Search

NCERT Solutions for Class 9 Civics (Social Science): Chapter 5 - Democratic Rights

Get NCERT Solutions for Class 9 Civics Chapter 5 - Democratic Rights and prepare for CBSE Class 9 Social Science exam 2020-21.

May 21, 2020 17:08 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 9 Civics (Social Science): Chapter 5 - Democratic Rights
NCERT Solutions for Class 9 Civics (Social Science): Chapter 5 - Democratic Rights

Check NCERT Solutions for Class 9 Civics Chapter 5 - Democratic Rights and prepare for CBSE Class 9 Social Science exam 2020-21. Business NCERT Solutions for Class 9 Civics (Chapter 5), you will also get links to access some important articles for exam preparation.

NCERT Book for Class 9 Social Science: Download Chapter-wise PDF of History, Geography, Economics, Civics

NCERT Solutions for Class 9 Civics : Chapter 5 - Democratic Rights

1. Which of the following is not an instance of an exercise of a fundamental right?

a. Workers from Bihar go to the Punjab to work on the farms

b. Christian missions set up a chain of missionary schools

c. Men and women government employees get the same salary

d. Parents’ property is inherited by their children

Answer 1:

d. Parents’ property is inherited by their children

2. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?

a. Freedom to criticise the government

b. Freedom to participate in armed revolution

c. Freedom to start a movement to change the government

d. Freedom to oppose the central values of the Constitution

Answer 2:

c. Freedom to start a movement to change the government

3. Which of the following rights is available under the Indian Constitution?

a. Right to work

b. Right to adequate livelihood

c. Right to protect one’s culture

d. Right to privacy

Answer 3:

c. Right to protect one’s culture

4. Name the Fundamental Right under which each of the following rights falls:

a. Freedom to propagate one’s religion

b. Right to life

c. Abolition of untouchability

d. Ban on bonded labour

Answer 4:

a. Right to Freedom of Religion

b. Right to Freedom

c. Right to Equality

d. Right against Exploitation

5. Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? Give reasons for your preference.

a. Every country that is a democracy gives rights to its citizens.

b. Every country that gives rights to its citizens is a democracy.

c. Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy.

Answer 5:

Statement (a) is more valid because it is not necessary that a country is giving the right to its citizens and it is necessarily a democracy. 

6. Are these restrictions on the right to freedom justified? Give reasons for your answer.

a. Indian citizens need permission to visit some border areas of the country for reasons of security.

b. Outsiders are not allowed to buy property in some areas to protect the interest of the local population.

c. The government bans the publication of a book that can go against the ruling party in the next elections.

Answer 6:

a. Citizens can move freely anywhere in our country but there are some places (especially borders) which are often a security risk to the citizens. So, it is justified. 

b. To avoid exploitation of resources in a particular region and to preserve culture and heritage these actions are necessary.

c. It is not justified because the author can't express his or her thoughts and opinions. 

7. Manoj went to a college to apply for admission into an MBA course.

The clerk refused to take his application and said “You, the son of a sweeper, wish to be a manager! Has anyone done this job in your community? Go to the municipality office and apply for a sweeper’s position”. Which of Manoj’s fundamental rights are being violated in this instance? Spell these out in a letter from Manoj to the district collector.

Answer 7:

The right to equality and the right to freedom. (Students should write a letter in their own words).

8. When Madhurima went to the property registration office, the Registrar told her, “You can’t write your name as Madhurima Banerjee d/o A. K. Banerjee. You are married, so you must give your husband’s name. Your husband’s surname is Rao. So your name should be changed to Madhurima Rao.” She did not agree. She said “If my husband’s name has not changed after marriage, why should mine?” In your opinion who is right in this dispute? And why?

Answer 8:

Here Madhurima is right and she has the freedom to choose her surname. The Registrar act is an invasion of her right to freedom.

9. Thousands of tribals and other forest dwellers gathered at Piparia in Hoshangabad district in Madhya Pradesh to protest against their proposed displacement from the Satpura National Park, Bori Wildlife Sanctuary and Panchmarhi Wildlife Sanctuary. They argue that such a displacement is an attack on their livelihood and beliefs. Government claims that their displacement is essential for the development of the area and for protection of wildlife. Write a petition on behalf of the forest dwellers to the NHRC, a response from the government and a report of the NHRC on this matter.

Answer 9:

Do it yourself. 

10. Draw a web interconnecting different rights discussed in this chapter.

For example right to freedom of movement is connected to the freedom of occupation. One reason for this is that freedom of movement enables a person to go to place of work within one’s village or city or to another village, city or state. Similarly this right can be used for pilgrimage, connected with freedom to follow one’s religion. Draw a circle for each right and mark arrows that show connection between or among different rights. For each arrow, give an example that shows the linkage.

Answer 10:

Do it yourself. 

NCERT Solutions for Class 9 Civics: All Chapters

Related Stories