SSC CHSL 2022 Exam Begins from May 24: Download Tier-1 2021 English Question Paper PDF with Answers

SSC CHSL 2022 Exam Begins from May 24: Download Tier-1 SSC CHSL 2021 English Language Question Paper PDF with answers. English Language Section will comprise of 25 Questions of 2 marks each. 

Created On: May 13, 2022 15:19 IST
Modified On: May 13, 2022 15:19 IST
Download SSC CHSL Tier-1 Exam 2021 English Question Paper PDF with Answers
Download SSC CHSL Tier-1 Exam 2021 English Question Paper PDF with Answers

Download SSC CHSL Tier-1 Exam 2021 English Question Paper PDF with Answers: SSC Combined Higher Secondary Level (10+2) Examination, 2021 Tier-1 Exam will be held from 26th May to 10th June 2022.  So, the time has come for the students to start their preparation for the SSC CHSL 2022 Tier -1 Exam. To score high marks, candidates must practice SSC CHSL Previous Year Papers.

Download SSC CHSL Tier-1 Exam GA/GK/Current Affairs Paper 2021

So for the ease of the candidates, we have provided the SSC CHSL 12th April 2021 Question Paper for English Language Section that comprises of 25 Questions of 2 marks each. The answers of all the 25 questions are given below in the SSC CHSL 12th April 2021 Question Paper:

Recent Stories
Check SSC CHSL 2022 Exam Pattern & Syllabus in Detail
Check SSC CHSL 2022 Eligibility Criteria in Detail
Check SSC CHSL 2022 Recruitment Updates
Check Latest Exam Pattern and Syllabus of SSC CHSL 2022 Exam
Check SSC CHSL LDC/JSA Govt Post Recruitment 2022 Details
Check SSC CHSL 2022 Data Entry Operator DEO Recruitment Details
Check SSC CHSL 2022 Postal/Sorting Assistant (PA/SA) Recruitment Details

SSC CHSL Tier-1 English Language Question Paper with Answer held on 12th April 2021

1. Select the most appropriate synonym of the given word.

PRIORITY

  1. Inference
  2. Deference
  3. Subservience
  4. Preference

Answer: d) Preference

2. Select the most appropriate one-word substitution for the given group of words.

A large bundle bound for storage or transportation

  1. Bevy
  2. Bouquet
  3. Bale
  4. Brood

Answer: c) Bale

3. Select the INCORRECTLY spelled word.

  1. Definately
  2. Existence
  3. Mischievous
  4. Violence

Answer: a) Definitely

4. Fill in the blank with the most appropriate option.

She was greatly ______ by the nightmare she had.

  1. Feared
  2. Perturbed
  3. Dreaded
  4. Trembled

Answer: b) Perturbed - feeling or showing great concern or mental or emotional upset

5. Select the indirect form of the given sentence.

“I like having South Indian breakfast,’ said Arun to the receptionist.

  1. Arun tells the receptionist that he has liked South Indian breakfast.
  2. Arun is telling the receptionist that he likes South Indian breaklast.
  3. Arun told the receptionist that he like South Indian breakfast.
  4. Arun told the receptionist that he liked having South Indian breakfast.

Answer: d)

SSC CHSL 2022 Exam Preparatory Study Material

Get SSC CHSL 2022 Study Material
Download Previous Year Papers of SSC CHSL Exam

Practice SSC CHSL Mock Tests with Answers

Check SSC CHSL 2022 Preparation Tips & Strategy

6. In the given sentence, identify the segment which contains the grammatical error.

Airlines have increased fares because according to the new rules only limiting passengers are allowed.

  1. the new rules only limiting
  2. because according to
  3. Airlines have increased fares
  4. passengers are allowed

Answer: a) Correct part would be “only limited”

7. Select the most appropriate ANTONYM of the given word:

VITIATE

  1. Violate
  2. Affirm
  3. Annul
  4. Cancel

Answer: b) Affirm

8. Examine the four jumbled sentences. Out of the given options, pick the one that gives their correct order.

  1. We found both to be very quiet and subdued
  2. Later when we became good friends, they told us about their tragic loss.
  3. The Mehras were newcomers to the neighbourhood.
  4. My wife and I called on them to ask If they needed any help.
  1. CDAB
  2. BDAC
  3. DBAC
  4. ACDB

Answer: a) CDAB

9. Select the most appropriate meaning of the underlined idiom in the given sentence.

She may be the Principal but it is the school administrator who rules the roost.

  1. is proved right
  2. is in complete control
  3. is totally submissive
  4. is dependent upon her

Answer: b) is in complete control

10. Select the most appropriate option to substitute the underlined segment in the given sentence. If there is no need to substitute it, select ‘No substitution’.

My hands were eager for tore up that awful letter.

  1. for tearing upon
  2. of tearing up
  3. No substitution
  4. to tear up

Answer: d) to tear up

Click here to know SSC CHSL LDC/DEO/JSA/SA/PA Salary after 7th Pay Commission, Job Profile and Promotion Policy

11. Select the misspelt word.

  1. exceed
  2. address
  3. annax
  4. attempt

Answer: c) annex

Select the option that will improve the underlined segment in the given sentence. In case no improvement is needed, select ‘No improvement’

12. Make a list of most the things you would like to do once this Iockdown Is over.

  1. each
  2. No improvement
  3. many
  4. all

Answer: d) all

13. Select the most appropriate ANTONYM of the given won

AUGMENT

  1. multiply
  2. amplify
  3. decrease
  4. increase

Answer: c) decrease

14. Select the most appropriate synonym of the given word.

PRECISION

  1. Accuracy
  2. Vagueness
  3. Estimation
  4. Neglect

Answer: a) Accuracy

15. Identify the segment in the given sentence which contains the grammatical error.

Check Govt exam Calendar for May 2022

Einstein’s school teachers thought he would never success in life.

  1. in life
  2. thought he would
  3. never success
  4. Einstein’s school teachers

Answer: c) “never success” is incorrect

16. Select the most appropriate meaning of the given idiom.

To put one’s foot in one’s mouth

  1. To deliberately provoke someone
  2. To gather all of one’s resources
  3. To be disorderly and stupid
  4. To accordingly embarrass or upset someone

Answer: d) Say something foolish, embarrassing, or tactless

17. Select the correct passive form of the given sentence.

The disaster management team rescued the flood victims.

  1. The flood victims are being rescued by the disaster management team
  2. The flood victims have been rescued by the disaster management team.
  3. The flood victims were rescued by the disaster management team
  4. The flood victims are rescued by the disaster management team

Answer: c) The flood victims were rescued by the disaster management team

18. Select the option which means the same as the group of words given.

Doctor who deals with bone problems

  1. Orthodontist
  2. Chiropodist
  3. Orthopaedist
  4. Dermatologist

Answer: c) Orthopaedist

19. Select the most appropriate option to fill in the blank.

Shekhar Gupta is one of the ______ journalists of India.

  1. Imminent
  2. Exponent
  3. Eminent
  4. Pertinent

Answer: c) Eminent

20. Given below are four sentences in jumbled order. Pick the option that gives their correct order.

  1. Her face had the most extraordinary expression of horror and amusement.
  2. My mother looked up in time to see me fail.
  3. But I missed and went sprawling across the kitchen floor
  4. My hand reached out to grab the handle of the door that led into the kitchen.
  1. CBDA
  2. DCBA
  3. BDAC
  4. ABCD

Answer: b) DCBA

Comprehension (21 to 25):

In the following passage some words have been deleted. Fill in the blanks with the help of the alternatives given. Select the most appropriate option for each number

The doctor left some medicines with the instructions for giving them. One was to (1)___ down the fever and another to overcome an acid condition. “The germs (2) _____ influenza can exist only in acid condition,” he explained. He said there was (3)_______ to worry if the fever did not go up above 103 degrees. This was an (4) ______ of flu and there was no danger if pneumonia could be (5) ______.

21. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 1.

  1. Bring
  2. Shrink
  3. Reduce
  4. Decrease

Answer: a) Bring

22. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 2.

  1. on
  2. at
  3. to
  4. of

Answer: d) of

23. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 3.

  1. Nothing
  2. Anything
  3. Nobody
  4. Everything

Answer: a) Nothing

24. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 4.

  1. Explosion
  2. Erosion
  3. Epidemic
  4. Epidermis

Answer: c) Epidemic

25. Select the most appropriate option to fill in the blank no. 5.

  1. Prevented
  2. Postponed
  3. Protected
  4. Preserved

Answer: a) Prevented

Also Read:

Get SSC 2022-23 Exam Calendar

Get SSC Result Calendar 2022

Download PDF for Information shared by SSC on Non-Recommended Willing Candidates

Common Eligibility Test (CET) by National Recruitment Agency (NRA) for SSC/Railways RRB/IBPS Bank 2022 Exams

Take Free Online CHSL (Combined Higher Secondary Level) 2022 Mock Test

Start Now
Jagran Play
रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश
ludo_expresssnakes_ladderLudo miniCricket smash
ludo_expresssnakes_ladderLudo miniCricket smash

Related Categories

Comment (0)

Post Comment

4 + 5 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.