GK Quiz on important days in June 2020

Several events are observed in the month of June of National and International importance. Here we are providing some questions and answers with an explanation on important days that are celebrated in June 2020.
Created On: Jun 5, 2020 10:59 IST
Modified On: Jun 5, 2020 10:59 IST
GK Quiz on important days in June 2020
GK Quiz on important days in June 2020

Festivals and events have their own importance. Some days are of national importance and celebrated with full enthusiasm in the country and some have international importance which is observed worldwide with a particular theme. 

1. World Milk Day is celebrated on:
A. 1 June
B. 3 June
C. 5 June
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
World Milk Day is celebrated on 1st June every year in the whole world to mark the contributions of the dairy sector to sustainability, economic development, livelihoods and nutrition.  

2. International Widows Day is observed on which day in June?
A. 22 June
B. 23 June
C. 24 June
D. 25 June
Ans. B
Explanation:
International Widows Day is observed on 23 June annually to raise awareness globally about the violation of human rights that widows suffer and faces in several countries following the death of their spouses.

3. Global Parent's Day falls on which date of June?
A. 1 June
B. 2 June
C. 3 June
D. 4 June
Ans. A
Explanation:
The Day of Global Parents is celebrated on 1st June every year.

4. Telangana Formation Day is celebrated on.........
A. 2 June
B. 4 June
C. 6 June
D. 8 June
Ans. A
Explanation:
Every year, Telangana Formation Day is observed on 2nd June with various cultural activities, events etc.

5. World Brain Tumour Day is observed on:
A. 7 June
B. 8 June
C. 9 June
D. 10 June
Ans. B
Explanation:
World Brain Tumour Day is observed on 8 June every year.

6. Every year 12 June is observed as:
A. World Bicycle Day
B. World Ocean day
C. World Day Against Child Labour
D. World Blood Donor Day
Ans. C
Explanation:
World Day Against Child Labour is launched by the International Labour Organisation (ILO) to focus attention on the worldwide extinct of child labour, efforts and the action required to eliminate it. It is observed on 12 June every year.

7. What is the World Blood Donor Day 2020 theme?
A. Safe Blood for all
B. Blood Connect us all
C. Safe blood saves lives
D. None of the above
Ans. C
Explanation:
The World Blood Donor Day 2020 theme is “Safe blood saves lives”. The theme of 2018 is “Blood Connects us All”.  The theme of 2019 was “Safe Blood for all”.

8. United Nations Public Service Day is observed on which date in June?
A. 20 June
B. 23 June
C. 26 June
D. 28 June

Ans. B
Explanation:
United Nations Public Service Day is designated by the UN General Assembly to celebrate 23rd June as Public Service Day.

9. 15 June is celebrated as:
A. World Elder Abuse Awareness Day
B. World Food Safety Day
C. World Wind Day
D. International Picnic Day
Ans. C
Explanation:
Every year World Wind day is observed on 15 June globally to promote clean energy.

10. Why is Autistic Pride Day celebrated?
A. To represent diversity and infinite possibilities of Autistic patients.
B. To promote awareness, acceptance regarding autism disease.
C. Persons suffering from autism disease come together and share their experiences.
D. All the above
Ans. D
Explanation:
Every year Autistic Pride Day is observed on 18 June to represent diversity and infinite possibilities. This is a day for the patients suffering from autism to come together with their families or caregivers and share their experiences. And Autistic Pride Day promotes awareness, acceptance and autonomy.

11. World Sickle Cell Awareness Day is observed on:
A. 16 June
B. 17 June
C. 18 June
D. 19 June
Ans. D
Explanation:
World Sickle Cell Awareness Day is held annually since 2008 on 19 June to raise awareness about Sickle Cell Disease (SCD).

12. World Music Day is celebrated on:
A. 19 June
B. 20 June
C. 21 June
D. None of the above
Ans. C
Explanation:
Every year World Music Day is celebrated on 21 June to promote music on an international level.

13. 23rd June is celebrated as:
A. international Refugee Day
B. International Picnic Day
C. International Day of Innocent Children Victims of Aggression
D.  International Olympic Day
Ans. D
Explanation:
The International Olympic Day is celebrated on 23rd June every year to make people aware about the importance of games in life.

14.  Asteroid Day is observed on:
A. 22 June
B. 24 June
C. 26 June
D. 30 June
Ans. D
Explanation:
Asteroid Day is an event observed on 30 June to provide online education about an asteroid.

15. What is the theme of World Environment Day 2020?
A. Go wild for Life.
B. Biodiversity
C. Beat Plastic Pollution
D. Air Pollution
Ans. B
Explanation:
The theme of World Environment Day 2020 is “Biodiversity”. Air Pollution is 2019 theme, Beat Plastic Pollution is 2018 theme and Go wild for Life is 2016 theme.

16. When is World Father's Day 2020 celebrated?
A. 14 June
B. 15 June
C. 16 June
D. 21 June
Ans. D
Explanation:
World Father's Day is observed every year on the third Sunday of June to commemorate fatherhood and appreciates all fathers for their support and contribution to the society. In 2020, World Father's Day falls on 21 June.

So, these are the questions and answers of important days in June 2020 with explanations.

June 2020: List of important National, International Days and Events

Comment ()

Related Categories