Search

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12: Electricity and Circuits

Check exclusive and precise NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12: Electricity and Circuits. Read these NCERT solutions for thorough understanding of all concepts.

Aug 30, 2019 14:32 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits

Get NCERT Solutions for class 6ScienceChapter 12: Electricity and Circuits here. All these NCERT solutions are prepared by subject experts. Here we have provided solutions for all questions given in the latest edition of Class 6 Science NCERT Book that is published for current academic year, 2019-2020. We have also arranged all these solutions in PDF format which students may easily download and save them to use as and when required.

NCERT Solution for Class 6 Science

Chapter 12 - Electricity and Circuits

1. Fill in the blanks:

(a) A device that is used to break an electric circuit is called a ______ __.

(b) An electric cell has ______ __ terminals.

Answer.

(a) A device that is used to break an electric circuit is called a switch.

(b) An electric cell has two terminals.

2. Mark ‘True’ or ‘False’ for the following statements:

(a) Electric current can flow through metals.

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.

(c) Electric current can pass through a sheet of thermocol.

Answer.

(a) True; Metals are good conductors of electricity. So, an electric current can easily flow through them.

(b) False; Jute string is a bad conductor of electricity which means it does not allow electric current to flow through it. Hence, it cannot be used to make a circuit.

(c) False; Thermocol is a bad conductor of electricity. Hence, electric current cannot pass through it.

3. Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig.12.13.

Answer.

In the given arrangement, a tester is also connected in the circuit. The tester holder is made of plastic which is a bad conductor of electricity. Thus current cannot flow through the circuit. Hence, the bulb would not glow.

4. Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

Answer.

To complete the given circuit, the free terminal of the cell should be connected to one end of the switch and the base terminal of the bulb should be connected to the other end of the switch as shown in the following figure. 

5. What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

Answer.

A switch is used to complete or break an electric circuit to use an electric appliance according our convenience.

Some electrical gadgets that have switches built into them are electric lamps, cooler, washing machines, table fan, TV, radio, etc.

6. Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14, if instead of safety pin we use an eraser?

Answer.

If we complete the circuit given in Fig. 12.14 using an eraser then the bulb would not glow because eraser is a bad conductor of electricity. Hence, it will break the circuit.

7. Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?

Answer.

Yes, the bulb would glow in the given circuit because the circuit is closed or complete.

8. Using the ‘conduction tester’ on an object, it was found that the bulb begins to glow. Is the object a conductor or an insulator? Explain.

Answer.

Yes, the given object is a conductor as it allows the electric current to pass through it and causes the bulb of tester to glow.

9. Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

Answer.

As rubber is a bad conductor of electricity so it does not allow the electric current to pass through it. Thus, the rubber gloves will save the electrician from any electric shock while repairing an electric switch or appliance.

10. The handles of tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

Answer.

Plastic and rubber both are bad conductors of electricity. So, they do not allow current to pass through them. The handles of tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber cover on them so that they do allow the current to pass through them and save the electrician from any electric shock.

Students may download all the NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 12 in PDF format so that they are able to use these solutions whenever required in offline mode. Link to download the solutions is given below:

Download CBSE Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter 12

Check NCERT Books and Solutions from Class 4 to Class 12

We at Jagran Josh, provide the latest version of NCERT Books and NCERT solutions for the all major subjects in class 4 to class 12. All the solutions have been prepared by the subject experts and are provided with detailed and appropriate explanation. Students must check these Free NCERT solutions to know the perfect answers for all questions given in NCERT books.

Class 4

NCERT Book for Class 4 Maths

NCERT Solutions for Class 4 Maths

NCERT Book for Class 4 EVS

NCERT Solutions for Class 4 EVS

Class 5

NCERT Book for Class 5 Maths

NCERT Solutions for Class 5 Maths

NCERT Book for Class 5 EVS

NCERT Solutions for Class 5 EVS

Class 6

NCERT Book for class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Book for Class 6 Science

NCERT Solutions for Class 6 Science

Class 7

NCERT Book for Class 7 Science

NCERT Solutions for Class 7 Science

Class 8

NCERT Book for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Book for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science

Class 9

NCERT Book for class 9 Maths

NCERT Solutions for Class 9 Maths

NCERT Book for class 9 Science

NCERT Solutions for Class 9 Science

Class 10

NCERT Book for class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Book for class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Books and Solutions for Class 11

NCERT Books and Solutions for Class 12

Keep visiting Jagran Josh to get latest updates and reliable study material for preparations of all school and board examinations.

Related Stories