the following country has been signed recently?
    a. France
    b. USA
    c. Germany
    d. Japan

    Answer: c

    Explanation:

    Recently, between the Governments of India and the Federal Republic of Germany, the Government to Government Umbrella Agreement concerning Financial Cooperation in 2016 (II) under the Indo-German Development Cooperation has been signed. The signed agreement will formalise an amount up to Euro 200 million for the Financial Cooperation in form of loan for the project ‘Climate Friendly Urban Mobility III’ and Euro 11 million Accompanying measures in form of a grant for four projects.

    8. Researchers of which of the following premier institutes of India have successfully developed a low-cost piezo-resistive vibration sensor using polyurethane foam coated with carbon nanomaterial-based ink?
    a. IIT Kanpur
    b. IIT Bombay
    c. Indian Institute of Science, Bengaluru
    d. ISRO

    Answer: b

    Explanation:

    Researchers at the Indian Institute of Technology (IIT) Bombay have successfully made low-cost piezo-resistive vibration sensors using polyurethane foam coated with carbon nanomaterial-based ink. These sensors can be used for monitoring the health of industrial machines and equipment and help identify incipient failures thereby enabling efficient maintenance schedule planning.

    The ink is made of functionalised multi-walled nano-tubes that are dispersed in a reduced graphene oxide matrix. It is conductive due to the presence of a large number of multiwalled nanotubes. The ink, which uniformly coats the pores of the foam when dipped-coated, imparts piezo-resistive properties. Conductive sheets (made of indium titanium oxide coated polyethene teraphalate) were pasted on the top and bottom sides of the foam and electrical wires connected to the sheets for measurements.

    9. Recently, which of the following two countries have formed a new economic and partnership group?
    a. UAE and Saudi Arabia
    b. India and Germany
    c. Bahrain and Qatar
    d. Qatar and USA

    Answer: a

    Explanation:

    The United Arab Emirates has announced the formation of a new economic and partnership group with Saudi Arabia on 5 December 2017. The new group would be separate from the Gulf Cooperation Council. The announcement was made by Emirati Foreign Ministry, just hours ahead of a GCC meeting in Kuwait. The new ‘joint cooperation committee’ has received approval from UAE’s ruler and president, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Earlier, the Gulf Cooperation Council has member countries like Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates.

    10. Recently, ILO has released World Social Protection Report 2017-2019. Consider the following statements regarding this:
    1. The recent report depicts that only 45 per cent of the global population is effectively covered by at least one social benefit, while the remaining 55 per cent that is 4 billion people are left unprotected.
    2. As per the report, only 29 per cent of the world population enjoys access to social security, while the other 71 per cent population is not or partially protected.
    3. The ILO report looks at specific aspects of social protection, providing global and regional findings based on newly available data.

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The International Labour Organisation (ILO) has released the World Social Protection Report 2017-2019. The World Social Protection Report depicts that only 45 per cent of the global population is effectively covered by at least one social benefit, while the remaining 55 per cent that is 4 billion people are left unprotected.

    The ILO report looks at specific aspects of social protection, providing global and regional findings based on new data. It also recommends an increase of public expenditure on social protection to extend social protection coverage, especially in Africa, Asia and the Arab States.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    11. Recently, India successfully test fired the Surface to Air Missile AKASH with indigenous radio frequency seeker from which of the following place in India?
    a. Sriharikota
    b. Chandipur
    c. Thiruvananthapuram
    d. Ahmadabad

    Answer: b

    Explanation:

    On 5 December 2017, India has successfully test-fired a supersonic Surface to Air Missile AKASH with domestically built indigenous radio frequency seeker against target Banshee from Chandipur near Balasore, Odisha.

    Akash is an indigenous missile targeting a UAV 'Banshee', was fired from the launch complex-III of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur. It is the first supersonic surface-to-air missile with the indigenous seeker in India and is being inducted into Indian Army as a short range surface-to-air missile.

    12. The Tropical Cyclone Ockhi affected coastal states of India named by which of the following countries?
    a. India
    b. Bangladesh
    c. Srilanka
    d. Malaysia

    Answer: c

    Explanation:

    Worldwide, cyclones are named by following 9 regions- North Atlantic, Eastern North Pacific, Central North Pacific, Western North Pacific, North Indian Ocean, South West Indian Ocean, Australian, Southern Pacific, South Atlantic.

    Cyclones in the North Indian Ocean basin are named by the Indian Meteorological Department and the first tropical cyclone was named in 2004 as Onil (given by Bangladesh). The name Ockhi was also given by Bangladesh which means ‘eye’ in the Bengali language.

    List of Northern Indian Ocean tropical cyclone names
    List Contributing nation
    Bangladesh India Maldives Myanmar Oman Pakistan Sri Lanka Thailand
    1 Onil Agni Hibaru Pyarr Baaz Fanoos Mala Mukda
    2 Ogni Akash Gonu Yemyin Sidr Nargis Rashmi Khai-Muk
    3 Nisha Bijli Aila Phyan Ward Laila Bandu Phet
    4 Giri Jal Keila Thane Murjan Nilam Viyaru Phailin
    5 Helen Lehar Madi Nanauk Hudhud Nilofar Ashobaa Komen
    6 Chapala Megh Roanu Kyant Nada Vardah Maarutha Mora
    7 Ockhi Sagar Mekunu Daye Luban Titli Gaja Phethai
    8 Fani Vayu Hikaa Kyarr Maha Bulbul Pawan Amphan

    Sources: Wikipedia

    13. Which of the following statements is not correct regarding Cryptocurrency?
    a. Cryptocurrency is digital or virtual currency
    b. Cryptocurrency can be stored electronically in Blockchain
    c. Cryptocurrency usually offered through IPOs
    d. Cryptocurrency usually offered through ICOs

    Answer: c

    Explanation:

    It is a digital or virtual currency created and stored electronically in block chains (a master ledger records and stores all the information regarding the currency along with its owner) while it has no physical existence and cannot be redeemed in another commodity like gold. Encryption techniques have been used to control its creation as a monetary unit and to verify the transfer of funds involved. Till date, there are no guidelines or policies regarding its supply available from any regulatory authority in India. So, a completely decentralised network is involved in the supply of Cryptocurrency.

    The cryptocurrencies a new avatar of blockchain-based financial products issued through initial coin offerings (ICO) has become a viable alternative to more traditional means of raising capital globally. ICO is like IPO (Initial Public Offering) but it differs in the extent that instead of issuing shares of a company or enterprise, ICO offers crypto-tokens at a predetermined rate.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    14. Which of the following state become the first to adopt endorse Centre’s triple talaq draft bill?
    a. Gujarat
    b. Uttar Pradesh
    c. Madhya Pradesh
    d. Jharkhand

    Answer: b

    Explanation:

    Uttar Pradesh has become the first State to endorse the Central government’s draft bill that makes instant triple talaq a cognisable and non-bailable offence. The draft law, which provides for three-year imprisonment and a fine to a man trying to divorce his wife by uttering “talaq” three times, got the State government’s approval at a Cabinet meeting, chaired by Chief Minister Yogi Adityanath in Lucknow on Tuesday night.

    On August 22, the Supreme Court struck down triple talaq, calling the practice unconstitutional and in violation of Article 14 of the Constitution, which provides for equality before the law. The draft ‘Muslim Women Protection of Rights on Marriage Bill’ was sent by the Centre to the States as the practice continued despite the Supreme Court striking it down.

    15. The USA has launched the largest-ever joint air drill with which of the following countries?
    a. South Korea
    b. Japan
    c. India
    d. Singapore

    Answer: a

    Explanation:

    The United States along with South Korea kicked off their largest-ever joint air exercise, an operation North Korea has labelled an "all-out provocation", days after Pyongyang fired its most powerful intercontinental ballistic missile on 4 December 2017.

    The annual exercise comes five days after the nuclear-armed North test-fired a new ICBM, which it says brings the whole of the continental United States within range.

    16. Recently, the Government has decided to set up Border Protection Grid in Border States of India along with Bangladesh border. Which of the following Indian states are bordered with Bangladesh?
    a. Assam, Meghalaya, Mizoram, Tripura and West Bengal
    b. Assam, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Manipur and West Bengal
    c. Assam, Mizoram, Tripura, Manipur and West Bengal
    d. Assam, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Arunachal Pradesh and West Bengal

    Answer: a

    Explanation:

    In an attempt to make the international borders secure, the Ministry of Home affairs underlined the need for securing the country’s borders and putting in place the systems to facilitate legitimate trade and commerce. Recently, the ministry has decided to set up Border Protection Grid in Border States along with the border of Bangladesh which will facilitate genuine trade and legitimate cross-border movement of people while curbing radicalization, illegal migration, and smuggling of cattle, fake Indian currency notes and drugs etc.

    The Indo-Bangladesh Border covering 5 states of India including Assam, Meghalaya, Mizoram, Tripura and West Bengal is 4096 km long. So far in 3006 km border security infrastructure of fence, roads, floodlights and border out posts (BOPs) are in place and works in the remaining 1090 km are yet to be started. Out of this, 684 km will be secured with a fence and the related infrastructure, and the balance 406 km with the non-physical barriers. Although the bulk of the infrastructure is in place or under construction, construction in some parts is yet to commence mainly due to land acquisition issues.

    17. Recently, India and Cuba have signed a MoU for enhanced cooperation in the health sector. Consider the following statements regarding this:
    1. The objective of this MoU is to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries in the field of health.
    2. The MoU also includes Nutritional aspects of food intake, including malnutrition (over-nutrition and under-nutrition) in the light of the SDG2 and organization of nutritional services.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Recently, India and Cuba signed a Memorandum of Understanding (MoU) for enhanced cooperation in the health sector. The objective of this MoU is to establish comprehensive inter-ministerial and inter-institutional cooperation between the two countries in the field of health by pooling technical, scientific, financial and human resources with the ultimate goal of upgrading the quality and reach of human, material and infrastructural resources involved in health care, medical education & training, and research in both countries.

    18. Recently, the International Union for Conservation of Nature (IUCN) has updated red list classifying the different species. Which of the following categories not on the list of classifying the different species?
    a. EXTINCT IN THE WILD
    b. No CONCERN
    c. NEAR THREATENED
    d. Not EVALUATED

    Answer: b

    Explanation:

    The International Union for Conservation of Nature (IUCN) on 4 December 2017 has released an updated red list classifying the different species.
    The following categories are:

    EXTINCT — the last individual in the species has died.

    EXTINCT IN THE WILD — it now lives only in captivity and not in its natural habitat.

    CRITICALLY ENDANGERED — facing an extremely high risk of extinction in the wild.

    ENDANGERED — facing a very high risk of extinction in the wild.

    VULNERABLE — facing a high risk of extinction in the wild.

    NEAR THREATENED — likely to qualify for a threatened category in the near future.

    LEAST CONCERN — it is widespread and abundant in the wild.

    DATA DEFICIENT — inadequate information.

    NOT EVALUATED — not yet been evaluated against the criteria.

    19. The International Union for the Conservation of Nature upgraded the red list classifying the different species. Which of the following reptile species categorised as an extinct in the wild?
    a. whiptail-skink
    b. the blue-tailed skink
    c. Lister’s gecko
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The International Union for the Conservation of Nature (IUCN) upgraded the Okarito kiwi and the Northern Brown kiwi from endangered to vulnerable thanks to New Zealand’s progress in controlling predators like stoats and cats.

    Two types of New Zealand kiwi birds are rare bright spots in a mostly grim assessment of global species at risk of extinction. The International Union for the Conservation of Nature upgraded the Okarito kiwi and the Northern Brown kiwi from endangered to vulnerable thanks to New Zealand’s progress in controlling predators like stoats and cats.
    But the conservation group’s latest update on Tuesday mostly detailed grave threats to animals and plants due to loss of habitat and unsustainable farming and fisheries practices.

    It said three reptile species are now considered extinct in the wild. The whiptail-skink, the blue-tailed skink and Lister’s gecko from Australia’s Christmas Island all have mysteriously disappeared. The group said a disease or the arrival of an invasive species, the yellow crazy ant, might be to blame.

    20. AIDS, a disease caused by a virus called HIV, alters the immune system, making it more vulnerable to infections and diseases. Consider the following statements regarding India's approach to tackling disease:
    1. India has over 2.1 million people living with HIV, the third largest number of people with HIV in the world.
    2. In an attempt to bridge this gap, the Ministry of Health and Family Welfare, earlier this year, launched the “Test and Treat Policy”.
    3. India’s National AIDS Control Programme (NACP) has brought down the incidence and mortality rates but only 43% of those affected with HIV have access to antiretroviral therapy (ART).

    Which of the above statement is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    In an attempt to bridge this gap, the Ministry of Health and Family Welfare, earlier this year, launched the “Test and Treat Policy”. Here, anyone who tests and is diagnosed as HIV positive will have access to ART treatment, irrespective of their immunity status or clinical stage of the disease. HIV disease management is expensive and a long-drawn process. What add to the trauma are the many myths around it. There are many misconceptions about this disease. You can get or transmit HIV only through specific activities. Most commonly, people get or transmit HIV through unsafe sexual behaviours and improper needle or syringe used. AIDS, a disease caused by a virus called HIV, alters the immune system, making it more vulnerable to infections and diseases. No effective cure currently exists, but with proper medical care, HIV can be controlled.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF