Search

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13: Fun with Magnets

Get free NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13: Fun with Magnets. You will get comprehensive and precise NCERT solutions here.

Aug 30, 2019 18:25 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13: Fun with Magnets
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13: Fun with Magnets

NCERT Solutions for class 6 Science are quite essential to sharpen all the concepts of Science. At this primary level, students are advised to follow the NCERT books and solutions to strengthen their basics which will help them to excel throughout their academic career. We are providing here the NCERT solutions for class 6 Science Chapter 13: Fun with Magnets. These solutions have been designed for the latest edition of Class 6 Science NCERT Book. These solutions will help you find the right approach for solving all NCERT questions. We have also arranged all these solutions in PDF format which students may easily download and save them to use as and when required.

NCERT Solution for Class 6 Science

Chapter 13 - Fun with Magnets

1. Fill in the blanks in the following:

(i) Artificial magnets are made in different shapes such as _______________________, and ___________.

(ii) The materials which are attracted towards magnets are called ___________.

(iii) Paper is not a ___________material.

(iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ____________.

(v) A magnet always has ___________ poles.

Answer.

(i) Artificial magnets are made in different shapes such as bar magnets, horse-shoe magnets and cylindrical magnets.

(ii) Materials which are attracted towards magnets are called magnetic materials.

(iii) Paper is not a magnetic material.

(iv) In olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of bar magnet .

(v) A magnet always has two poles.

2. State whether the following statements are true or false.

(i) A cylindrical magnet has only one pole.

(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.

(iii) Similar poles of a magnet repel each other.

(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.

(v) Bar magnets always point towards the North−South direction.

(vi) A compass can be used to find the East−West direction at any place.

(vii) Rubber is a magnetic material.

Answer.

(i) False; A magnet of any shape always has two poles: north pole and south pole.

(ii) False; Natural magnets were discovered in Greece.

(iii) True

(iv) False; Maximum iron filings stick at the two ends of the magnet as the magnetic strength is maximum at the ends or poles of a magnet.

(v) True

(vi) True; The needle of a magnetic compass always points towards the North−South direction. If the North−South direction is known, then the East−West direction can also be determined which is perpendicular to the compass needle.

(vii) False; Rubber does not get attracted by a magnet. Therefore, it is not a magnetic material.

3. It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet, although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

Answer.

The blade of a pencil sharpener is made of iron which is a magnetic material. Due to this a pencil sharpener gets attracted towards both poles of a magnet.

4. Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Column I

Column II

N − N

_________

N − __

Attraction

S − N

_________

__ − S

Repulsion

Answer.

We know that the like poles of a magnet repel each other whereas the unlike poles attract each other. So, given blanks can be filled as follows:

Column I

Column II

N − N

Repulsion

N − S

Attraction

S − N

Attraction

S − S

Repulsion

5. Write any two properties of a magnet.

Answer.

Two properties of a magnet are:

(i) A magnet always has two poles: north pole and south pole.

(ii) Like magnetic poles repel each other and unlike magnetic poles attract each other.

6. Where are the poles of a bar magnet located?

Answer.

Poles of a bar magnet are located at its two ends.

7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How can you find out the location of the north pole?

Answer.

Location of the poles of as magnet can be determined by suspending it freely. A freely suspended bar magnet always points in north−south direction. The end that points towards north direction is the north pole of the magnet while the end that points towards south direction is the south pole of the magnet.

8. You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?

Answer.

An iron strip can be converted into a magnet by following method:

Place the iron strip on a table. Place one pole of a bar magnet near one end of the iron strip. Move the bar magnet along the length of the iron strip starting from one end to the other end as shown in the following figure. Then, lift the magnet and bring the pole to the starting point and move in the same direction as before.

On repeating this process for at least 30-40 times, the iron strip will become a bar magnet with two poles.

9. How is a compass used to find directions?

Answer.

A compass has a magnetic needle that can rotate freely. When a compass is kept at a place, the magnetic needle aligns in north-south direction. Red arrow of the compass needle is termed as north pole and the other end as south pole.

10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating on water in a tub. The effect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed effects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.

Column I

Column II

Boat gets attracted towards the magnet

Boat is fitted with a magnet with the north pole towards its head

Boat is not affected by the magnet

Boat is fitted with a magnet with the south pole towards its head

Boat moves towards the magnet when the north pole of the magnet is brought near its head

Boat has a small magnet fixed along its length

Boat moves away from the magnet when the north pole is brought near its head

Boat is made of magnetic material

Boat floats without changing its direction

Boat is made of a non-magnetic material

Answer.

Column I

Column II

Boat gets attracted towards the magnet

Boat is made of a magnetic material

Boat is not affected by the magnet

Boat is made of a non-magnetic material

Boat moves towards the magnet when the north pole of the magnet is brought near its head

Boat is fitted with a magnet with the south pole towards its head

Boat moves away from the magnet when the north pole is brought near its head

Boat is fitted with a magnet with the north pole towards its head

Boat floats without changing its direction

Boat has a small magnet fixed along its length

Students may download all the NCERT solutions for Class 6 Science Chapter 13 in PDF format so thatthey are able to use these solutionswhenever required in offline mode. Link to download the solutions is given below:

Download CBSE Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter 13

Check NCERT Books and Solutions from Class 4 to Class 12

We at Jagran Josh, provide the latest version of NCERT Books and NCERT solutions for the all major subjects in class 4 to class 12. All the solutions have been prepared by the subject experts and are provided with detailed and appropriate explanation. Students must check these Free NCERT solutions to know the perfect answers for all questions given in NCERT books.

Class 4

NCERT Book for Class 4 Maths

NCERT Solutions for Class 4 Maths

NCERT Book for Class 4 EVS

NCERT Solutions for Class 4 EVS

Class 5

NCERT Book for Class 5 Maths

NCERT Solutions for Class 5 Maths

NCERT Book for Class 5 EVS

NCERT Solutions for Class 5 EVS

Class 6

NCERT Book for class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Book for Class 6 Science

NCERT Solutions for Class 6 Science

Class 7

NCERT Book for Class 7 Science

NCERT Solutions for Class 7 Science

Class 8

NCERT Book for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Book for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science

Class 9

NCERT Book for class 9 Maths

NCERT Solutions for Class 9 Maths

NCERT Book for class 9 Science

NCERT Solutions for Class 9 Science

Class 10

NCERT Book for class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Book for class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Books and Solutions for Class 11

NCERT Books and Solutions for Class 12

Keep visiting Jagran Josh to get latest updates and reliable study material for preparations of all school and board examinations.

Related Stories