RRB NTPC 2021 Exam Memory Based Questions with Answers (Phase-6): Check General Awareness (GA)/GK Current Affairs Questions

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based Questions with Answers (Phase-6): Get the memory based questions from General Awareness, GK & Current Affairs section that came in RRB NTPC 2021 Exam held in online mode from 1st to 8th April 2021.

Created On: Apr 5, 2021 16:20 IST
RRB NTPC 2021 Exam Memory Based Questions with Answers (Phase-6): Check General Awareness (GA)/GK Current Affairs Questions
RRB NTPC 2021 Exam Memory Based Questions with Answers (Phase-6): Check General Awareness (GA)/GK Current Affairs Questions

RRB NTPC 2021 Exam Memory Based Questions with Answers (Phase-6): RRB NTPC 2021 Phase-6 CBT Exam has been commenced from 1st April and will be conducted till 8th April 2021 for around 6 lakh candidates across different exam centres in India. Computer Based Test (CBT) is being conducted for the recruitment of RRB Non-Technical Popular Categories (NTPC) 35281 Vacancies (Graduate & Under-Graduate Posts) in two shifts. 

Check RRB NTPC Phase-6 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

In this article, we are going to share the important memory based General Awareness, General Knowledge and Current Affairs Questions as per the feedback received by the candidates who have appeared for RRB NTPC 2021 Online Exam. Candidates are advised to definitely cover these questions for scoring high marks in the Exam. Let’s have a look at the Important Questions that are being covered in the RRB NTPC 2021 Exam:

RRB NTPC 2021 Phase-6 GA/ GK/ Current Affairs Questions – 1st to 5th April 2021

1. Namami Gange Programme started in:

Answer: June 2014 - 'Namami Gange Programme', is an Integrated Conservation Mission, approved as 'Flagship Programme' by the Union Government in June 2014 with budget outlay of Rs. 20,000 Crore to accomplish the twin objectives of effective abatement of pollution, conservation and rejuvenation of National River Ganga.

2. Which dynasty of Delhi Sultanate ruled for the longest period?

Answer: Tugalaq dynasty ruled for the longest period of time in Delhi Sultanate.

RRB NTPC 2021 Phase-5 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-5 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-5)

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-5 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Memory Based CRICKET Questions with Answers

Check RRB NTPC Memory Based COMPUTER Questions with Answers

Check RRB NTPC Memory Based INDIAN RAILWAYS Questions with Answers

Check RRB NTPC Memory Based IMPORTANT DAYS Questions with Answers

Check RRB NTPC Memory Based BOOKS & AUTHORS Questions with Answers

Get RRB NTPC 2021 Admit Card & Exam Updates

Check RRB NTPC 2021 Phase-6 Exam Schedule

Check RRB NTPC 2021 Exam 7 Last Minute Preparation Tips

3. Which seaport name has been changed to Deendayal Port?

Answer: Kandla Port was renamed as Deendayal Port Trust under the India port act of 1908.

4. Who was the 4th President of India?

Answer: Varahagiri Venkata Giri ( info); 10 August 1894 – 24 June 1980) was the fourth president of India from 24 August 1969 to 24 August 1974 

RRB NTPC 2021 Phase-4 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-4 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-4)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-4 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

5. Which amendment is called the Mini Constitution of India?

Answer: 42nd amendment, 1976: It was called as Mini constitution of India and was brought during national emergency.

6. Which of the following tributaries is not related to Krishna River? Tungabhadra, Koyna, Musi

RRB NTPC 2021 Phase-3 Exam Updates:

Check RRB NTPC Phase-3 Exam Analysis (Difficulty Level & Good Attempts)

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off Marks (Phase-3)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based Questions with Answers (GA/GK/Current Affairs)

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GENERAL SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based GEOGRAPHY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based HISTORY Questions with Answers

Check RRB NTPC Phase-3 Memory Based INDIAN POLITY Questions with Answers

7. Who created Tejas Aircraft?

Answer: The indigenously-developed aircraft has been manufactured at the Hindustan Aeronautics Limited (HAL) and designed by the Aeronautical Development Agency (ADA) for the Indian Air Force and the Indian Navy. Tejas is a fully-weaponised light fighter with a single engine.

8. Which of the following is wrong Headquarters? Gatt-Geneva, WHO-Geneva, Interpol-Lyon France

RRB NTPC 2021 Phase-2 Exam Updates (16th Jan to 30th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2021 Exam Analysis (Phase-2) Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Expected Cut-Off (Phase-2)

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GA/GK/Current Affairs Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based MATHS Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based REASONING Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based General SCIENCE Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based INDIAN POLITY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based HISTORY GA/GK Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-2 Memory Based GEOGRAPHY GA/GK Questions with Answers

9. Saprophyte is an organism:

Answer: An organism, especially a fungus or bacterium, that grows on and derives its nourishment from dead or decaying organic matter.

10. Prandhan Mantri Jandhan Yojana is for whom?

Answer: The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana Account Eligibility Criteria entails that the applicant should be from the age group 18-59 years.

11. Who was the first RBI governor?
Answer: Sir Osborne Smith

12. Who was the world champion in Boxing for 6 times?
Answer: Mary Kom

13. Who has recently awarded the Rabindra Nath Tagore Literary award?
Answer: Rajkamal Jha

14. Who is the Chief Minister of Goa?
Answer: Pramod Sawant

15. Who was the first director of NITI Aayog?
Answer: Narendra Modi

16. Why did Gandhiji roll back the non-cooperation movement?
Answer: Chauri Chaura incident

17. What is the full form of NABARD?
Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development

18. Who got the Nobel Prize in the youngest of age?
Answer: Malala Yousafzai

19. Origin of Species is written by:

Answer: Charles Darwin

20. Which is the closest star to the earth?

Answer: Proxima Centauri, the closest star to our own, is still 40,208,000,000,000 km away

21. Pradhan Mantri Jandhan Yojana was started in:

Answer: 2014

22. Father of Modern Science:

Answer: Galileo Galilei

23. Full Form of RDRAM:

Answer: Rambus Dynamic Random Access Memory (RDRAM)

RRB NTPC 2021 Phase-1 CBT Exam Updates (28th Dec 2020 to 13th Jan 2021)

Check RRB NTPC 2020 Exam Analysis Phase-1 Difficulty Level & Good Attempts

Check RRB NTPC 2021 Exam Phase-1 Expected Cut-Off Marks Categorywise

Check GA/GK/Current Affairs Memory Based Questions with Answer:s of RRB NTPC 2021 Phase-1 Exam

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based General Science Questions - Biology/ Chemistry/ Physics

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK History Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Indian Polity Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Geography Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Books & Authors Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Sports & Awards Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 GK Important Days Memory Based Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Reasoning Questions with Answers

Check RRB NTPC 2021 Phase-1 Memory Based Mathematics Questions with Answers

Comment ()

Post Comment

5 + 5 =
Post

Comments