RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science (GS) Questions with Answers (Phase-4): Check Biology/Physics/ Chemistry Questions asked in RRB NTPC 2021 CBT

Feb 26, 2021, 12:02 IST

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science (GS) Questions with Answers (Phase-4): Get Memory Based Questions from General Science (GS) Section (Biology/ Physics/ Chemistry) that came in RRB NTPC 2021 Exam (Phase-4) held in online mode from 15th Feb to 3rd March 2021.

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science (GS) Questions with Answers (Phase-4): Check Biology/Physics/ Chemistry Questions asked in RRB NTPC 2021 CBT
RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science (GS) Questions with Answers (Phase-4): Check Biology/Physics/ Chemistry Questions asked in RRB NTPC 2021 CBT

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based General Science (GS) Questions with Answers (Phase-4): RRB NTPC 2021 Phase-4 CBT Exam has been commenced from 15th Feb 2021 and will be conducted till 3rd March 2021 for around 16 lakh Candidates across different exam centres in India. Phase-5 will be conducted from 4th to 27th March 2021. Computer Based Test (CBT) is being conducted for the recruitment of RRB Non-Technical Popular Categories (NTPC) 35281 Vacancies (Graduate & Under-Graduate Posts) in two shifts. 

RRB NTPC 2021 Phase-4 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-4 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Get RRB NTPC 2021 Admit Card & Exam Updates

Check RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Schedule

Check RRB NTPC 2021 Exam 7 Last Minute Preparation Tips

In this article, we are going to share the important memory-based General Science (GS) Section (Biology/ Physics/ Chemistry) Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2021 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the RRB NTPC 2021 Exam:

RRB NTPC 2021 Phase-4 General Science (GS) section (Biology/Physics/Chemistry) Questions

1. What is the Full form of BARC?

Answer: Bhabha Atomic Research Centre (BARC)

2. What is the Full form of AIDS?

Answer: Human immunodeficiency virus infection and acquired immune deficiency syndrome

3. Retinol is found in which vitamin?

Answer: Vitamin A

4. Which of the following is not a Part of Carbon?

5. In 1911, Nobel Prize was given to Madam Curie in which field?

Answer: Chemistry

RRB NTPC 2021 Phase-3 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-3 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

6. In 2011, which chemical was banned by Supreme Court of India?

Answer: Endosulfan pesticide

7. Form of farming where trees are planted mainly to protect animals or crops from cold winds, but also to give shade in hot weather:

Answer: Shelter Farming

8. Tranquilizer is used for - Cancer, TB, Diabetes, Anxiety

Answer: Anxiety

9. Satellite launched in 2018 that was the heaviest amongst all in India?

Answer: GSAT-11

10. Who was given Nobel Prize in 1968?

Answer: The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1968 was awarded jointly to Robert W. Holley, Har Gobind Khorana and Marshall W. Nirenberg "for their interpretation of the genetic code and its function in protein synthesis."

RRB NTPC 2021 Phase-2 Exam Updates (16th Jan to 30th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2021 Exam Analysis (Phase-2) Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off (Phase-2)

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GA/GK/Current Affairs Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based MATHS Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based REASONING Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based General SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based INDIAN POLITY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based HISTORY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GEOGRAPHY GA/GK Questions with Answers

11. Electronic Configuration of Rhodium:

Answer: Kr 4d8 5s1

12. Which of the following is known as Foolish Rice Seedlings?

Answer: A disease of rice known as Bakanae or “foolish seedling” disease in which the plants grew inordinately long, became weak, and eventually fell over and died.

13. Norman Borlaug Award is given in which field?

Answer: Agriculture

14. Day on which Earth is at the farthest point in its orbit around the sun is known as:

Answer: Aphelion Day

15. Touch-me-not plant is of which Plant Kingdom?

Answer: Family: Fabaceae, Subfamily: Mimosoideae Touch-me-not (Mimosa pudica) is also called as a sensitive plant or sleepy plant because it folds its leaves when touched or exposed to heat

RRB NTPC 2021 Phase-1 CBT Exam Updates (28th Dec 2020 to 13th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2020 Exam Analysis Phase-1 Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Exam Phase-1 Expected Cut-Off Marks Categorywise

Check GA/GK/Current Affairs Memory Based Questions with Answer:s of RRB NTPC 2021 Phase-1 Exam

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based General Science Questions - Biology/ Chemistry/ Physics

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK History Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Indian Polity Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Geography Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Books & Authors Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Sports & Awards Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Important Days Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Reasoning Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Mathematics Questions with Answers

21. India’s First Satellite related to Education?

Answer: EDUSAT

22. Deficiency of Vitamin B9 causes which disease?

Answer: Megaloblastic Anemia

23. Outer Layer of Earth is called:

Answer: Crust

24. Outer Layer of Sun’s Atmosphere is called:

Answer: Corona

25. The first state to report a death due to COVID-19:

Answer: Karnataka

Archana Shandilya
Archana Shandilya

Deputy Content Manager

Archana Shandilya is a seasoned professional with 12+ years of experience in Digital Media and Research Analytics. She has done B.Com (Hons) from Delhi University and MBA in Finance from IILM Delhi. She is equipped with the knowledge of immersive storytelling including mapping and visualization. At jagranjosh.com, she creates content in the form of articles, explainer videos, study material, and news analysis. She can be reached at archana.shandilya@jagrannewmedia.com.
... Read More

Get here latest School, CBSE and Govt Jobs notification and articles in English and Hindi for Sarkari Naukari, Sarkari Result and Exam Preparation. Empower your learning journey with Jagran Josh App - Your trusted guide for exams, career, and knowledge! Download Now

Trending

Latest Education News