RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science Questions with Answers (Phase-5): Check GS Biology/Physics/ Chemistry Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science Questions with Answers (Phase-5): Get Memory Based Questions from General Awareness (GA)/ General Science (GS) Section (Biology/ Physics/ Chemistry) that came in RRB NTPC 2021 Exam (Phase-5) held in online mode from 4th to 27th March 2021. 

Created On: Mar 17, 2021 10:59 IST
RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science Questions with Answers (Phase-5): Check GS Biology/Physics/ Chemistry Questions came in RRB NTPC CBT 2021
RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science Questions with Answers (Phase-5): Check GS Biology/Physics/ Chemistry Questions came in RRB NTPC CBT 2021

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science Questions with Answers (Phase-5): RRB NTPC 2021 Phase-5 CBT has been commenced from 4th March 2021 and will be conducted till 27th March 2021 for around 19 lakh Candidates across different exam centres in India. Computer Based Test (CBT) is being conducted for the recruitment of RRB Non-Technical Popular Categories (NTPC) 35281 Vacancies (Graduate & Under-Graduate Posts) in two shifts. 

RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-5 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Get RRB NTPC 2021 Admit Card & Exam Updates

Check RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Schedule

Check RRB NTPC 2021 Exam 7 Last Minute Preparation Tips

In this article, we are going to share the important memory-based General Awareness (GA)/ General Science (GS) Section (Biology/Physics/Chemistry) Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2021 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the RRB NTPC 2021 Exam:

RRB NTPC 2021 Phase-5 General Science (GS) section (Biology/Physics/Chemistry) Questions

1. World Blood Donor Day:

Answer: 14th June

2. Which planet is the farthest from Sun?

Answer: Neptune

3. Which gas smells like a rotten egg?

Answer: Hydrogen sulfide (H2S) is a colourless gas with a characteristic odour of rotten eggs which is denser than air may pool in low areas in still conditions.

4. Hertz is the measurement unit of?

Answer: The hertz (symbol: Hz) is the SI unit of frequency.

RRB NTPC 2021 Phase-4 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-4 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-4)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

5. Von Karman Award 2020 has been given to:

Answer: ISRO Chief Sivan Named As 2020 Von Karman Award Recipient By IAA, To Be Conferred In March.

6. Mundra Thermal Power Station is located in:

Answer: Mundra Thermal Power Station is located at Mundra in Kutch district in the Indian state of Gujarat.

7. National Institute of Nutrition is located in:

Answer: Hyderabad, India

8. In a Galaxy, core structure of a comet is known as:

Answer: Nucleus

RRB NTPC 2021 Phase-3 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-3 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-3)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

9. Amphibian of Plant Kingdom:

Answer: Bryophytes are called plant kingdom amphibians.

10. What is L1 in Aditya L1?

Answer: Lagrangian point 1 (L1) - Aditya-L1 is a spacecraft mission to study the Sun.

11. World Arthritis Day is observed on:

Answer: October 12, every year since 1996

12. Red Blood Cell Life Cycle:

Answer: 120 Days - When matured, in a healthy individual these cells live in blood circulation for about 100 to 120 days.

RRB NTPC 2021 Phase-2 Exam Updates (16th Jan to 30th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2021 Exam Analysis (Phase-2) Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off (Phase-2)

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GA/GK/Current Affairs Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based MATHS Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based REASONING Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based General SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based INDIAN POLITY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based HISTORY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GEOGRAPHY GA/GK Questions with Answers

13. What is required for Photosynthesis?

Answer: To perform photosynthesis, plants need three things: carbon dioxide, water, and sunlight.

14. Who is known as the Missile Man of India?

Answer: Dr. A.P. J. Abdul Kalam

15. Bhopal Gas Tragedy in India:

Answer: The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a Methyl isocyanate gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India.

16. Auxin Hormone in Plants:

Answer: Auxins promote stem elongation, inhibit the growth of lateral buds (maintains apical dominance).

RRB NTPC 2021 Phase-1 CBT Exam Updates (28th Dec 2020 to 13th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2020 Exam Analysis Phase-1 Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Exam Phase-1 Expected Cut-Off Marks Categorywise

Check GA/GK/Current Affairs Memory Based Questions with Answer:s of RRB NTPC 2021 Phase-1 Exam

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based General Science Questions - Biology/ Chemistry/ Physics

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK History Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Indian Polity Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Geography Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Books & Authors Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Sports & Awards Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Important Days Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Reasoning Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Mathematics Questions with Answers

17. Gibberellins Plant hormones:

Answer: Gibberellins are plant hormones that regulate various developmental processes, including stem elongation, germination, dormancy, flowering, flower development, and leaf and fruit senescence.

18. Which of the following is used as fuel in the rocket?

Answer: Most liquid chemical rockets use two separate propellants: a fuel and an oxidizer. Typical fuels include kerosene, alcohol, hydrazine and its derivatives, and liquid hydrogen. Many others have been tested and used. Oxidizers include nitric acid, nitrogen tetroxide, liquid oxygen, and liquid fluorine.

19. Which of the following has an equal number of electrons and protons?

Answer: Deuterium also known as heavy hydrogen is one of the two stable isotopes of hydrogen. The nucleus of deuterium called deuteron contains one proton and neutron.

Comment ()

Post Comment

5 + 4 =
Post

Comments