Search

SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys

SSC CHSL Previous Year Paper 7th January 2017 with Answer Keys: Practice SSC CHSL 7th January 2017 Question Paper with answers. Here you will get all the questions asked from four sections - General Awareness, Quantitative Aptitude, Reasoning & English Language. So, let’s look at the type of questions asked in this exam.

May 11, 2020 18:28 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys
SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys

SSC CHSL Previous Year Paper 7th January 2017 with Answer Keys: SSC CHSL 2020 Tier-1 Exam was conducted in online mode from 17th to 19th March 2020 across the country. Due to COVID-19 Lockdown the SSC CHSL 2020 Tier-1 Exam got postponed from 20th March 2020 onwards. Candidates must practice Previous Year Papers in online mode to score high marks in SSC CHSL Tier-1 2020 Exam. For the ease of the candidates, we have provided the SSC CHSL 7th January 2017 including all the four sections - English Language, General Intelligence & Reasoning, Quantitative Aptitude and General Awareness. The answers of all the 100 questions are given below in the SSC CHSL 7th January 2017 Question Paper:

SSC CHSL 2019-20 Exam Postponed-Check Details

General Intelligence & Reasoning – 25 Questions of 2 marks each

Q: 1 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives. Hirakund : Mahanadi : : Tehri Dam : ?

Options:

1) Damodar

2) Bhagirathi

3) Yamuna

4) Son

Answer: Bhagirathi

Q: 2 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives. LG : WM : : DC : ?

Options:

1) IJ

2) EF

3) GE

4) LI

Answer: GE

Q: 3 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives. IM : RZ : : HF : ?

Options:

1) MP

2) OK

3) PL

4) QR

Answer: PL

Q: 4 - Select  the related word/letters/number from the given alternatives.

16 : 40 : : 20 : ?

1) 29

2) 21

3) 50

4) 60

Answer: 50

Q: 5 - Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) Mohammad Azharuddin

2) Sunil Gavaskar

3) Dhyan Chand

4) Yuvraj Singh

Answer: Dhyan Chand

Q: 6 - Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) EV

2) GT

3) JQ

4) MO

Answer: MO

Q: 7 - Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 4246

2) 8314

3) 9546

4) 7284

Answer: 8314

Q: 8 - Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

Options:

1) 78, 26

2) 19, 20

3) 20, 40

4) 36, 12

Answer: 19, 20

Q: 9 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. Constable, Head constable, ? , Inspector

Options:

1) Deputy Superintendent of Police

2) Superintendent of Police

3) Sub-inspector

4) Assistant Commissioner of Police

Answer: Sub-inspector

Q: 10 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 6, 9, 36, 41, ?

Options:

1) 244

2) 225

3) 246

4) 410

Answer: 246

Q: 11 - In the following question, two statements are given each  followed by two conclusions I and II. You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Statements:

(I) Some  scooters are trucks.  

(II) All trucks are trains.

Conclusion:

(I) Some  scooters are trains.

(II) No truck is a scooter.

Options:

1) Conclusion I follows

2) Conclusion II follows

3) Neither I nor II follows

4) Both I and II follows

Answer: Conclusion I follows

Q: 12 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. JLN, RTV, ZBD, ?

Options:

1) SUW

2) HJL

3) GHI

4) TVX

Answer: HJL

Q: 13 - A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. XV, BA, JK, ?

1) MP

2) VS

3) VZ

4) UD

Answer: VZ

Q: 14 - If yesterday  was Tuesday, then what day of the week will the tenth  day from today be?

Options:

1) Friday

2) Sunday

3) Monday

4) Saturday

Answer: Saturday

Q: 15 - Arrange the given words in the sequence in which they occur  in the dictionary.  

i. Collaborate

ii. Constant

iii. Correspondence

iv. Combination

Options:

1) iv, ii, i, iii

2) iii, ii, iv, i

3) iv, iii, i, ii

4) i, iv, ii, iii

Answer: i, iv, ii, iii

Check Memory Based Questions of SSC CHSL Tier-1 2019-20 Exam

Get SSC CHSL 2020 Exam Updates

Q: 16 - In a certain  code  language, 'TAPERECORDER' is written as '!#&@^@?%^+@^'. How is 'REPORT' written in that code  language?

Options:

1) ^@&^%!

2) ^@&%!

3) ^@&%^!

4) ^@%&^!

Answer: ^@&%^!

Q: 17 - In the following question, select the missing number from the given series.

13

169

961

15

?

2601

12

144

441

Options:

1) 81

2) 361

3) 289

4) 225

Answer: 225

Q: 18 - If "*" denotes "added to", "&" denotes "divided by", "@" denotes "multiplied by" and "%" denotes "subtracted from", then 153 & 17 @ 6 % 9 * 18 = ?

Options:

1) 63

2) 98

3) 93

4) 10

Answer: 63

Q: 19 - In the following question, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

d_fde_ _deee_

Options:

1) eeff

2) cdef

3) ddee

4) deee

Answer: eeff

Q: 20 - A man travels  25 km towards the west  and then turns  90° to his left and travels  another 4 km. Finally, he turns  left and covers  25 km. In which direction  is he now from his original position?

Options:

1) West

2) East

3) South

4) North

Answer: South

Q: 21 - A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as shown in the given two matrices. The column and rows of Matrix-I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix-II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, for example, ‘N’ can be represented by 21, 67 etc. and ‘R’ can be represented by 66, 57 etc. similarly, you have to identify the set for the word ‘HUNT’.

SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys

Options:

1) 40, 33, 03, 88

2) 99, 23, 56, 00

3) 59, 42, 12, 79

4) 13, 11, 30, 41

Answer: 13, 11, 30, 41

Q: 22 - Introducing a girl, a man says, "She is the daughter of the daughter of my wife". How is man related to the girl?

Options:

1) Maternal  uncle

2) Son

3) Maternal  grandfather

4) Father

Answer: Maternal  grandfather

Q: 23 – If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys

Answer: 4

Q: 24 - Identify the diagram that best represents the relationship among the given classes. Olympic games, Tennis, Wrestling, Ludo

Options:

SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys

Answer: 1

Q: 25 – A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

SSC CHSL Previous Year Paper: 7th January 2017 Questions with Answer Keys

Answer: 3

Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

Click to Attempt General Intelligence & Reasoning Mock Test

General Awareness – 25 Questions of 2 marks each

Q: 26 - Group of 4 bits forms  a

Options:

1) Byte

2) Nibble

3) Gigabyte

4) Terabyte

Answer: Nibble

Q: 27 - Barograph was invented  by

Options:

1) Lucien Vidi

2) John Venn

3) Theophilus Van Kannel

4) Lewis Urry

Answer: Lucien Vidi

Q: 28 - Diabetes is caused by

Options:

1) Excess of insulin

2) Low production of Insulin

3) Malfunction of liver

4) Higher production of bilirubin

Answer: Low production of Insulin

Q: 29 - Tectona grandis Linn is the scientific name of

Options:

1) Guava

2) Teak

3) Amla

4) Chiku

Answer: Teak

Q: 30 - Sea-Anemones belongs to the phylum

Options:

1) Arthropoda

2) Cnidaria

3) Porifera

4) Mollusca

Answer: Cnidaria

Q: 31 - Which among the following is present inside the nucleus of an atom?

Options:

1) Protons and Neutrons

2) Electrons and Protons

3) Neutrons and Electrons

4) Neutrons, Protons,  Electrons

Answer: Protons and Neutrons

Q: 32 - What is baking soda?

Options:

1) Aluminium bicarbonate

2) Sodium isolate

3) Sodium bicarbonate

4) Aluminium sulphate

Answer: Sodium bicarbonate

Q: 33 - Elephanta Caves is in

Options:

1) Maharashtra

2) Orissa

3) Rajasthan

4) Sikkim

Answer: Maharashtra

Q: 34 - Which of the following is a classical dance from North India?

Options:

1) Bharatanatyam

2) Kuchipudi

3) Kathak

4) Kathakali

Answer: Kathak

Q: 35 - If demand curve for camping tents is D = 100000 - 17P and supply curve is S = 50000  + 8P, find the equilibrium Price?

Options:

1) Rs. 1000

2) Rs. 2000

3) Rs. 4000

4) Rs. 500

Answer: Rs. 2000

Q: 36 - Value of Total Goods  and Services produced in a country is its ...................

1) Gross  Domestic Product

2) Gross  Revenue Income

3) Total Goods  Revenue

4) Total Income

Answer: Gross  Domestic Product

Q: 37 - Dissolved  oxygen in rivers is close to ..................parts  per million.

Options:

1) 125

2) 25

3) 5

4) 0

Answer: 5

Candidate Answer: [ NOT ANSWERED  ]

Q: 38 - Which of the following is also known as a Common Water Hyacinth?

Options:

1) Pistia

2) Opuntia

3) Aegilops

4) Echhornia

Answer: Echhornia

Q: 39 - Rukmini Devi Arundale is associated with ...................

Options:

1) Kathak

2) Bharatnatyam

3) Kuchipudi

4) Bhangra

Answer: Bharatnatyam

Q: 40 - Which state does not share  a common border with Haryana?

Options:

1) Uttar Pradesh

2) Madhya Pradesh

3) Himachal Pradesh

4) Rajasthan

Answer: Madhya Pradesh

Click to attempt the SSC CHSL General Awareness Mock Test

Check SSC CHSL 2019-20 Exam Analysis

Q: 41 - Which planet  is also referred  to as a "Dwarf planet"?

Options:

1) Pluto

2) Mercury

3) Jupiter

4) Saturn

Answer: Pluto

Q: 42 - Who was the founder of the Brahmo  Samaj, founded in 1828?

Options:

1) Rabindranath Tagore

2) Subhash Chandra Bose

3) Sardar Vallabh Bhai Patel

4) Raja Ram Mohan Roy

Answer: Raja Ram Mohan Roy

Q: 43 - Shah Jahan built Taj Mahal in memory  of ...................

Options:

1) Ruqayya Sultan Begum

2) Jodha Bai

3) Mumtaz  Mahal

4) Nur Jahan

Answer: Mumtaz  Mahal

Q: 44 - Which actor won the best actor award in the 1st Filmfare Awards?

Options:

1) Dev Anand

2) Rajesh Khanna

3) Dilip Kumar

4) Amitabh Bachchan

Answer: Dilip Kumar

Q: 45 - Which of the following physical  quantities is a scalar quantity?

Options:

1) Weight

2) Impulse

3) Young's Modulus

4) acceleration

Answer: Young's Modulus

Q: 46 - Which among the following elements is a liquid at room temperature?

Options:

1) Phosphorus

2) Mercury

3) Sodium

4) Aluminium

Answer: Mercury

Q: 47 - How many maximum terms,  a person can serve as Prime Minister of India?

Options:

1) 3

2) 5

3) 7

4) No limit

Answer: No limit

Q: 48 - If the president declares emergency then this proclamation must be approved by the Parliament within ...................

Options:

1) 1 year

2) 6 months

3) 3 months

4) one month

Answer: one month

Q: 49 - Deepika Kumari is associated with ...................

Options:

1) Archery

2) Wrestling

3) Boxing

4) Swimming

Answer: Archery

Q: 50 - The Arthashastra was written by

Options:

1) Chanakya

2) Kalidasa

3) Harsha Vardhana

4) Vatsyayana

Answer: Chanakya

Click here to know the SSC CHSL Eligibility Criteria LDC/ DEO 2019-20

Click here to know Previous Year Cut-Off of SSC CHSL LDC/DEO Exam

Quantitative Aptitude – 25 Questions of 2 marks each

Q: 51 - In ΔABC, D and E are points  on side AB and AC respectively. DE is parallel to BC. If lengths of AD, DB and DE are 10 cm, 5 cm and 6 cm respectively. What is the length of BC?

Options:

1) 9 cm

2) 2 cm

3) 3 cm

4) 11 cm

Answer: 9 cm

Q: 52 - If 2x - 1 < 5x + 2 and 2x + 5 < 6 - 3x, then x can take which of the following values?

Options:

1) 1

2) 0

3) 2

4) -2

Answer: 0

Q: 53 - A carpenter can build a cupboard in 60 hours.  After 15 hours  he takes  a break. What fraction  of the cupboard is yet to be built?

Options:

1) 0.5

2) 0.9

3) 0.75

4) 0.25

Answer: 0.75

Q: 54 - There is 75% increase in an amount in 5 years  at simple  interest. What will be the compound interest of Rs 40000 after 2 years  at the same rate?

Options:

1) Rs 25800

2) Rs 32250

3) Rs 12900

4) Rs 19350

Answer: Rs 12900

Q: 55 - Which of the following equations has  the sum of its roots  as 5?

Options:

1) x2  - 5x + 6 = 0

2) x2  - 5x - 6 = 0

3) x2  + 5x + 6 = 0

4) x2  + 5x - 6 = 0

Answer: x2  - 5x + 6 = 0

Q: 56 - The base angle of an isosceles trapezium is 45°. If the shorter side and both the equal sides are 10 cm each, what is the area of the trapezium?

Options:

1) 50√2 + 50 sq cm

2) 50√2 + 100 sq cm

3) 100√2 + 50 sq cm

4) 100√2 + 100 sq cm

Answer: 50√2 + 50 sq cm

Q: 57 - Rahul sells a machine for Rs 50 lakhs at a loss.  Had he sold it for Rs 60 lakh, his gain would have been  7 times the earlier loss.  What is the cost price of the machine?

Options:

1) Rs 51.25 lakhs

2) Rs 58.75 lakhs

3) Rs 67.14 lakhs

4) Rs 43.75 lakhs

Answer: Rs 51.25 lakhs

Q: 58 - If the radius  of a circle is increased by 27%, then its area will increase by

Options:

1) 61.29 percent

2) 54 percent

3) 27 percent

4) 30.645  percent

Answer: 61.29 percent

Q: 59 - If Girilal's salary is 11/7 times of Hariram's and Shekhar's is 3/4 times of Hariram's, what is the ratio of Girilal's salary to Shekhar's salary.

Options:

1) 44:21

2) 28:33

3) 33:28

4) 21:44

Answer: 44:21

Q: 60 - (cosA + sinA)2  + (cosA - sinA)2  is equals to

Options:

1) 1

2) 1/2

3) 2

4) 0

Answer: 2

Q: 61 - If a merchant offers  a discount of 20% on the list price, then she makes a loss  of 16%. What % profit or % loss  will she make if she sells goods at a discount of 10% of the list price?

Options:

1) 14 percent profit

2) 20 percent profit

3) 50 percent profit

4) 5.5 percent loss

Answer: 5.5 percent loss

Q: 62 - The sum of all prime numbers between 30 and 42 is

Options:

1) 103

2) 109

3) 105

4) 104

Answer: 109

Q: 63 - The curved surface area of a hemisphere is 2772 sq cm and volume is 19404  cubic cm, what is its radius? (Take π = 22/7)

Options:

1) 42 cms

2) 21 cms

3) 10.5 cms

4) 31.5 cms

Answer: 21 cms

Q: 64 - If cosC - cosD = x, then value of x is

Options:

1) 2sin[(C+D)/2]cos[(C-D)/2]

2) 2cos[(C+D)/2]sin[(C-D)/2]

3) 2sin[(C+D)/2]sin[(D-C)/2]

4) 2cos[(C+D)/2]cos[(C-D)/2]

Answer: 2sin[(C+D)/2]sin[(D-C)/2]

Q: 65 - The value of x for which the expressions 12 - 6x and 4x + 2 become equal is

Options:

1) 0

2) 2

3) 1

4) 4

Answer: 1

Get SSC CHSL 2020 Study Material

Check SSC CHSL 2020 Exam Important Topics

Q: 66 - Δ DEF and Δ GHI are similar triangles. Length of DE is 4 cm and length of the corresponding side GH is 9 cm. What is the ratio of areas of

Options:

1) 81:16

2) 4:9

3) 16:81

4) 9:4

Answer: 16:81

Q: 67 - To travel 816 km, an Express train takes  9 hours  more than Rajdhani. If however, the speed of the Express train is doubled,  it takes  4 hours  less  than

Rajdhani.  What is the speed of Rajdhani?

Options:

1) 48 km/hr

2) 62.8 km/hr

3) 33.2 km/hr

4) 77.5 km/hr

Answer: 48 km/hr

Q: 68 - What would be the equation of the line, which intercepts x-axis at -5 and is perpendicular to the line y = 2x + 3?

Options:

1) x - 2y = -5

2) x + 2y = 5

3) x + 2y = -5

4) x - 2y = 5

Answer: x + 2y = -5

Q: 69 - If 4pxy = (x + 2y)2 - (x - 2y)2, then what will be the value of p?

Options:

1) 0.5

2) 0.25

3) 4

4) 2

Answer: 2

Q: 70 - In the first 26 overs of a cricket match,  the run rate was 5.4 runs/over. What is the required  run rate in the remaining 24 overs to reach  the target  of 294 runs?

Options:

1) 7

2) 6.4

3) 7.6

4) 5.8

Answer: 6.4

Q: 71 - What is the value of tan -5π/6?

Options:

1) -1/√3

2) 1/√3

3) √3

4) -√3

Answer: 1/√3

Q: 72 – Refer the below data table and answer the following Question.

 

Number of employees

Annual Salary (in Lakhs)

Bonus as percent of annual salary

Manager

1

48

40%

Executive

6

16

20%

Trainee

2

2

20%

What is the average bonus (in rupees)?

Options:

1) 3920004

2) 220000

3) 228000

4) 435556

Answer: 435556

Q: 73 – Refer the below data table and answer the following Question.

 

2011

2012

2013

2014

2015

Company A

4000

3000

3000

1000

2000

Company B

1000

1000

1000

5000

4000

Company C

1000

1000

4000

2000

1000

For which of the following pairs of years the total exports from the three companies together are equal?

Options:

1) 2013 & 2014

2) 2013 & 2015

3) 2011 & 2012

4) 2014 & 2015

Answer: 2013 & 2014

Q: 74 – Refer the below data table answer the following Question.

Year

Profit or (-Loss) in Rs. Crore

2011

5

2012

-5

2013

20

2014

5

2015

-5

What was the total profit or loss of the company in last 5 years?

Options:

1) Profit of Rs 30 crores

2) Loss of Rs 20 crores

3) Loss of Rs 30 crores

4) Profit of Rs 20 crores

Answer: Profit of Rs 20 crores

Q: 75 – Refer the below data table and answer the following Question.

India's exports  in 2015

Value in million US$

Jewellery

500

Software

850

Cotton

950

Steel

1000

Electronics

875

Electronics was what percent of total exports?

Options:

1) 23.46 percent

2) 25.96 percent

3) 18.46 percent

4) 20.96 percent

Answer: 20.96 percent

Click to Attempt Quantitative Aptitude Mock Test

Click here to know SSC CHSL LDC/DEO Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

English Language – 25 Questions of 2 marks each

Q: 76 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Open to more than one interpretation; not having one obvious meaning. Options:

1) trite

2) opposite

3) exceptional

4) ambiguous

Answer: ambiguous

Q: 77 - Select  the word with the correct spelling.

Options:

1) humanoide

2) rikshaw

3) deviance

4) virtuos

Answer: deviance

Q: 78 - Select  the antonym of

vibrant

Options:

1) drab

2) gaudy

3) jazzy

4) vivid

Answer: drab

Q: 79 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select  the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

If you are caught using a calculator in the exam then it will be ...................

1) taken

2) confiscated

3) confisticate

4) under possession

Answer: confiscated

Q: 80 - In the following question, a sentence has  been  given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

"Please don't hit me" Rita said to the attacker. Options:

1) Rita begged the attacker to not to hit her.

2) Rita told the attacker to not hit her.

3) Rita begged the attacker not to hit her.

4) Rita pleaded with the attacker to not to hit her.

Answer: Rita begged the attacker not to hit her.

Q: 81 - Select  the synonym  of

dignity

Options:

1) decency

2) immoral

3) primacy

4) chagrin

Answer: decency

Q: 82 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has  an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Indian Defence  forces(A)/fought the enemy(B)/till the last soldier was standing.(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: A

Q: 83 - Choose the synonym  of

defecate

Options:

1) chaff

2) quench

3) ingest

4) secrete

Answer: secrete

Q: 84 - Select  the word with the correct spelling.

Options:

1) bargundy

2) panacea

3) revolwer

4) cantinue

Answer: panacea

Q: 85 - In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select  the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

..................and my younger brother went to the movies all by ourselves. Options:

1) I

2) Mine

3) Myself

4) My own self

Answer: I

Q: 86 - Rearrange the parts  of the sentence in correct order

The truth about these P-communities is that Q-they deserve  to die

R-dysfunctional, downscale

Options:

1) PQR

2) QPR

3) RPQ

4) RQP

Answer: RPQ

Q: 87 - Improve the bracketed part of the sentence.

The unfortunate old man was knocked  (away by) the rash  driver.

Options:

1) out by

2) off by

3) by

4) no improvement

Answer: out by

Q: 88 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase

Something  widely feared as a possible dangerous occurrence. Options:

1) spectre

2) beguile

3) monolith

4) canny

Answer: spectre

Q: 89 - In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has  an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

The landlord could not(A)/tell which of the servant(B)/broke the glass.(C)/No error(D) Options:

1) A

2) B

3) C

4) D

Answer: B

Q: 90 - Improve the bracketed part of the sentence. One should  get (trained) to prepare one's own breakfast.

Options:

1) habituated

2) used

3) prepared

4) no improvement

Answer: used

SSC CHSL Syllabus and Exam Pattern 2019-20: Tier I, II and III (LDC/ DEO)

Q: 91 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Mrs. Vaijanthi teaches us literature. Options:

1) We have been  taught literature  by Mrs. Vaijanthi.

2) Literature is being taught by Mrs. Vaijanthi to us.

3) Literature is being taught to us by Mrs. Vaijanthi.

4) Literature is taught by Mrs. Vaijanthi to us.

Answer: Literature is being taught to us by Mrs. Vaijanthi.

Q: 92 - Select  the antonym of

deep-seated

1) chronic

2) temporary

3) inbred

4) subconscious

Answer: temporary

Q: 93 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Zero tolerance

Options:

1) Accuracy is paramount

2) Non-acceptance of antisocial behaviour

3) No return without risk

4) No problem  at all

Answer: Non-acceptance of antisocial behaviour

Q: 94 - Rearrange the parts  of the sentence in correct order.

Do not be anxious about

P-thanksgiving,  present  your requests to God

Q-and petition, with

R-anything, but in every situation, by prayer

Options:

1) PRQ

2) PQR

3) QRP

4) RQP

Answer: RQP

Q: 95 - In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Variety is the spice  of life

Options:

1) New experiences make life more interesting

2) Experimentation may be risky

3) Life is very beautiful

4) There is no life without excitement

Answer: New experiences make life more interesting

Directions 96 to 100: In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Potholes and ..................placed speed breakers of all shapes and sizes on city streets have become a health ..................for two-wheeler riders. From cuts and bruises, wounds, and a visit to the emergency room to serious and ..................back and neck-related complications, potholes have become an .................. for those on the road. Doctors report an increase in patients with injuries and serious bone-related ..................in the monsoon.

Q: 96 - Potholes and ..................placed speed breakers

Options:

1) haphazardly

2) accidently

3) casually

4) randomly

Answer: haphazardly

Q: 97 - a health ..................for two-wheeler riders. Options:

1) risk

2) threat

3) danger

4) hazard

Answer: hazard

Q: 98 - to serious  and ..................back and neck-related complications

Options:

1) chronic

2) painful

3) hurtful

4) terrible

Answer: chronic

Q: 99 - potholes have become an .................. Options:

1) health  risk

2) dangerous situation

3) imminent threat

4) epidemic

Answer: imminent threat

Q: 100 - serious  bone-related ..................in the monsoon. Options:

1) confusions

2) complications

3) complexities

4) difficulties

Answer: complications

Click to Attempt English Language Mock Test

SSC CHSL 2019-20 Preparation Strategy & Tips

Related Categories

Related Stories